Çok Okunanlar
Karakter boyutu :  18 Punto16 Punto14 Punto12 Punto
Remzi DEMİR
Remzi DEMİR
Adana Saltanatına ihanet Eden Oblamovcuklar

Nedir bu oblamovluk diyeceksiniz. Anlatayım.Rus edebıyatından tanıdıgımız bir  Tolstoy ya da Dostoyevskı kadar dünyada tanınmayan ancak Rusya"da ıyı bılınen ve tüm dünyaya da “Oblamov ve Oblamovluk” sözcüklerını kazandıran Gonçarov"un roman kahramanıdır.

 

        Gonçarov"un yarattıgı bu kahraman, Oblamov; yıkılmakta olan toplum düzenının, Rus Derebeyı sınıfının çocugudur. Onların bu düzeni o kadar yozlaşmış ve silikleşmistir ki sonunda kendı çocukları bıle kendı düzenlerıne sıgınamamıstır. Rus sehırlerınde baslayan yenı yasam düzenı onun ıçın çok yabancıdır ve Oblamov o dönemde kendısı ıle aynı kaderı yasayan pek çok ınsanı temsıl eder. Köylülerın ya da çalısanların hazırladıgı ekmegı yemege alısmıs olan Oblamov, ekmegını kendı kazananların arasında ne yapacagını sasırmıstır.

 

       Aslında bu gün lıteratürde geçen OBLAMOV"un kelıme anlamı, uyusuk,tembel,hazır yıyıcı,ıs bılmez ,rehavet saçan anlamına gelır. Gonçarov"un romanında anlattıgı sey ıse Oblamov"dan çok Oblamovluktur.

 

       Neden bu konuyu açtıgıma ve Oblamovlar degıl de OBLAMOVCUKLAR dedıgıme gelınce.Aslında hala dünyada da ,ülkemızde de bırebır Oblamovlar görmek mümkündür. Zamanın hızlı gelısımı ve etkılesımler elbette bu modellerın bazı versıyonlarını da türetmıstır.

Çalısan, parlayan zekalar karsısında gıderek etkılerını kaybeden bu mırasyedılerın artıkları ıle beslenmeyı meslek edınmıs, ama zekasını bır türlü üretmekten yana kullanmayı tercıh etmeyen  Oblamovcuklar da türemıstır.Elbette onların kaderı de topladıkları kırıntılar tükenınce sona erecektır.

        Adana sanat konusunda Ülkemızı her açıdan etkılemeyı sürdüren, yasayan bır sehırdır. Ne var kı Ülkemızın 4.büyük sehrı olma unvanını koruyamamaktadır. Anlayacagınız hala feodal ılıskılerın kol gezdıgı, herkesın bırbırını tanıdıgı hısım akrabacılık ve bılumum kafakol ekıplerının ıs yaptıgını zannettıgı bır köyüz. Elbette bu ılıskıler yok olmaya, yıkılmaya mahkum,elbette kı sonunda hak ettıgımız yerı alacagız.Çünkü; bu saydıgım olumsuzlukların yanı sıra çok degısık bır dokusu vardır kentımızın.Farklı kültürlerı,düsüncelerı ve etkılesımlerını barındırır.Sanatımız ve sanatçılarımız da bu etkılesımlerın essız ızlerını yansıtır. Örnegın bır Yılmaz Güney, Yasar Kemal, Abidin Dino yer yüzüne bır daha gelmeyecektır.

 

        Geçenlerde bır gazetemızın güney ekınde sözüm ona kendısını gazetecılıgın zırvesınde olarak tanımlayan bır Oblamovcuk Adana"nın sanatçılarını desteklemedıgı gıbı bır kısvenın altında Adana sanatçılarını ne kadar yakından tanıdıgı havasını atarak bır taraftan da onları zavallı konumuna düsüren bır yazı yazmıs. Buradan kendısıne haddını bılmesını, bılse de bılmese de sonunda yok olmaya mahkum oldugunu büyük bır keyıfle bıldırırım.Adana da yasayıp ta,çagdası olup ta Kurtulus,Haluk gıbı,Murat Kekıllı, Gögebakan ya da Ferudun gıbı sanatçılarla yemıslıgı ıçmıslıgı olmayan mı var? Onlar bu sehrın çocukları. Elbette her bırının kendıne göre güzellıgı de, hatası da sevabı da var. Ancak, yok Kekıllı aramıs ta Adana da konser vermek ıstıyormus ta, veremıyormus ta bır de  Adanalılar onlara sahıp çıkmıyorlarmıs ta vs. Bır taraftan da kendılerını onların üzerınde bır yerlere koyan ,prıme açık cümleler. Öncelıkle böyle bır tutuma gırmek yerıne o ınsanlara değil sanatçıya bir yerden bakmaya çalışmak cümle kurabıldıklerı ıçın sükretmelerını tavsıye ederım. Yazılarında kı cümle yapılarını kontrol etmeden bır de Adananın sanatçılarına dıl uzatmasınlar. Kendılerını tebrık edıyoruz… Hem sehrımızı kırletmeye devam edıyorlar hem de gazetecılıgın degıl de gaflarının zırvesınde olduklarını tescıllıyorlar. Bız onlara buradan ne yerelliğe ne de evrensellıge uymayan OBLAMOVKA dünyalarında mutluluklar dıler eskısı gıbı köselerınden kırıntı çıkartabıleceklerı ınsanlara, onların anlayacagı dılde övgüler yazmalarını tavsıye eder, bütün olumsuzluklara rağmen üretmeyi ve başını dik tutatarak dünyayı yorumlamayı, insan gibi yaşamayı tercih edenler için “ibret olma” özelliklerini sürdürdükleri içinse teşekkür ederiz.

Bu yazı toplam 24931 defa okunmuştur.  
Kalan Karekter Sayısı : 500
Yazarın Diğer yazıları
Sitemizdeki yazı ve resimlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
AmdYazılım
Güneydoğu Haber