Çok Okunanlar
Karakter boyutu :  18 Punto16 Punto14 Punto12 Punto
Nalan KUZU
Nalan KUZU
Önyargılarımız / Başkanlık Sistemi / Kazananlar Kaybedenler Savaşı

Sistem diktayı çağırır!

 

Türkiye'nin şu anki hassas durumu bunu kaldıramaz!

 

Burası Amerika mı?

 

Erdoğan Cumhuriyeti mi yapacaksınız!

 

Eyaletlere bölünelim de olsun bitsin!

 

Velhasıl kelam, tezcanlı, önyargılı ve ağzı olanın konuştuğu bir milletiz vesselam!

 

Süleyman Demirel ve rahmetli Turgut Özal dönemlerinde de gündeme gelen başkanlık rejimi söylemleri Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan tarafından dillendirilince gündem oldu; ama ne gündem!

 

Başkanı halkın seçtiği başkanlık rejiminde Başbakan yada Cumhurbaşkanı yerine Başkan bulunuyor.Yürütme başkan tarafından gerçekleştirilirken parlamento başkanı feshedemiyor; bunun yanısıra devlet başkanı yasa öneremiyor fakat parlamentonun yaptığı yasaları veto etme hakkına sahip oluyor.Buna karşılıkta parlamentodan oluşan çoğunluk vetoyu iptal edebiliyor.Hali hazırda ABD, Güney Kıbrıs, Meksika, Arjantin,Brezilya ve Beyaz Rusya dünyada başkanlık sistemiyle yönetilen ülkelerden sadece birkaçı!

 

Kuvvetler ayrılığı ilkesi uygulanacağına göre ve başkanın yasamaya, yargıya karışması söz konusu bile değilken, diktatörlük yapması nasıl söz konusu olacak çok merak ediyorum.Ayrıca yürütme ile ilgili Başkana verilen yetkiler sınırları kesin hatlarla çizilmiş ve denetlenebilirken.Ardını önünü düşünmeden, araştırıp soruşturmadan ve sanki hemen yarın rejim değişiyor gibi havalara girmek zannederim tamamen bizlere özgü bir tarz.

 

Geçenlerde okuduğum Engin Ardıç yazısı beni tamamen sarsacak ve kendime getirecek, ayrıca bu yazıyı kaleme almama sebep olacak, düşünmeye iten kilit cümlelerle doluydu! Başkanlık rejimine karşı çıkanlar 'hep Tayyip kazanır' korkusuyla kendi yenik ve ezik iç seslerini bastırmaya çalışıyorlar dedirtecek şu özet soruyu soruyordu sayın Ardıç:Atatürk aday olsaydı, başkanlık sistemine genede karşı çıkar mıydınız?

 

Haydaaa!Soruya bak, Ardıç bu soruyu sorarken 'bu defada Tayyip Erdoğan'ı Atatürk'le mi kıyaslayacağız' bre deyyuslar tartışmasını çıkarabilir memlekette:) Ne iç gıcıklayıcı ne acayip bir soru bu böyle!

 

Pekiiii

 

'Kılıçdaroğlu'nun (ya da beğeneceğiniz, onaylayacağınız, isterseniz paraşütle indirip, isterseniz torbadan çıkaracağınız herhangi bir adayın, kafanıza göre herhangi bir adamın) başkanlık sisteminde seçim kazanmasına en küçük ama en küçük bir ihtimal olsa, başkanlık sistemine genede karşı çıkar mıydınız?

 

'Demokrasi iyidir, bizimkiler kazandığı sürece...

 

Başkası suç işlese cani olur, ben suç işlersem kader kurbanı...

 

Ben herkesin eşine bakabilirim, kimse benim eşime bakamaz...

 

Hep başkaları mı yiyecekler, birazda biz yiyelim...

 

Ben vermem ama herkes vergisini ödemelidir...

 

Ben ara sıra trafik kurallarını çiğneyebilirim ama siz çiğnemeyin...' dünya görüşü size mi ait

 

Dürüst olun canımı yiyin!

 

Yaşa be Sayın Ardıç, içimde kopan fırtınaların daha net bir izahı olamazdı.

 

Bilmediğimiz konularda bile saldırıya geçmemiz kendi aczimizin başkalarının başarı fırsatı olmasına neden olur.Arzu edilen ise; nitelikli toplum, nitelikli siyaset, nitelikli ve seviyeli fikir beyanı!

Bu yazı toplam 21692 defa okunmuştur.  
Kalan Karekter Sayısı : 500
Yazarın Diğer yazıları
Sitemizdeki yazı ve resimlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
AmdYazılım
Güneydoğu Haber