Çok Okunanlar
Karakter boyutu :  18 Punto16 Punto14 Punto12 Punto
Remzi DEMİR
Remzi DEMİR
2011 YGS ve LYS Tercihlerini Nasıl Yapmalıyım?

Tercih süreci karmaşık gibi görünse de bu süreçte en önemli nokta nereden ve nasıl başlamanız gerektiğini bilmenizdir. Sağlıklı bir  tercih süreci için bütün yükü yada değerlendirmeyi tercih uzmanına bırakmak doğru değildir. Bir uzmana gitmeden önce mutlaka 2011 ÖSYS tercih kılavuzunu zamanınız elverdiğinde inceleyin. Çünkü tercih sürecinin ana beslenme kaynağı ÖSYS kontenjan kılavuzudur. Kılavuzu incelediğinizde karanlık bir  tünel gibi görünen tercih işlemlerinin üzerindeki buğulu sis perdesini aralamış olacaksınız.

      Bilindiği üzere Tercihler 25 Temmuz – 5 Ağustos tarihleri arasında yapılacak. 2011 ÖSYS tercih ve kontenjan kılavuzunun dağıtımı yapılmayacağından adayların kılavuzu ÖSYM"nin sitesinden indirmesi gerekir.( 2011 ÖSYS tercih kılavuzu için www.osym.gov.tr yi tıklayınız)

      ilk adımda 2011 ÖSYS sonuç tablosunu özenle  inceleyin. Sonuç  tablosunda ki başarı sıranızı ve puanınızı bir yere kaydededip,  2011 ÖSYS tercih kılavuzunu inceleyerek girmek istediğim bölümlerin başarı sıralarıyla kendi başarı sıranızı karşılaştırın. (2 yıllıklar için tablo 3A"yı 4 yıllıklar için Tablo 4"dü inceleyebilirsiniz.) Bunun için işinizi hayli kolaylaştıracak güncel ve doğru bilgiler içeren http://demirkan.dolo.tk adresinden sınav dokümanlarından 2011 yeni klavuz exel dosyasını indirebilirsiniz.

        Bölümlerin  alan içi ve alan dışı AOBP"sini  yazarak tüm üniversiteleri inceleyebileceğiniz tahmini tercih listeleri oluşturabilirsiniz. Son olarak  Tercihlerle ilgili çalışma kılavuzu incelerken girmek istediğiniz bölüm hakkında 2011 ÖSYS tercih kılavuzundaki tablolarda bölümle ilgili Özel Koşulları mutlaka inceleyin. Çünkü vakıf üniversiteleri ve bazı bölümler özel koşullara bağlı olarak öğrenci kabul etmektedir. Özel koşullar kolonunda o bölümle ilgili özel şartları inceleme imkanınız olacak.

       Puanınızı ve başarı sıranızı esas alarak kaba bir liste hazırlayın. Listeyi hazırlarken ilk sıralardaki tercihler için başarısı sırası aralıklarını geniş tutmada sakınca yoktur. Örneğin başarı sırası 24 bin olan bir aday ilk tercihlerini 10 bin 28 bin aralığında yapabilir. Listenin sonuna doğru başarı sıralaması aralığını 45 binlere kadar genişletebilir. Başarı sırası aralığı oluştuktan sonra oluşan tercih listesini 60–70 bölüm kadar uzatabilirsiniz. Daha sonra bu listeyi elerken fikir sahibi olmadığınız bölümler hakkında internette kaba bir araştırma yapın. Araştırma yaparken bölümün ders içerikleri, istihdam olanakları ve çalışma koşullarını esas alın. Ben bu mesleği yapamam dediğiniz bölümler varsa önce onları eleyin. İlk elemede listedeki bölüm sayısı azalacaktır. Geriye kalan bölümler arasında bölümün bulunduğu şehir, o şehirdeki mali giderler ve sizin koşullarınız, o bölümle ilgili o şehirdeki staj ya da deneyim olanakları gibi kriterleri esas alıp kaba bir eleme daha yapın.

      Eğitim görmek istediğiniz bölümlerle ilgili genel çerçeveyi çizdikten sonra (Ben bu bölümleri okumak istiyorum dedikten sonra) oluşan tercih listesini öncelikle ailenizle daha sonra görüşünü önemsediğiniz yakın çevrenizle paylaşın. Görüşleri toplayıp değerlendirdikten sonra tercih listesinin kaba sıralaması şekillenmiş olacak.

      Tercih listesinin kaba sıralaması şekillendikten sonra kessin sıralama için öncelikle başarı sıranızı esas alın. Başarı sıranız ve 2011 ÖSYS puanınızı esas alarak; başarı sırasında rakamsal olarak küçük puan olarak yüksek bölümleri ilk sıralara yazın. Bu mantığı esas alarak kesinleşmiş listeyi tamamlayın.

Okumak istediği bölümün kararını vermiş olan adaylar tercih sıralamasında başarı sırası, bölümün bulunduğu ildeki olanaklar, bölümün bulunduğu ildeki mali koşulları esas alarak sıralamayı yapmalarında yarar vardır.

       Kesinleşmiş  tercih listesi oluşturulduktan sonra 2011 ÖSYS Aday İşlemleri Sayfasından T.C. kimlik numarası ve şifrenizle sisteme giriş yaparak ÖSYM"ye tercih bildiriminde bulunabilirsiniz. Şifresini hatırlamayan, hata yapabilirim endişesi taşıyan ve kişisel olarak ÖSYM"ye tercih bildiriminde bulunmak istemeyen adaylar ÖSYM Başvuru Merkezleri(Lise Müdürlükleri bu merkezlere dahildir) aracılığıyla tercih işlemlerini neticelendirebilirler.

     Çok fazla ayrıntıya girerek kafa karışıklığına sebep olmak yerine kabaca tercih sürecinde izlenmesi gereken adımlar bunlar. 2011 ÖSYS Yüksek öğretim programları tercih kılavuzunda gerekli olan ayrıntılı bilgilere ulaşabilirsiniz.

      Hepinizin tercih sürecinde  hayali hedeflerden kaçınarak doğru ve gerçekçi kararlar  vermenizi diliyorum. Umarım herkes gönlünden geçen bölüme yerleşebilir.  [email protected]

Bu yazı toplam 26711 defa okunmuştur.  
Kalan Karekter Sayısı : 500
Yazarın Diğer yazıları
Sitemizdeki yazı ve resimlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
AmdYazılım
Güneydoğu Haber