Çok Okunanlar
Karakter boyutu :  18 Punto16 Punto14 Punto12 Punto
Nalan KUZU
Nalan KUZU
MAKAM VE SORUMLULUK

Zerre kadar menfaat bir cümle kainat kadar yükse yüreklerde, adalet mülkün temeliyken titretmiyorsa vicdanları, seçende seçilende ortaktır bu sorumluluğa…

Vak-ti zamanında insanlar belli bir makama getirilirken,mevki tayini söz konusu olduğunda bir üzülür,birde sevinirlermiş!Hadi sevinmeleri doğal,sizce neden üzülürlermiş?

 Çünkü her konumun her koltuğun yüklediği sorumluluk ve mesuliyetin verdiği ağırlık insanı derinden etkilermiş… ya şimdi?

Bir zamanlar bu ciddi sorumluluğu duyanların başında gelen Hz. Ömer, son anlarını yaşarken kendisinden yerine  oğlunu tayin etmesini istemişler, halife kendinden beklenen tüm samimiyetle şöyle cevap vermiş:

-Bir evden bir kurban yeter!

Ne kadar manidar, devraldığı görevi ne kadar önemseyen bir ruh hali ve kifayetsizlik korkusu… Halife halife iken "kurban" gibi iddialı bir kelimeyle   makam-ı devri bertaraf ediyor!

Günümüze gelecek olursak; kimsecikler bir makama gelirken böyle bir tereddüt duyup endişelenmiyor, sanırım getirisi götürüsünü gölgede bırakacak kadar nefisleri esir almış!

Halbuki bütün mevkilerin sahibi olan halk, gereği yerine getirilmezse hakkını yüklenen  idareciden korkulacak bir bedelle ilahi adalet önünde hesap soracaktır. İşte bu sorumluluk bilincini taşıyan,yaşantısıyla örnek şahsiyet olan Hz Ömer halifelik döneminde ,ashabın zenginlerinden olan Abdurrahman bin Avf "tan ödünç para ister.Şaşıran Abdurrahman sorar:

-Ya emir el "müminin, ödünç parayı benden mi istiyorsun? Halbuki hazine senin elinin altında.Oradan istediğin kadarını alabilirsin.Hatta istediğin zamana kadar da geciktirebilir,sonra ödeyebilirsin.

Halifenin buna cevabı düşündürücüdür:

-Evet ey Abdurrahman, ödünç parayı senden almak istiyorum da elimin altındaki hazineden almıyorum.Çünkü hazineye bütün  millet ortaktır.Herkesin onda hissesi vardır.Ben oradan aldığım ödüncü ödeyemeden ölürsem tüm milletle helalleşmek zorunda kalırım ahirette. Bu da beni korkutur.Ama senden ödünç alsam,ödemeden ölsem ahirette sadece seninle helalleşirim.Bu ise göze alınabilecek bir helalleşme olur.

Günümüzde ise  yolsuzluklara bakınca, sorumluluk anlayışının ne kadar yara aldığını, yozlaştığını görüyor ve dost meclislerinde söylenip duruyoruz.

Her dem adaletin hüküm sürdüğü yönetme mekanizmalarında baş aktörlerinin, Salihlik elbisesiyle süslü olmasını diliyoruz… Fazileti arayan, hayrı çoğaltıp şerri azaltan mülki amirleri bulup doğru kararlara kani olabilmek duasıyla!

Bu yazı toplam 23319 defa okunmuştur.  
Kalan Karekter Sayısı : 500
[email protected] / 17 Nisan 2009 Cuma 22:49
SANA BRAVO ..ÇÜNKÜ GENÇ YAŞTA ÇOK BAŞARI VE ÇALIŞKANLIK.BU HANIM KIZIN ANNE VE BABASINA TEBRIKLER
KENDISINE ISE BRAVO DEMEK BIZE DÜŞER.
100 %
Beğendim
Beğenmedim
Yazarın Diğer yazıları
Sitemizdeki yazı ve resimlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
AmdYazılım
Güneydoğu Haber