Çok Okunanlar
Karakter boyutu :  18 Punto16 Punto14 Punto12 Punto
Serdar AYDIN
Serdar AYDIN
Referandumda neyi oylayacağız?-1-

Geçen yazımda niçin bu referanduma ""Evet"" diyeceğimi Hayırcıların (dış) dolayımından anlatmaya çalıştım. Bugünde sizlere niçin ""Evet"" diyeceğimi paketin (iç) dolayımından anlatmaya çalışayım.

 

Öncelikle elimizdeki 1982 Anayasası; bir askeri darbe sonrası yapılmış antidemokratik, ""milleti değil devleti önceleyen"" günümüz özgürlüklerini ıskalayan çağdışı bir anayasadır.

 

İsterseniz gelin paketin içinden önce dışından olayı okumaya başlayalım!

 

—Bugüne kadar mevcut Anayasanın 85 maddesi, 16 ayrı paketle değişik partilerce farklı zamanlarda değiştirilmiştir.

 

—Referandumda oylanacak son pakette yer alan 26 maddelik değişim şimdiye kadar yapılan en kapsamlı değişiklik önerisidir.

 

—Bu paket Ak Partinin yaptığı ilk değişiklik değildir daha önce buna benzer 8 değişiklik paketini meclisten geçirmiştir.

 

—Bu paketin hazırlanması aşamasında ""Ak Parti tüm partilerle ortak bir uzlaşma aramış"" ama diğer partiler ısrarla bu teklifi reddetmişlerdir.

 

—Muhalefet 1 yıl daha bekleyip seçimden sonra değişiklik yapalım diyor ama 12 Eylül Anayasasının üzerinden 28 yıl geçmedi mi?

 

—Sayın Baykal"ın ""Ya kurtuluş savaşı yapar yeni devlet kurarsın; ya da ihtilal yaparsın, idamı göze alırsın, o zaman yeni Anayasa yaparsın"" sözü en az mevcut Anayasa kadar çağdışı değil mi?

 

—Mevcut Anayasa geçici maddelerle birlikte 194 maddedir.

 

—Her değişiklik tasarısı hukuken tek tek oylanabileceği gibi toplu olarak ta oylanabilir. Bunu eleştiri konusu yapmanın ciddi bir dayanağı yoktur.

 

—Pakette yer alan her madde mevcutlarından çok daha fazla demokratik, özgürlükçü ve çoğulcudur.

 

—Bu Türkiye"nin ilk referandumu değil daha öncede milletimiz 5 kez referandumda oy kullanmıştır. Tabi 1961 ve 1982 yıllarındaki referandumların silahların gölgesinde, şeffaf zarflarda ve ""Hayır"" propagandasının yasaklı olduğu ortamlarda yapıldığı unutulmamalıdır.

 

***

Yeni paket hayatımıza nasıl etki edecektir.

 

—Yapılacak değişiklikle ""kişisel verilerin işlenmesi ve korunması"" garanti altına alınacaktır. Mevcut Anayasada bununla ilgili bir hüküm bulunmamaktadır.

 

—Yeni düzenleme ile mevcut Anayasanın 23. maddesinin sınırladığı ""seyahat özgürlüğünün çerçevesi"" genişlemektedir.

 

—Bütün Avrupa ülkelerinde bulunan ama mevcut Anayasada olmayan""ombudsmanlık-kamu denetçiliği"" kurumu ülkemizde de ihdas edilecek.

 

—12 Eylül Darbe ve Anayasasını yapanlar ""kendilerinin yargılanamazlığını"" da Anayasaya koymuşlardı, bu kaldırılacak ve darbecilere mahkeme yolu açılacak.

 

—Mevcut Anayasadaki 125. maddenin değiştirilmesi ile YAŞ kararı ile ordudan ilişiği kesilenlerin ""hak aramalarının"" önü açılıyor.

 

—Yine mevcut 144. maddenin değiştirilmesi ile Adalet Bakanlığının sırtında bulunan birçok gereksiz görevler HSYK"nın görev alanı kapsamına devredilecek.

 

—Mevcut Anayasanın 145. maddesinin yeniden düzenlenmesi ile de askeri mahkemelerin sivilleri yargılamasının, iki ayrı yargı sistemi kargaşasının önüne geçilecek ayrıca askeri mahkemelerin bağımsızlığı ve hâkimlik teminatı esaslarına göre yapılacağı hükme bağlanmıştır.

 

—Anayasa mahkemesinin üye sayısı ve işleyişi daha demokratik bir çerçeveye oturtulacak. Mevcut 11 üye 17 ye çıkarılıyor. Yedek üyelik kaldırılıyor. Hali hazırdaki AYM üyelerinin tamamını Cumhurbaşkanı seçiyorken yeni sistemde 3 üyeyi TBMM seçecek.

 

—Eski sistemde 15 üyenin tamamı Cumhurbaşkanı tarafından atanırken, yeni sistemde 17 üyenin 4 tanesini doğrudan, 10 tanesini seçilen adaylar içerisinden seçecek. Yani üye sayı artarken Cumhurbaşkanının atayacağı üye sayısı azalacak.

 

—Yeni sistemin bir diğer unutulmaması gereken özelliği bu atamaları ""halk tarafından seçilmiş"" bir Cumhurbaşkanının yapacak olması…

 

—Yeni düzenleme ile modern Dünyada olduğu gibi AYM" ne TBMM" de üye seçebilecek. Düşünsenize Anayasa yapan bir kurum onu denetleyen kurula üye seçemiyor bu garabetin öncelikle düzelmesi gerekmiyor mu?

 

—Mevcut hali ile AYM üyeleri 65 yaşına kadar aynı görevde kalıyor. Yani 40 yaşında gelen çeyrek yüzyıl sonra gidiyor. Bu çağda bu hızda bu ne kadar doğru? Yeni düzenleme üyelerin görev sürelerini; 12 yıl ile sınırlıyor.  

 

***

Yeni paketin hayatımıza getirdiği kolaylık, yenilik, özgürlük ve hakları gördüğünüz gibi bir yazıda anlatamadım.

 

İnşallah ikinci bir yazı ile konuyu özetleyeceğim.

 

Daha kısa geçebilirdim ancak milletimiz neyi oyladığını açıkça bilsin istiyorum.

 

Şahsi kanaatim bu referandumun neticesi 2011 seçimlerinin neticesinden daha önemli.

 

Türkiye içinde bulunduğu ""vesayet düzenini"" yıkmadan yoluna devam edemez.

 

Bu referandum; ülkemizi askeri, oligarşik, bürokratik ve yargıç vesayetinden kurtarmak için önümüze büyük bedellerle gelmiş ""altın fırsattır.""

Özgürlüğü, demokrasiyi ve çoğulculuğu oylayacağız.

Bunlara ""hayır ""demek mümkün mü?

 

                                            

Bu yazı toplam 19993 defa okunmuştur.  
Kalan Karekter Sayısı : 500
Yazarın Diğer yazıları
Sitemizdeki yazı ve resimlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
AmdYazılım
Güneydoğu Haber