Çok Okunanlar
Karakter boyutu :  18 Punto16 Punto14 Punto12 Punto
Cezmi YURTSEVER
Cezmi YURTSEVER
MARS’TAKİ KARATEPE

-1999 yılında John Grotzinger ismindeki ABD’li bilim insanı Kadirli’ye geldi. Karatepe’yi ziyaret etti.

-Halet Çambel ile konuştu. Karatepe’nin keşif hikayesinden etkilendi.

-Mars’ta bir kratere KARATEPE ismi verildi. Ve 2004 yılında Mars’taki KARATEPE kraterine uzay aracı gönderildi.

-Yaşanan olayların hikayesini Cezmi Yurtsever “Karatepe’den Mars”a konulu kitabında yayınladı.

.

1999 yılı Temmuz ayı içinde Amerikalı bilim insanı Mark Grotzinger, yanında Adanalı mimar Erol Doğan olduğu halde Karatepe'ye geldi. Halet Çambel, o sırada Karatepe'de idi. Misafirlerini karşıladı. -Hoş geldiniz, dedi. Karatepe hakkında bilgiler verdi. Profesör ile birlikte 1940'lı yıllarda o günün zor şartlarında arkadaşları ile birlikte başarı ile sürdürdükleri çalışmalarını anlattı. Halet Çambel, Karatepe'nin Anadolu ve insanlık tarihi için öneminden bahsetti. Özellikle çift dilli yazıların bulunması sayesinde Hitit ve Mısır Tarihi ile ilgili çok sayıda belgenin okunduğunu, tarihin aydınlandığını açıkladı. Halet Çambel, konuşurken gözleri yıllar önce yapılan kazı çalışmalarını hatırlayarak dalıp gidiyor, biraz da yaşlı olmasından dolayı elleri titriyordu. Halet Çambel'in bir isteği vardı: Bütün dünyanın Karatepe'yi yakından tanıması, sahiplenmesi ve gelecek nesillere de anlatılması idi.

Halet Çambel ile olan sohbetten etkilenen Grotzinger, tarihi eserlerin bulunduğu Müze'yi gezdi. Karatepe Müzesi'nde bulunan tarihi eserlere, heykel, kabartma resim ve iki dilli yazılara dikkatle baktı. Fenike yazısı bulunan taş parçasının fotoğrafını çekti.

Karatepe Müzesi'nin güneydeki giriş kapısında bulunan Fırtına Tanrısı Tarhunzas heykeli karşısında durdu. Dikkatle baktı. Sırtındaki yazılara göz gezdirdi.

Grotzinger, ABD'de Uzay Araştırmalar Merkezi NASA'da Mars'a uzay aracı gönderme çalışmalarının içinde ve önemli bir görevde idi.

Anadolu tarihinin ilk zamanlarını aydınlatan çift dilli yazıların Karatepe'de bulunduğu ve çözüldüğü bilgisine ulaşmıştı Ülkesi ABD'ye döndüğünde

Karatepe isminin Mars üzerindeki krater'e verilmesini teklif etti. Gerekçesini de açıkladı:

"Türkiye'de Kadirli ilçesinde bulunan Karatepe'de bilim insanları yıllar önce büyük çabalarla çift dilli yazılı taşlar buldular ve okudular. Onların bu başarısı sayesinde Anadolu'nun erken dönemine ait Hitit ve Mısır tarihine ait çok sayıda belge okundu. Tarihin karınlıkları aydınlandı.

Mars üzerinde ismini vereceğimiz Karatepe kraterine de en kısa zamanda dünyadan gönderilecek , maden, toprak, hava durumu ile ilgili bilgiler toplayacak. Mars ile ilgili bilinmeyenler öğrenmek için Karatepe ismi verilen krater'de çalışmalar yapılabilir".

Grotzinger'in bu hayalleri gerçek oldu. 2004 yılında ABD Uzay Merkezi'nden gönderilen araç Mars yüzeyine başarılı iniş yaptı. Karatepe krateri çevresinde yürüdü. Toprak örnekleri aldı. Fotoğraflar çekti.

………………………………………………………………..

FOTOĞRAFLAR-BELGELER

1. Cezmi Yurtsever’in yayınladığı Karatepe’den Mars’a kitabının kapağı

2. Mars’taki Karatepe kraterine araştırma için gönderilen uzay aracı

3. John Grotzinger, Karatepe’de bulunan eserleri hayranlıkla inceliyor.

4. Arkeolog ve Karatepe keşif gezisinin tanığı Halet Çambel

Bu yazı toplam 51311 defa okunmuştur.  
Kalan Karekter Sayısı : 500
Yazarın Diğer yazıları
Sitemizdeki yazı ve resimlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
AmdYazılım
Güneydoğu Haber