Çok Okunanlar
Karakter boyutu :  18 Punto16 Punto14 Punto12 Punto
Nalan KUZU
Nalan KUZU
KURBAN TESLİMİYETTİR VAHŞET DEĞİL
Onların etleri de kanları da Allah"a asla ulaşmaz, fakat sizin takvanız O"na ulaşır.Onları size bu şekilde boyun eğdirir ki, sizi hidayete erdirdiği için Allah"ı yücelterek anasınız.Güzel düşünüp güzel davrananlara müjde ver. (Hac Suresi 37. Ayet)
 

Referansımız Kur'an. O yüzden Kur"an-Kerim'den alınmış bir bölüm ile başlamayı uygun gördüm. Yine Bayram arifesindeyiz. Ne mutlu kavuşturana!

 

Bayramın sosyal, psikolojik ve imani boyutlarını binlerce kez konuşmamız ve yazmamız bile tartışmaları bitirmeye yetmiyor. Her yıl tekrar tekrar  duymaktan sıkıldığımız tartışma cümleleri ve bu cümlelerin sahipleri yine sahnedeler. Kurbanı bir tür "vahşet"  ve "kana susamışlık" olarak görenlerin "hayvan sevici" rolünde ahkâm kesme ikiyüzlülüğü hala devam ediyor. Olayı daha da abartarak "Hangi din hayvan boğazlamayı emreder? Bu bayramda canlar bağışlansın" gibi hezeyanlarla dolaşanların ibadetin özü ve önemi noktasında bilgilendirilmediklerinden ( ki bunda inançlı insanların vebali çok büyük) her yıl pek çok şeye özgürlük isterler ve hatta en lüks restaurantlarda  Beef Steek (dana biftek)"lerini büyük bir keyifle tüketirken o etin nerden geldiğini, nasıl önlerine konduğunu, hangi hayvanın nasıl kesilerek servis edildiğini pek de sorgulama zahmetinde bulunmazlar."Hayvan boğazlama" olarak nitelendirdikleri inancımızın gereği olan Kurban kesme ibadetini vahşet olarak etiketleyenleri görende ömrü billah ağzına et almamış sanır.

 

"De ki: Şüphesiz benim namazım, kurbanım, hayatım ve ölümüm hepsi alemlerin Rabbi Allah içindir. (En"am suresi 162. Ayet) Oruç tuttuğu müddetçe nefsi arzu ve isteklerini de tutabiliyorsa insanoğlu, namazı kötülüklerden uzaklaşmak için, kul olduğunu hatırlamak için yol gösterici olarak görüyorsa, Kurban kesme ibadetini de Hz. İbrahim ve İsmail"den günümüze kadar gelen teslimiyetin, inancın, fedakarlığın, sevmenin ve sevindirmenin sembolü olduğunu idrak eder.Allah (c.c) en sevdiğinin hayatı yerine kurbanı emretmedi mi Hz. İbrahim"e, O'nu oğluyla İsmail'le ödüllendirmedi mi?

 

Kaç İsmailimiz var, feda edebileceğimiz? Sabrımız, kibrimiz, gururumuz, sevgimiz, paramız, makamımız, hırsımız…nelere ne kadar da çok sarılıyoruz, kul olduğumuzu unutarak!

 

Kurban tereddütsüz imanın ve şükrün timsalidir.Yoksullara uzatılan yardım elinin ve toplumsal yakınlaşmanın olduğu sosyal bir ibadettir.

 

Kurban kesmek istemiyorsan  "aayy canım benim katlediyorlar" diyorsan; kendi vicdanını ve inancını muhakeme et, eğer vicdan muhasebesi de seni durduramıyorsa her yıl aynı boş tartışmaları gündem yaparak kamuoyunu da meşgul etme be kardeşim.

 

Tüm İslam aleminin Mübarek Kurban Bayramı'nı huzur ve mutluluk içerisinde geçirmesi dileğiyle!

Bu yazı toplam 1310 defa okunmuştur.  
Kalan Karekter Sayısı : 500
Yazarın Diğer yazıları
Sitemizdeki yazı ve resimlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
AmdYazılım
Güneydoğu Haber