Çok Okunanlar
Karakter boyutu :  18 Punto16 Punto14 Punto12 Punto
Cezmi YURTSEVER
Cezmi YURTSEVER
Çukurovalı Kara Fatma'nın Kitabı

   -Çukurovalı ve Bozdoğan aşiret beyinin kızı Kara Fatma hanım ünvanlı kahraman kadınımızın hayat ve mücadelesini içine alan “Çukurovalı Kara Fatma kitabı” yayınlandı.

    -Namık kemal ve Atatürk"ü de etkileyen Kara Fatma"nın hayat hikayesinin devamında kurtuluş savaşında yararlıklar gösteren kahraman Türk kadınlarına da yer verildi.

 

 

     Hayatı destan ve hikayelere konu olan Anadolu tarihinde  Kahraman Türk kadını KARA FATMA"nın  tarihi özelliklerini araştırmak üzere Osmanlı Arşivi"nde padişah II. Mahmut zamanında tutulan çok sayıda fermanın bulunduğu kabarık bir dosyaya ulaştım. Ve elde ettiğim bütün bilgileri kullanarak “ÇUKUROVALI KARA FATMA ” kitabını da yayınlamayı başardım.  Aynı zamanda Kara Fatma"nın katıldığı eylemlerle ilgili ferman örneklerini www.cezmiyurtsever.com sitesinden de yayınlayarak kamuoyunun bilgisine sunuyorum.  Kara Fatma şöhretiyle bilinen ve Türkmen Bozdoğan aşiret beyi kızı Asiye Hatun"un 1815-1865 yılları arasında 50 yıl kadar Maraş ve  Adana"nın dağlık bölgelerini bir hükümdar gibi yönettiği ortaya çıkıyor.  Kara Fatma Hatun"un yönetime isyan eden ve çok sayıda padişah fermanında da “Eşkiya” olarak suçlanmasına yol açan ilginç olayların tarihi arka planı da aydınlatılmış oldu.   

 

   DEVLET BAHÇELİ"NİN DEDELERİNİN İDAMINA KARŞI GELDİ

 

    Kara Fatma şöhretiyle isyan eden Türkmen kadınının isyan etmesi ve eşkıya olarak suçlanmasının en önemli sebebi olarak sayın Devlet Bahçeli"nin büyük dedeleri  Fettahlı aşiretinden Ağca Bey ve Ahmet"in  Gavurdağı Sarvandi kalesindeki savaş sonucu 1817 yılında kellelerinin kesilerek infaz edilmesi ve Topkapı sarayı kapısında halka gösterilmesi olayından dolayı Adana Valisine karşı gelmesidir.  Olaylara sebep olan Adana Valisi Hacı Mustafa Paşa"nın  arkasına Halep Valisi Çapanoğlu Celal Paşa"nın desteğini de alarak vahşi bir saldırı ve idam infazı olayını gerçekleştirdiği ortaya çıkıyor.  Adı geçen Çapanoğlu Çelal Paşa, Maraş ve Adana"yı  Vali olarak yönetme  çalışmalarını 1817-1828 yılları arasında sürdürdü. Ve bu zaman içinde Vali"nin rüşvet ve soygun düzenine karşı gelen Kara Fatma 500 civarında askeri ile isyan eylemlerini sürdürdü. Bir ara yakalandı. Oğlu Süleyman için idam fermanı çıkarıldı.  Vali Celal Paşa"nın yönlendirmesi sonucu Kara Fatma hakkında eşkıya suçlamasının yer aldığı çok sayıda belge düzenlenerek İstanbul"a gönderildi. Ve belgelerin bir örneği de Padişah kararları sayılan Hattı Hümayun dosyalarına kondu.

 

 

 

    NAMIK KEMAL VE ATATÜRK"Ü DE ETKİLEMİŞTİ

 

    Kara Fatma Hatun, Adana ve Maraş Valiliği yapan Celal Paşa"ya karşı isyanında başarılı oldu. Vali"nin sürgününün gerçekleşmesinden sonra affedildi. Oğlu Süleyman Maraş valisi ve Askeri kumandan yapıldı. Mareşal ünvanı bile aldı.  Ve Kara Fatma hatun, 1854 yılında Kırım Harbine katılmak üzere askerleri ile İstanbul"a geldi. Padişah ile görüşmesi dünya basınına yansıdı.   Tuna nehri Silistre kalesi yakınlarında savaşa katıldı. Yaralandı. Ve padişaha dilekçe vererek kahramanlık madalyası aldı. Onun bir kadın olarak bu cesareti göstermesi Namık Kemal"i de etkiledi. “Vatan Yahut Silistre” piyesinin yazılmasına  esin kaynağı  oldu.   Kara Fatma olayını bilen Atatürk, 1919 yılı Eylül ayı içinde Sivas"ta kendisini ziyaret eden ve savaşmak isteyen Erzurumlu Fatma Seher hanıma Çukurovalı Kara Fatma"nın cesaretini hatırlayarak “KARA FATMA” ünvanını verdi. Kocaeli cephesine gönderdi.

   

    KARA FATMA"NIN MEZARI SOYULMUŞ  OLARAK BULUNDU.

 

    Türk ve dünya tarihinde derin izler bırakan kahraman Kara Fatma"nın mezarı sözlü ve yazılı belgelerin yardımı ile Andırın"ın Tokmaklı köyü Beyler Mezarlığında defineciler tarafından soyulmuş olarak bulundu.  Andırın Kaymakamlığının çalışmaları sonucu Kara Fatma"nın mezarı koruma altına alındı ve yaptırıldı.  Kara Fatma"nın tarihi kişiliği ve gerçekleri bilmeyenler onun için Osmanlı Arşivinde bulunan Vali Celal Paşa"nın görüşlerini  yansıtan “Eşkiyalık” belgelerini sorgulamadan kullanırlar ise kamuoyunu da yanıltmış olurlar.

     Kara Fatma olayına ilgi duyan film  ve TV dizi senaryosu hazırlayanlar ile şairler ve romancıları, tarihçileri  Türk ve dünya tarihinde derin izler bırakan bir  Türk kadınının yaşadıklarını kamuoyuna sunmaya davet ediyorum.  

                                                                                                

Bu yazı toplam 27665 defa okunmuştur.  
Kalan Karekter Sayısı : 500
mehmet demir / 12 Aralık 2010 Pazar 18:06
Ben bir ara Misis tarihiyle ilgili küçük bir bröşür hazırlamıştım.Zatı alininiz de Cumhuriyet Müzesi'nde sergilemiştiniz.Yazılarınızı okuyorum ve bu son yazıdan dolayı hasseten teşekkür ediyorum
Selam ve saygıları[email protected]
100 %
Beğendim
Beğenmedim
Yazarın Diğer yazıları
Sitemizdeki yazı ve resimlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
AmdYazılım
Güneydoğu Haber