Çok Okunanlar
Karakter boyutu :  18 Punto16 Punto14 Punto12 Punto
Serdar AYDIN
Serdar AYDIN
‘’Lokum testi’’ ve doyumu erteleme…

Stanford Üniversitesinden psikolog Walter Mischchel"in çocuk psikiyatrisine kazandırdığı bir testtir ""Lokum Testi."" Bu testi genellikle 4 yaşındaki çocuklara uygularlar. Çocuklarda dürtü kontrolü, doyumu erteleme, kendini tutma, id ve ego dengesi, arzu ve özdenetim becerisi kazandırma amacıyla uygulanır. Test şöyle uygulanır. Bir kapalı odaya gurup halinde çocuklar alınır ve denilir ki; şimdi burada herkese peşinen bir lokum vereceğiz ancak 15 dakika içerde bu lokumu da yemeden beklerseniz ilave iki lokum daha vereceğiz. Guruptaki çocukların bir bölümü 15 dakika beklemeden tek lokumu yerler. Diğerleri ise içerde oyun oynayarak ve sohbet ederek sürenin dolmasını beklerler. Süre sonunda kapı açılır ve ilave iki lokumla birlikte diğer lokumlarını alırlar. Basit ama anlamlı, kolay ama derinlikli bir testtir. Bu testle çocuğunuzun sabır, irade, hedefe adapte olma, bekleyip daha fazlasına sahip olma dürtülerini fotoğraflamış oluyorsunuz.

*****

Her çocuğun kendi küçük iç dünyasında kocaman bir savaş vardır; özdenetim savaşı.

Bu savaşı kazananlar bir ömür başarılara imza atarken, kaybedenlerse (genellikle gurubun üçte birini oluştururlar) kararsız, inatçı, aceleci, kıskanç, doyumsuz psikolojileri yüzünden hayat boyu düş kırıklıkları yaşar ve yaşatırlar. Stresli durumlarda donup kalma, çözülme yâda çocuklaşma gibi tepkiler verirler. İlerleyen yıllarda bu guruptaki çocuklarda kilo problemleri olduğu da gözlenmiştir.

*****

Bu çocukların ergenlik çağına geldiklerinde ilk deneyde doyumlarını erteleyenler ise dikkat çekici şekilde diğerlerinden duygusal ve zekâ olarak farklılık gösterdikleri saptanmıştır. Kısa ve küçük hedeflere, uzun soluklu planlamalarını kurban etmeyen, direnç ve iradesi ile mücadelesini sürdüren hayatın her türlü zorluğu ile daha kolay baş eden kişilikler olarak ortaya çıkmaktalar. Dört yaşında sabırla bekleyen bu çocuklar ilerde fikirlerini daha kolay ifade ediyorlar ve daha mantıklı davranıyorlar. Konsantre oluyor, dikkatlerini topluyor, plan yapabiliyorlar. Hedef uğruna dürtüleri erteleme bir özdenetim becerisidir. Bu beceri hayat başarısın temel aktörlerindendir.

*****

Şimdi bu pencereden kendinize ve çevrenize kuşatıcı ve derinlikli bir bakış yapınız. Siz hangi guruptasınız?

Çevremizin çepeçevre tek lokumluk adamlarla kuşatıldığını görmek sizi üzecek biliyorum. Gelin birlikte birkaç da soru soralım.

Peşin ""cam kırıkları"" için bekleyerek alabileceğiniz ""elmas parçalarından"" vazgeçenlerden misiniz? Sözünü; dinlemeden, tartmadan, ölçmeden yani ""demlemeden"" söyleyenlerden misiniz?

Aceleciliği marifet sayanlardan mısınız?

Sabrı tembellik, suskunluğu korkaklık, ağırbaşlılığı yetersizlik olarak görenlerdenseniz eğer, aman eli kalem sahibi olanlardan uzak durun.

Kalem ucu; şişmiş egonuzu patlatabilir.

Başörtülülerden de uzak durun!

Çenelerinin altlarındaki iğne havalı jargonunuzu delebilir.

Sen iyisimi her türlü sivri şeylerden uzak dur!

Yeşil sivri biber dâhil…

Tamam mı?

Lokumcu…

Bu yazı toplam 21028 defa okunmuştur.  
Kalan Karekter Sayısı : 500
Yazarın Diğer yazıları
Sitemizdeki yazı ve resimlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
AmdYazılım
Güneydoğu Haber