Çok Okunanlar
Karakter boyutu :  18 Punto16 Punto14 Punto12 Punto
Remzi DEMİR
Remzi DEMİR
Yeni Eğitim Öğretim Yılımız Hayırlı Olsun

Milyonlarca öğrenci okul koridorlarını ve sınıfları nihayet doldurdu. Pek çok konuya alışık olduğumuz gibi  pek çok bildiğimiz sorunlar ve elbette bilmediklerimiz yeni bir grup sorunla daha 2010-2011 eğitim öğretim yılına başladık. Hayırlı olsun diyelim, hayırlı olmasını umut edelim.

    Özellikle son yıllarda gün ya da yıl geçmiyor ki eğitim öğretim gibi ciddi ve geleceğimize yönelik bir konuda yeni uygulamalar olmasın. Yeniliklere ,bilime karşı değiliz. Ancak hani derler ya neredeyse pes denilecek noktaya geldik. Bu değişikliklere sınav yolsuzluklarını dahil etmiyorum bile. Çoluk çocuk genç, ilköğretim lise üniversite hatta mezunlar deneme tahtasına döndüler. İlginçtir ki ;Cumhuriyet tarihimizde böyle bir şey görüldüğünü sanmıyorum. Ve hiç kimseden tık çıkmıyor. Sanırım kuzu gibi akıllı uslu çok uyumlu bir milletiz.

     Değişikliklerden(Yenilikler) bir kaçını sıralamak istiyorum.

1-SBS sistemi bu yıl 7.sınıf olan öğrencilerin hem bu yıl hem de önümüzdeki yıl SBS sınavına girmesi ile son bulacak. Zaten bu sisteme yeni geçilmişti ne ürünü ne de sonucu görebildik. Başı sonu belli olmayan bir uygulama oldu. Diyelim ki gerçekten yanlış uygulamalar. O zaman hazırlık çalışmalara iyi yapılmalı ve değerlendirilmeliydi. Eğitim ; şaka kaldıracak bir iş değil…

2-Bütün normal liseler Anadolu lisesine dönüştürülüyor. Amaç eğitimin kalitesini artırmak ancak kalite her yıl Anadolu lisesi olan okulların öğretmen kadrosunun sürekli açıklarla dolu olması nedeni ile uzunca bir zaman askıya alınacak gibi görünüyor. Zaten Anadolu liseleri ilerleyen yıllarda sınavla öğrenci almayacak.Sınav eski OKS gibi 8. Sınıfta bir kez yapılacak ve bu sonuçlara göre fen ve sosyal bilimler liselerine gidilebilecek.Sil baştan başladığımız yere döndük gibi görünüyor.

3-2005 ten beri hayatımıza giren eğitimde çağdaş yaklaşımları kapsayan yapılandırmacı eğitim anlayışı dahilinde uygulamaya geçen rehberlik ve sosyal klüp etkinlikleri ilköğretim 1.kademede kaldırıldı,yerine serbest saatlerinde bulunduğu sosyal etkinlik uygulamaları getirildi ancak hiç kimse ne yapacağını tam olarak bilemiyor. Kimi bu saatlerde normal uygulamalarına devam ediyor,kimi de boşluk olarak askıda bırakmayı tercih ediyor.Üzücü ve verimsiz.

4-Ortaöğretimde 9.sınıf sonunda gerçekleştirilen alan seçimi kaldırıldı. Hem ilköğretimde hem ortaöğretimde ders saatleri öğrencilerin sıkıcı programlardan kurtulması amacı ile azaltıldı. Ancak verimli etkinliklerin gerçekleştirilip gerçekleştirilmediği ya da bu konuda nelerin yapılacağı tartışma konusu. Kaldırılan alan seçimi yerine uygulanacak yeni program ve seçmeli dersler yayınlandı ve uyulması istendi. Öğrenci kendi yükseköğrenim görmek istediği bölümlere göre seçmeli derslerini seçer tabiri kullanılmış. Keşke bu bilinç düzeyinde öğrencileri sistem yetiştirebilse. Lise bitene kadar karmakarışık dersler seçmiş bir öğrencinin Üniversite sınavına geldiğinde nasıl bir uygulama ya da katsayı ile karşılaşacağı açıklanmamış. Ya da katsayı damı kalkacak? Hep birlikte yeni maceralara açılıp belirsiz bir yolda yaşayıp öğreneceğiz.

         Yeni eğitim öğretim yılımız kutlu olsun.

Bu yazı toplam 21254 defa okunmuştur.  
Kalan Karekter Sayısı : 500
hatice ceylan / 01 Ekim 2010 Cuma 21:29
Aldigimiz toplanti duyumlarina gore artik sube mudurlerimiz bile egitim denen bir sey birakmadilar diyormus
100 %
Beğendim
Beğenmedim
Yazarın Diğer yazıları
Sitemizdeki yazı ve resimlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
AmdYazılım
Güneydoğu Haber