Çok Okunanlar
Karakter boyutu :  18 Punto16 Punto14 Punto12 Punto
Cezmi YURTSEVER
Cezmi YURTSEVER
RUMELİHİSARI’NIN SIRLARI

-Rumelihisarı , Sultan Mehmet tarafından 1452 yılı nisan ayı içinde Boğazın Avrupa yakası sahilinde temelleri atıldı.

-Rumelihisarı 6 ay gibi kısa zaman içinde inşaatı sona erdi.

-Rumelihisarı"nın burçları ve sur duvarlarının şekli Kuranı Kerimdeki “m, h, m, d” harflerinin birleşmesi şeklinde idi. Ve “Muhammed” sözcüğü buradan türemişti. Özetle Rumelihisarının şekli “Muhammed” yazıyor.

-Rumelihisarı, Karadeniz"den İstanbul Boğazına girecek olan gemilerin durdurulması için karakol görevi yapması amacıyla yapılmıştı.

    Genç adam hayatının baharında ve 20 yaşının içindeydi. Osmanlı topraklarının arasında sıkışıp kalmış olan İstanbulu Bizans"ın elinden almakta da kararlı idi.  Biliyordu ki yüzyıllar öncesinde İslam Peygamberi Hz. Muhammed"in İstanbul"u fethedecek olan kumandan ve askerlere övgü dolu sözleri vardı: “ İstanbul"u alacak kumandan na büyük kumandan ve askerler de ne şanlı askerlerdir”…

    İlkbaharın  güzel bir gününde 15 Nisan 1452 tarihinde yanında  Sadrazam Çandarlı Halil Paşa, vezirleri Zaganos ve Sarıca Paşalar olduğıu halde  İstanbul boğazının kıyısına geldi. Elinde bulunan kürek ile açılan rçukura besmele çekerek ve dua ederek ilk harcı koydu. Onu diğer vezirlerin harç koyması izledi.  Anadolu"dan getirilen inşaat malzemesi olan kereste, taş ve diğer mkalzemeler yapım çalışmalarında kullanıldı. 90 gibi kısa süre içinde bitirilmişti. Ve adına da BOĞAZKESEN denmişti. Karadeniz üzerinden ve boğaz yolunu izleyerek Bizans"a yapılacak yardımları denetlemek için yapılmıştı.  Yapımı bittiğinde görenleri hayşranlık içinde bırakmıştı. Burçları, sur duvarları ile muhteşem bir yapı ortaya çıkmıştı. Boğazın en dar yerinde ve Avrupa yakasında idi. Karşısında da Anadolyuhisarı bulunuyordu. Yıllar önce Yıldırım Bayezid tarafından yaptırılan bir kale idi, Anadoluhisarı.

      Aradan geçen 500 yılı aşkın bin zaman sonrasında insanoğlu uzaya uydular göndererek yeryüzünde olan yapıların fotoğraflarını çekiyor, internet ortamında da yayınlanıyor. Rumelihasırı"nın uydu fotoğrafına dikkatlice bakıldığında da yüzyıllar önçesinde Fatih Sultan Mehmet tarafınrdan yaptırılan tarihi kalenin yapılmış hali   İslamiyetin kutsal kitabı Kuran"ı Kerim"de yazılı bulunan “m,h,m,d” herflerinin birleştirilmiş şeklinde idi. Ve İslam Peygamberi “Muhammed” anlamı da bu  harflerden ortaya çıkan bir sözcük idi.  Anlaşılan İstanbul"u Fatih"i olacak olan Osmanlı Sultanı ve 20 yaşının içindeki Mehmet, fatih hazırlıklarına adım atarken İslam Peygamberinin adı yazılı olan bir kale yaptırmıştı. Bahsi geçen Rumelihası aynı zamanda bir mühür idi, sonsuza dek İslam diyarı olarak kalmasını sağlayacak düşüncenin de yaşatılması amaçlanmıştı.

    Türkler tarihleri boyunca yeni doğan çocuklara genelde “Mehmet” ismi verirler. İslam Peygamberi Hz. Muhammed"e olan saygılarının gereği Muhammed ismi ile aynı anlama gelen ve kısaltılmışı olan “Mehmet”i tercih etmişlerdir.

 

Bu yazı toplam 21882 defa okunmuştur.  
Kalan Karekter Sayısı : 500
Yazarın Diğer yazıları
Sitemizdeki yazı ve resimlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
AmdYazılım
Güneydoğu Haber