Çok Okunanlar
Karakter boyutu :  18 Punto16 Punto14 Punto12 Punto
Remzi DEMİR
Remzi DEMİR
88 YILIN EN SÖNÜK CUMHURİYET BAYRAMI

Bu gün pek çok ilin MEB internet sayfalarında 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı (Çok önemli) başlığı adı altında bir genelge duyuruldu(28.10.2011). Genelgenin içeriği Van" da ki deprem nedeniyle törenlerin sadece çelenk koyma ve tebrikleri kabul şeklinde icra edilmesi, bunların dışında bir kutlama etkinliğinin yapılmaması, uygun olmayacağı şeklinde idi. Başbakanımızın imzasını taşıyan bu genelge tüm okul müdürlüklerine MEB sitelerinden yayınlanarak duyuruldu ve bu haber tüm törenlerin ve provaların iptali şeklinde yorumlanarak uygulamaya kondu. Öyle sanıyorum ki 88 yıllık Cumhuriyet tarihinde bu bir ilk…

 

Okul kutlamalarını bilirsiniz. Sınıflar ve sınıflardan etkinliklere dahil edilen öğrenciler, sırasıyla çıkarak şiirler okurlar, bazı temsili canlandırmalar yapar, oratoryolar okurlar. Üstelik öğrencilerde Cumhuriyet bilinci oluşturmak için ayrı bir çaba sarf edilir. Bu törenlerde yas tutmaya saygısızlık içerecek her hangi bir unsur yoktur. Ne öğrenciler ne öğretmenler ne de aileler Van"da ki kayıplarımıza saygısızlık oluşturabilecek ya da uygun düşmeyecek durumları bırakın bir kenara; Türkiye"nin her yerinde tüm okullarda Van için çoktan yardım kampanyalarını başlatmışlardır. Bu bayram için; Öğrenciler günlerce çoşkulu okumalar yapabilmek adına provalar yaparlar. Bu çalışmalara ne kadar samimi ve içten yaklaşır ve önemserseniz öğrenci de o denli önemser ve bu dolu sözcüğün, CUMHURİYET"in anlamını o kadar benimser. Hal böyleyken başbakanımızın yayınladığı bu genelge ile okullarda kutlamaların kaldırılması ile öğrencinin gözündeki Cumhuriyet kavramını ve öneminin ne olacağını bir düşünün. Üstelik, bu gün ulu önder Atatürk"ün milli mücadele şuuru ile temelleri atılan Cumhuriyet; kan ile, ter ile, can ile ve dünyanın bütün emperyalist güçlerine karşı ve rağmen kurulmamış mıdır? Biz her yıl Cumhuriyet"i kutlayarak; bu uğurda, bu vatanın özgürlüğü, hürlüğü, varlığı ve birliğ için savaşan binlerce şehidimize, gazimize, esirlerimize, onların ardında bıraktıkları yetimlerine, kadınlarına, torunlarına saygısızlık mı yapmış oluyoruz. Bu kutlamaların rio karnavalı ya da şeftali festivali olmadığını herkes bilir. Ve hiçbir zamanda ulusal ya da yerel bir festival havasında kutlanmadığı da kesindir. Bu nedenle asıl uygun olmayacak olan kutlamaların Van"da ki kayıplarımıza yapılan bir saygısızlık ya da uygunsuzluk olarak algılamaktır. Ve hatta her ne durumda olursak olalım Kurtuluş Savaşı"nın dünyanın en büyük emperyalist güçlerine karşı egemenlik hakkımızın yalnızca bizim olduğunu hatırlatmak adına kutlamak ve anlatmak gerekir.

 

Egemenlik hakkının ne olduğunu ve kime ait olduğunu anlamak ta, anlatmak ta boynumuzun borcudur. Bu gün öğrendikleri şiirleri çocuk parkında sallanırken söyleyen minik öğrencilere rastladım. Egemenlik hakkı oyunlaştırılmış şiirlerden öte bir şey olmalı ve öğrencilerimiz bu havayı her koşulda bilmeli, hissetmeli ve öğrenmelidir. Aksi takdirde egemenlik hakkını yitirmiş bir millet ya da fert olarak ve hepsinden önemlisi Atatürk"ün evladı bir Türk olarak yaşamanın zaten bir anlamı yoktur. CUMHURİYET BAYRAMINIZ KUTLU OLSUN.

Bu yazı toplam 23723 defa okunmuştur.  
Kalan Karekter Sayısı : 500
M.Ali BÖLÜKBAŞI / 31 Ekim 2011 Pazartesi 22:07
Törenler sönük geçse de CUMHURİYET sönmez. Yüreğinde sönmediği gibi.Selâmlar...
100 %
Beğendim
Beğenmedim
Amir AKDAĞ / 31 Ekim 2011 Pazartesi 20:52
Tebrik ediyorum duygularıma tercüman olmuşsun. Teşekkürler.
100 %
Beğendim
Beğenmedim
Yazarın Diğer yazıları
Sitemizdeki yazı ve resimlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
AmdYazılım
Güneydoğu Haber