Çok Okunanlar
Karakter boyutu :  18 Punto16 Punto14 Punto12 Punto
Remzi DEMİR
Remzi DEMİR
ANAYASA

Zaman zaman öğrencilerimden gelen metinlere, yazılara, şiirlere yer veriyorum burada. İşte onlardan biri [email protected]

 

Dünya yüzünde zamanla her şey nasıl eskiyor çağını tamamlıyorsa yasalar da eskiyebilir. Toplum gereklerine yanıt veremez olur, toplumsal gerçeklere ters düşer. Böyle yasaların ya da anayasaların değiştirilmesi düzeltilmesi için çaba harcamak bir görevdir. Savaşın en güzeli çağdışı yasaları düzeltmeye çalışmaktır. Bu savaşın tek amacı daha ileri bir düzeye yönelmek ve yöneltmektir çünkü, tıpkı Mustafa Kemal"in de bahsettiği çağdaş uygarlık düzeyine çıkmada atılabilecek en güzel adımdır bu.

 

Bilindiği gibi 1961 anayasası dünyanın en ileri en çağdaş anayasalarından biriydi. Ama bir parti henüz yasallaşmadan hayır dedi anayasa metnine. Hayırda hayır var sloganıyla halkın kanını emmeye çalıştı. Türk ulusunun çoğunluğu ise evet dedi bu anayasaya. Askeri müdahale sonucunda oluşan bu anayasa anayasa düşmanlığı kavramını getirdi.1924 anayasasına özlem duyanlar devletin dini islamdır maddesini anayasaya tekrar koydurmak isteyenler kendilerini ele verdiler. Devletin dininin olamayacağını dinin millete özgü olduğunu anlayamayanlar ellerinden geleni yaptılar 1961 anayasasını kötülemek için. 12 mart kargaşası içinde iki kez değiştirdiler anayasayı. O zamanın iktidarı adalet partisi anayasanın Türk ulusuna tanıdığı hakları geri aldı. Basın özgürlüğünü düşünce özgürlüğünü sınırladı. Ve yargı birliğini bozarak "güvenilir-güvenilmez "ayrımı getirdi Türk adaletine.

 

Sonra bu anayasa düşmanları geri çekildi. En sonunda yine askeri müdahaleler sonucu oluşturulan 1982 anayasası konuldu önümüze. Eleştirmesi bile yasaklandı bu anayasanın. Türkiye Cumhuriyetinin en katı anayasasıydı bu. Özgürlük değil otorite ağır geliyor bu anayasanın terazisinde. Çoğulcu demokrasi yerine yasakçı bir sistem getirdi bu anayasa bize.

 

Nedense ülkemizin bir kısım politikacıları kusuru kendilerinde arayacaklarına hep anayasada aradılar bugüne kadar. Kendi Siyasi partiler yasağından hüküm yemiş "minareler süngümüz kubbeler miğfer camiler kubbemiz müminler asker " nutuk" u ile siyaset yasağı getirilen birinin yönetimine tabî tutuldu güzel ülkem. Değiştirilmesi teklif bile edilemez ilk 3 madde değiştirilmeye çalışıldı.

 

Yasaklı bir başbakan, şeriatçıların cirpinisi, anayasa düşmanları...Tüm bunları düşündükten sonra kafamdaki tek soru işareti "daha neler görecek MUSTAFA KEMAL"in CUMHURİYETİ ???"

Bu yazı toplam 25689 defa okunmuştur.  
Kalan Karekter Sayısı : 500
Yazarın Diğer yazıları
Sitemizdeki yazı ve resimlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
AmdYazılım
Güneydoğu Haber