Çok Okunanlar
Karakter boyutu :  18 Punto16 Punto14 Punto12 Punto
Cezmi YURTSEVER
Cezmi YURTSEVER
KARATEPENİN İSMİ MARS'TA YAŞIYOR

-1999 yılı içinde NASA'da görevli John Grotzinger, Kadirli Karatepe'ye geldi.

-Halet Çambel ve arkadaşlarının keşfettiği Karatepe kazılarından etkilendi.

-Mars'ta bir kratere KARATEPE adını verdi. 2004 yılında Mars'taki Karateye kraterine uzay aracı gönderdi.

 

Adanalı mimar Erol Doğan'ın verdiği bilgilerle NASA Mars Araştırmaları Proje Başkanı John Grotzinger'in 1999 yılı Temmuz ayı içinde Osmaniye'nin Kadirli ilçesine gelerek i Hititler dönemi tarihi eserlerin bulunduğu Karatepe-Aslantaş Müzesi'nde araştırmalar yaptığı bilgisine ulaştım.

1946-48 yıllarında Alman Arkeolog Bossert , Halet Çambel ve arkadaşlarının yürüttüğü Karatepe kazılarında Mars yüzeyine benzer taş ve toprak yapısı olduğunun farkına varıldığı ve taşlar içinde Fenike alfabe yazısı ile Hitit resim yazısı örneklerinin bulunduğu bilgilerini elde eden Grotzinger, ülkesine döndüğünde Mars haritasındaki bir kratere KARATEPE adının verilmesini sağladı. Grotzinger'in amacı Karatepe'de bulunan çift dilli yazıların çözümlenmesi ile Hitit, Asur, Mısır tarihine ait çok sayıda belgenin okunması sağlanmış, tarih aydınlanmış ise Karatepe kraterinde bulunacak taş örnekleri ile Mars'ta hayat olması ile ilgili bilgiler elde edilebilirdi.

MARS UZAY ARACI OPPORTUNİTY'NİN KARATEPE'YE ULAŞMASI

Grotzinger, Mars'ta hayat olduğu düşüncesinin araştırılması için hazırlanan Opportunity uzay aracının 2003 yılında dünyadan fırlatılması ve aynı yıl Ocak ayı içinde Mars'a iniş yapması, Nisan ayından başlayarak Haziran ayına kadar da 45 km yol izleyerek 8 Haziran 2004 tarihinde Karatepe kraterinde araştırmalar yapması çalışmalarını yönetti. Opportunity Mars aracının çektiği fotoğraflarda krater içinde toz bulutları rüzgarı ve deniz dalgalarına benzer ve yüzey kısmında su ile yıkanmış Çukurova'da Murt ismi verilen küçük taş parçaları görüntüleri elde edildi. Murt taşları, bir zamanlar Mars'ta suyun bulunması ve buna bağlı olarak canlı hayatının olduğu görüşlerinin de kanıtı idi. Kısa süre sonra Opportunity Mars aracı, kum fırtınası sonucu toprak altında kaldı, hareket edemez oldu. 2018 yılı Haziran ayına kadar sinyal göndermeye devam etti. NASA, Opportunity'nin bu durumuna bakarak sinyal kesilmesi kararı aldı, aracın ölmesi sağlandı.

NASA'NIN KARATEPE BELGELERİ KADİRLİ YAYLA YOLUNDA SERGİELENİYOR.

Grotzinger'in rehber arkadaşı mimar Erol Doğan'nın verdiği bilgi ve desteklerden yola çıkarak NASA Arşivinde bulunan Mars'taki Karatepe Krateri ile ilgili harita ve fotoğrafları elde ettim. Arkeolog Halet Çambel ve arkadaşlarının 1940'lı yılarda gerçekleştirdiği Karatepe kazı çalışmaları raporlarındaki fotoğrafları da buldum. Groıtzinger'e ilham veren Karatepe'deki çift dilli taş parçasının bulunma hikayesine ulaştım. Elde ettiğim bütün

belgeleri Kadirli'de Karatepe'nin de yer aldığı coğrafyada Akarca yayla yolunda sergilemeye karar verdim. Amacım, elde ettiğim bilgileri halk ile paylaşmaktır.

Bu yazı toplam 18565 defa okunmuştur.  
Kalan Karekter Sayısı : 500
Yazarın Diğer yazıları
Sitemizdeki yazı ve resimlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
AmdYazılım
Güneydoğu Haber