Çok Okunanlar
Karakter boyutu :  18 Punto16 Punto14 Punto12 Punto
Remzi DEMİR
Remzi DEMİR
Anadolu Liseleri Ve Üniversite Sınavı Tercihlerinde Püf Noktaları

SBS tercihleride dediğimiz ortaöğretim geçiş sınavı tercihlerinin ilk ayağı 20 temmuzda tamamlandı. Öğrenciler ilk 12 tercihlerini verdiler.26 Temmuzda 1.yerleştirme sonuçları ilan edilecek ve 4 Ağustosa kadar kayıt dönemi sürecek. 4 Ağustos saat 19:00 dan itibaren boş kontenjanlar ilan edilecek ve 5-11 Ağustos arasında 2.tercihler yapılacak. Bu yılın tercih sisteminde en önemli madde 2.tercihlerin 6 adet sil baştan, özgür olarak yeniden yapılabilmesi. Bir diğer avantaj ise kayıt yaptıran yaptırmayan herkesin yeniden tercih yapabilmesi. Dikkat edilmesi gereken konu ise 2.tercihlerin çok dikkatli yapılması. Çünkü; 1.ci de kayıt yaptıran öğrenci 2.tercihte bir yer kazanamazsa hakkı saklı kalıyor ve 1.tercihinde yerleştirildiği okula devam edebiliyor. Ancak, 2.tercihin de bir yere yerleştirilmişse o okula gitmek zorunda. Ben yeni bir yer kazandım ama ilk tercihimde yerleştirildiğim okulda kalmak istiyorum deme şansı yok. Bu yılki SBS tercihleri 2 tercihle sınırlı.16 ağustosta 2.tercih yerleştirmeleri ilan edilecek, sonrasında 20 ağustosta boş kalan kontenjanlar ilan edilecek ve 23-26 ağustos arasında yedek listeler ilan edilerek yeniden tercih yapılmadan bu yedek listelerden kayıt yapılacak. Sonrasında ilerleyen tarihlerde 2. Bir yedek liste daha ilan edilecek ve son kez kayıtlar yapılacak. Bu yedek listelerden yapılacak kayıtlar ister istemez eski yolsuzlukları akla getiriyor. Burada yine okul müdürlerinin etkili olacağı düşünülüyor. Umarız öyle olmaz.

      Asıl muamma 2010 yılı eski tabir ile ÖSS tercihleri. OSYM yeni sistemde artan puan türleri ve puanlamaları ile hata üstüne hata yapıyor. Önce 49 bölümün başarı sıralarında kılavuzda yanlış bilgi verdiğini, ardından öğrencilerin MF4 başarı sıralarını yanlış hesapladıklarını açıklayan Yarımağan sanırım çok zor günler yaşıyor. OSYM dünyada bilinen, gaddar ama adaletli olan bir ölçme ününe sahip. Görülüyor ki 18 puan türü hesaplanan yeni sistemin yükünün altından kalkamadı. Açıklamalar giderek durumu daha çok karıştırıyor, zorlaştırıyor.

     Öğrencilerin ve velilerin tercih yaparken şu hususlara çok dikkat etmesi gerekiyor;

1-Kılavuzda yer alan bilgiler düzeltilmişte olsa dönüştürülmüş bilgilerdir. Orada yazan başarı sırası tutan bir öğrencinin kesin kazanacağı anlamına gelmiyor. Ayrıca daha önce özel araştırma şirketlerinin yaptığı dönüştürme çalışmaları ile OSYM nin yaptığı dönüştürmeler arasında 60-70 binlere varan farklar var.

2- Eğer sistem değişmese idi bile unutulmaması gereken nokta yerleştirme değerleri, her yıl öğrencilerin tercih listelerine göre yeniden şekillenir. Bizlerin yaptığı insanların genel eğilimlerine, bölümlere ve üniversitelere verdikleri tahmini değere göre öğrencinin başarısının karşılığını tahmin etmeye çalışmaktır. Yani eğer etrafınızda şimdiden ben şurayı kesin kazandım diyen biri varsa ve başarısı Türkiye de ilk 5000 e girmemişse çok aldırış etmeyin.

3-Bir yer kazanmamızda en etkili unsur öğrencilerin gösterdikleri eğilimlerdir. Örneğin bazı bölümlerin ikinci öğrenimlerinin puanlarının birinci öğretim puanlarından daha yüksek olduğunu görürsünüz. Bu mantıksızdır, sebebi pek çok öğrencinin garanti olsun diye daha düşük puanlı olan ikinci öğrenimi tercih etmesi,rağbet göstermesi ve bunun sonucunda da ikinci öğretimin daha değerli duruma geliyor gibi görünmesidir.Elbette daha değerli değildir. Dolayısı ile tercihlerde insanların gösterecekleri genel eğilimler, tabular da dikkate alınmalıdır. Onlardan farklı olarak yapacağınız tercihler kazanma olasılığınızı artıracaktır.

4- Klavuzda 300 binlere 400 binlere kadar dönüştürülmüş başarı sıraları değer biçilmiştir. Bu değerlerin çok azının doğru çıkacağını tahmin etmekteyiz. Örneğin Yarımağan Çapa Tıp ın dönüştürülmüş değerinin 5000 olduğunu geçen yılki say 2 başarı sırasının ise 2000 olduğunu vurguladı. Bu bu yıl 5000 ininci öğrenciyi alacağı anlamına gelmiyor.Yine 2000 de de alabilir 2500 de de. Kılavuzdaki değeler, daha az rağbet alan küçük üniversitelerde yer bulabilir ama büyük üniversitelerde bu dönüştürülmüş değerleri baz almayın. Kanımca özellikle orta düzeyde yer alan 100-200 bin arasındaki başarı sıralarında başarınız 150 000 ise ,istediğiniz yeri hatta daha yükseklerini de tercih edin ama altlarda 170-200 bin arasında bir yerlerden de mutlaka tercihte bulunun, bu daha gerçekçi olacaktır.İnternet sitelerinde yer alan tercih robotları da ki bunların bazıları paralı çok doğru görünmüyor. Pek çoğu da şu anda toparlayamadı zaten. En doğrusu kılavuzu elinize alıp incelemek, ayıklamak.

5-Diğer bir sorun da birden fazla puan türü ile tercih yapabiliyor olmak. Mf 1-2-3-4 lemi yapayım yoksa ygs 1 mi 2 mi gibi. Eğer hepsinden yapmak istiyorsam sıralamada birbirleri ile nasıl kıyas yapacağım. En pratik yol en çok istediklerinizi başa alın ve aynı puan turleri arka arkaya geliyorsa ölü tercih olmaması için puanlarını büyükten küçüğe doğru sıralayın. Aynı puan türünün arasına ara ara başka puan türleri girse bile puanlarının büyükten küçüğe sıralanması mantıklı olacaktır.

       Sonuç itibarı ile bu yıl yaşanan olumsuzluklar, 18 puan türü, alan dışı tercih ve muhtemelen şimdiden muammaya dönmüş yanlış tercih yapma eğilimi büyük sürprizleri de beraberinde getirecek. Bu sürpriz bazıları için iyi(Akıllı tercih yapanlar) bazıları içinse facia olacak. Ama şurası gerçek ki 2010 öğrencileri 2011 öğrencileri için KOBAY konumunda. Göç yolda düzelecek. Sonuçlarını hep beraber göreceğiz.

Bu yazı toplam 25656 defa okunmuştur.  
Kalan Karekter Sayısı : 500
Yazarın Diğer yazıları
Sitemizdeki yazı ve resimlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
AmdYazılım
Güneydoğu Haber