Çok Okunanlar
Karakter boyutu :  18 Punto16 Punto14 Punto12 Punto
Serdar AYDIN
Serdar AYDIN
ERKEKLER MARS’TAN KADINLAR VENÜS’TEN (John GRAY)
Amerika’da tam 130 hafta liste başı kalmış bir kitap. Altın Kitaplar yayınevince basılmış, elimdeki 2013 Nisan ayında yapılan 20 baskısı…
 
J.Gray, kitabı 13 ana başlığı olan bölümlere ayırmış.
 
Kadınları ve Erkeleri ayrı iki gezegene ait olarak tanımlaması, anlatmak istediği şeylere iyi bir çerçeve oluşturmuş. Bizim terminolojimizde “Fıtrat ya da Hilkat” olarak adlandırılan farklılığı J.Gray, iki farklı gezegene ait olma olarak nitelemiş. Yani temel tezi erkek ve kadın “farklıdır.” Öncelikle bu gerçeğin tanımlanmasını, tanınmasını ve kabullenilmesini istiyor. Buradan başlamak gerek diyor. Çok doğru bir şeye işaret ediyor. Modernitenin ısrarla birbirine benzetmeye çalıştığı erkek ve kadını iki yarı, farklı varlık olarak tanımlıyor.
 
Ve bu iki varlığın birlikte olma şartlarını, vasatını, özelliklerini de kendi tecrübe ve fikirleri ile müm kün kılmaya, olağanlaştırmaya gayret ediyor. Yola çıkarken de ilk tespitini yapıyor; “iyi niyet asla yetmez.”
Önce erkeği analiz etmeye başlıyor Gray; ve diyor ki; bir erkeğin benlik bilinci sonuç alma becerisiyle tanımlanır.
 
“Bir erkeğe sürekli öneride bulunmak onun ne yapacağını bilmediğini veya bunu kendi başına yapamayacağını ihsas etmektir.” Diyor.
 
Daha yolun başında sağlıklı bir ilişki için “eşlere öğüt vermekten” kaçınılmalıdır diyerek erkeklerin sorunlar karşısında “sükûta büründüğünü” kadınlarınsa “konuşarak çözüme yöneldiğinin” altını çiziyor. Bu yol arkadaşlığında kadınların bazen kendi sorunlarından uzaklaşmak yâda unutmak maksadıyla başkalarının sorunlarına odaklandığına işaret ediyor. Bu durumlarda kadınlarda aşırı konuşma isteğinin makul olduğunu ama erkeklerin düşündüğü için biraz içine kapandığını belirtiyor.
 
***
 
Erkeklerin kendilerine ihtiyaç duyulduğunda harekete geçtiğini belirten Gray, aynı şeyin kadınlarda tutku ya da sevildiğini anladığında ortaya çıktığını söylüyor. Erkekleri en çok potansiyelini kanıtlama duygusunun motive ettiğini, kadınların ise saygı duyulmak isteğinin motive ettiğinin bilinmesini istiyor.
 
İşte tam bu noktada yapılmaması gereken en önemli şeyin altını kalın çizgilerle çiziyor John Gray;          ”suçlamak”
 
Kadın erkek ilişkisini en çabuk zehirleyen ve en çok yapılan hatanın bu olduğunu da vurguluyor.
Kadın erkek ilişkisinde alınan sorumlulukların yol arkadaşlığını güçlendirdiğini belirten Gray, yalnız alınan sorumlulukların ve rol dağılımının yaratılış özellikleriyle uygun belirlenmesi gerektiğini ısrarla vurguluyor.
 
Diğer önemli bir konu olarak da “iletişimi” seçiyor.
 
Erkeğin suskunluğunun arayış, bekleyiş, düşünüş içerdiğini ama kadının suskunluğunun bir enerji biriktirdiğini iddia ediyor. O yüzden kadının suskunluğunun anlaşılmasını ve çözümlenmesini salık veriyor.
 
Erkeğe de asla acınacak bir varlık olarak anlaşılacak davranışlardan uzak durmak gerektiğini ifade ediyor. 
 
Bütün bunları kapsayacak en pozitif davranışında “dinlemek” olduğunun hatta iyi bir dinleyici olmanın çoğu zaman iyi bir âşık olmaktan daha önemli olduğunu belirtiyor. Erkeğin zaman zaman yakınlaşma ile özerk davranma arasında gelgitlerinin olmasının fıtri olduğunu belirten yazar kadınlarınsa ayrıntılarla boğuşmalarında erkeğin anlayış göstermesinin gereğine işaret ediyor.
Kitap bir seminer ya da sohbet havasında canlı örneklerle anlatıldığından okunması ve modellemesi gayet kolay…
 
***
 
Kitabın giriş ve gelişme bölümleri yukarda özetlediğim konular üzerinden gelişiyor ve son kısma geliniyor. Son bölümlerde ise yazar küçük ama sihirli olduğuna inandığı tavsiyelerde bulunuyor.
 
-Tek başına sevgi ve destek kaynağı olmak erkeğe fazla stress yükler.
 
-Kadın parasal gereksinmeleri karşılandıkça duygusal gereksinimlerinin farkına varır.
 
-Kavgaların çoğu kadınların duygularını dolaysız anlatmalarından kaynaklanır.
 
-Erkekler maalesef en az üzgünüm kelimesini kullanırlar.
 
-Eşler asla birbirlerini değiştirmeye çalışmamalılar.
 
-Küçük hediyelere büyük krediler açacak hiçbir kadın yoktur.
 
Bunlarla birlikte yazar zaman zaman eşlerin birbirlerine küçük mektuplar yazmasının da ilişkilerinin sıhhati açısından faydalı olacağı iddiasını dile getiriyor.
 
SONSÖZ: Bu kitap dünyanın en kadim hatta ilk sorununa ait söylenecek sözleri olan bir yazarın tavsiye ve tekliflerini içeriyor.
 
Okunmalı…
 
Bu yazı toplam 21980 defa okunmuştur.  
Kalan Karekter Sayısı : 500
Yazarın Diğer yazıları
Sitemizdeki yazı ve resimlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
AmdYazılım
Güneydoğu Haber