Çok Okunanlar
Karakter boyutu :  18 Punto16 Punto14 Punto12 Punto
Nalan KUZU
Nalan KUZU
Acılar İnsanlığın Ortak Paydaları

Hasan Cemal"in  "1915 Ermeni Soykırımı" kitabı 2012 yılının Eylül ayında Everest yayınlarından çıktı. Kitap çeşitli yönleriyle dikkate değer.

 

Hasan Cemal"in 5. Kitabı "Kimse Kızmasın Kendimi Yazdım"  2001 yılının Mart ayında elime geçtiğinde içerik beni fazlasıyla etkilemişti. Hasan Cemal kitabı için "Kendi siyasal tarihimi, kendi siyasal kimliğimin oluşumunu artılarıyla eksileriyle yazdım." kelimeleriyle özetlese de benim için kitabın özeti 29 yıl sakladığı bir gerçeğin o kitapla gün yüzüne çıkarılması ve itiraflarıydı. Tam 11 yıl önce okuduğum aşağıda yazılı satırlar benimde bir zamanlar yaşanan Türkiye gerçekleriyle çarpıcı bir biçimde yüzleşmeme vesile olmuştu.

 

Doğan (Avcıoğlu) bey "Bak Hasan " dedi gözlüklerinin üstünden bakarak: Kuseyri"yi faşistler öldürmedi. Bir arkadaşı kazayla vurmuş…

 

Bir dolmuşa atlayıp Cebeci"ye Siyasal Bilgiler"in yanındaki Basın Yayın"a gittim. Dışarıda öğrenciler "Kahrolsun faşistler!" diye slogan atıyordu… Kuseyri tabanca ile Rus ruleti oynarken yakın arkadaşı Nejat Arun tarafından kaza sonucu vurulmuştu. Nejat"ın kaçarken bıraktığı kan izlerini silenler arasında… Cengiz Çandar"da vardı. Ve olay örtbas edildi. Hemen ertesi gün Ankara"da  " Anayasa"ya saygı" yürüyüşü düzenlendi. Faşizmi telin için!

 

Yıl 2012 bu kez Hasan Cemal"in "1915 Ermeni Soykırımı" kitabı elimde; 'Hasan Cemal  gazetecidir, tarihçi değil. Bu kitap tarihi bir araştırmanın ürünü olarak yazılmadı.1915 Ermeni sorununa ait düşüncelerimin kişisel serüveni olarak yazıldı' diye özetlenen bu kitap en az 11 yıl önce okuduğum kitabı kadar etkileyici.

 

Hasan Cemal, Ermeni tehcir kararı alan son Osmanlı hükümetinin çekirdeğini oluşturan Enver, Talat ve Cemal paşalar üçlüsünden olup 1921"de Tiflis"te Ermeni milliyetçileri tarafından intikam almak amacıyla öldürülen Cemal Paşa"nın torunu. Cemal Paşa"nın anılarına da yer verilen kitaptaki şu alıntı gerçekten çok dikkat çekici : "Hayır efendiler, hayır! Bu milletin her ikisini de haksız yere itham etmeyiniz; asıl kabahat bunları birbirlerine böyle alçakçasına saldırmaya teşvik eden Moskof siyasetindedir… Moskof Ermeni"yi Türk"e musallat etti. Türk ölmemek için, Ermeni"yi öldürmek lazımdır" fikrine düştü…"

 

Kitap "Osmanlı Ermenilerine ne oldu?" sorusuna farklı bakış açıları getiriyor ve yayına girer girmez en çok satılanlar listesine girdi. Yıllar önce Elif Şafak"ın "Baba ve Piç" kitabının kopardığı fırtınaları düşünerek ve tabuları tartışmaya açma cesaretinin hala birilerinde var olmasının ne kadar önemli olduğunun bir kez daha farkına vararak okudum kitabı! Tarih acılarla dolu! Bugünse bazı şeylerin demokratik platformlarda tartışılıyor olması bile kat edilebilen mesafenin ciddiyeti anlamında takdire şayan. Bugün Osmanlı Ermenilerinin başına gelen büyük felaketin rövanşı olarak "Ermeni Soykırımı" söylevini sürekli olarak ısıtıp ısıtıp önümüze getiren Ermenistan, kendi ülkelerinde Azeri vatandaşlarımıza mülteci muamelesi yapmakta. Acılar insanlığın ortak paydaları! Farklı şeyler duymaya ve okumaya hatta sarsılmaya hazır olmalı; inanmak, kabul etmek, reddetmek yada deli saçması deme hürriyetimiz ve vicdani sesimiz hala varken.Acılar insanlığımızın ortak paydaları!

 

Bu yazı toplam 23310 defa okunmuştur.  
Kalan Karekter Sayısı : 500
Yazarın Diğer yazıları
Sitemizdeki yazı ve resimlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
AmdYazılım
Güneydoğu Haber