Çok Okunanlar
Karakter boyutu :  18 Punto16 Punto14 Punto12 Punto
Cezmi YURTSEVER
Cezmi YURTSEVER
Bahçe Müftüsü’nün Savunması Alınmadan İdam Edildi

Bahçe Müftüsü İsmail Hakkı Bey, 1909 yılında yaşanan Adana iç savaşından sonra kurulan Erzin Divanı Harp Mahkemesi tarafından yargılandı ve idam cezasına çarptırıldı.

-Askeri Mahkeme"de idam cezası alan Ermeniler de vardı.

-Adanaya Vali olarak gelen Cemal Paşa, Askeri mahkemelerin yargılamasına müdahale etti.

-Erzin mahkemesinin başkanı baskılar karşısında değiştirildi.

-Osmanlı Hükümeti Askeri mahkemenin kararının değiştirilemeyeceği yönünde karar verdi.

-Bahçe Müftüsü İsmail Hakkı Bey, 17 Aralık 1909 tarihinde savunması alınmadan idam edildi.

-İdam cezası alan Haçin(Saimbeyli) Ermenisi Ballıkoğlunun dosyası ise geri çekildi.

-Tarihçi Cezmi YURTSEVER, Bahçe Müftüsünün idamı konusunda elde ettiği belgeleri Osmaniye"de sergiledi.

 

-Ermeni Diasporasının 1909 yılanda yaşanan Adana iç savaşı olaylarını aradan geçen 100 yıl sonra -2009 yılı içinde- gündemine alarak “Türkleri Adana olaylarından dolayı 30 bin  Ermeniye  soykırım yapmakla “ suçlaması karşısında Osmanlı Arşivinde bulunan belgeler ve sözlü kaynaklardan araştırma yaparak ilginç bilgilere ulaştım.  17 Aralık 1909 tarihinde dilekçesi ve savunması dikkate alınmadan Batılı ülkelerin baskıları sonucu idam edilen Bahçe Müftüsü İsmail Hakkı Bey ile ilgili fotoğraf ve belgeleri derleyerek  17-19 Nisan tarihlerinde Osmaniye Şehir   Parkında  “1909 ADANA OLAYLARI VE TARİHİ GERÇEKLER” konulu  sergi açmaya karar verdim.

     Sergide Osmanlı Arşivinde bir örneği bulunan Bahçe Müftüsü"nün dilekçesinin  ve son kez savunmasının gereksizliği konu edinen 15 Aralık 1909 tarihli Hükümet karar belgesini kamuoyuna sunarak ibretlerle dolu tarihin çelişkilerini gözler önüne sermek istedim.  Bahsi geçen Hükümet kararından iki gün sonra Bahçe Müftüsü İsmail hakkı Bey, Erzin"de idam edildi. Bahçe Müftüsü"nün idam edilmesi olayı vicdanları sızlatan ve de hukuki olmayan baskılar sonucu alınan bir kararın uygulanmasıdır.

    BAŞBAKAN ERDOĞAN"A “ İDAM EDİLEN MÜFTÜNÜN TARİHİ ONURUNA SAHİP ÇIK” ÇAĞRISI

    Osmanlı ve dünya arşivlerinden elde ettiğim fotoğraf ve belgeleri kullanarak hazırladığım  sergiyi Osmaniye şehir merkezinde halka sunmaktan dolayı mutluyum.  İdam edilen Bahçe Müftüsü"nün tarihi onurunu savunmak ve onu”şehit sayarak” aradan geçen 103 yıl sonra bile TBMM"nin gündemine getirerek siyasi partilerin alacağı ortak kararı dünya kamuoyuna açıklamak görevi sayın Başbakan Recep Tayyip ERDOĞAN"a aittir. Osmaniye ŞEHİR  Parkında  açtığım 1909 ADANA OLAYLARI  VE TARİHİ GERÇEKLER konulu sergideki belgeler ışığında  TBMM"nin vereceği karara üyesi bulunan siyasi partilerin de destek vermesi gerekir.

 SERGİDE NELER VAR

    1909 adana olayları ve tarihi gerçekler konulu fotoğraf ve belgeler sergisinde Osmanlı Arşivinde bulunan ve son zamanlarda gizliliği ortadan kalktığı için araştırmacılara açılan 1909 Adana İç Savaşı ile ilgili raporlar ve mahkeme kararları örnekleri var. Ayrıca olay esnasında çekilen Batılı ülkelerin misyoner arşivlerinde bulunan orijinal savaş fotoğraflarına da yer verdim. Ama serginin en orijinal belgesi  olan İdam Edilen Bahçe Müftüsünün   savunma isteği dilekçesinin kabul edilmeyeceği yönünde karar veren Hükümet karar belgesinin kamuoyuna sunulmasıdır
Bu yazı toplam 31451 defa okunmuştur.  
Kalan Karekter Sayısı : 500
Yazarın Diğer yazıları
Sitemizdeki yazı ve resimlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
AmdYazılım
Güneydoğu Haber