Çok Okunanlar
Karakter boyutu :  18 Punto16 Punto14 Punto12 Punto
Remzi DEMİR
Remzi DEMİR
Öğrenciler Üniversite Sınavına Başvurmasalar Ne Olur?

Uzun yıllardır üniversite sınav başvurularında bir ilk yaşandı. Geçen Cuma günü LYS (İkinci aşama Lisans Yerleştirme Sınavı)ye başvurmaya hak kazanan adayların yarısının(500000) başvuru yapmadığı ortaya çıktı. Bunun altını çizmek istiyorum adayların yarısı başvuru yapmamış. ÖSYM başkanı bu durumu son gün özellikle bankaların sistemlerinin kilitlenmesi ile açıklamış. KPSS başvuruları ile LYS başvuruları çakıştı. Doğrudur. Ancak neden bu kadar fazla aday başvuru yapmak için son günü bekledi. Buna rağmen adayların yarısı başvuru yapmadı?

     Benim izlenimlerim sınav sisteminin değişmesiyle soru sayıları arttı ve 160 soru öğrencileri zorladı. Zaman problemi yaşayan çok öğrenci var. Birinci neden öğrencilerin düşük puan almaları ve ikincinin çok zor olacağını düşünmeleri.  İkincisi ise malum para. Türkiye de her ne sınavı olursa olsun çok ciddi bir rant oluştu. Birinciye ayrı ikinciye ayrı öde. Fazladan gireceksen ayrıca öde…Üniversiteye girişte harçlarda amacını aştı iyice. Devlet Üniversitelerinin harçları da yaz okulları da hatırı sayılır miktarlara denk geliyor. Aileler yabancı bir şehirde öğrenci okutmaktan kaçınıyor ve zorlanıyor. İkinci aşama LYS ye adayların yarısının başvurmaması bir soruyu daha akla getiriyor.

      Bu durum karşısında OSYM ister istemez 14 mayıs ta sona erecek olan ve uzatılmayacağını bildirdiği başvuruları 18 mayıs a kadar uzattığını acilen açıkladı. Peki ya bu yıl hiç kimse başvuru yapmasaydı ne olacaktı? OSYM bir yıllığına da olsa; siz bilirsiniz bu yılda özel ve vakıflar dahil hiç kimseyi üniversitelere almayacağız mı diyecekti… Ya da 100 000 aday başvuruda bulundu sadece diyelim, diğer kontenjanlar tamamen boş mu kalacaktı. Hiç sanmıyorum…. Bu soruyu sizler de bir düşünün, boş mu geçilirdi yoksa şartlarda ve sistemde acil iyileştirmelere ya da acil alım formüllerine mi gidilirdi. Böyle bir durumda OSYM  ve MEB in durumunu hayal bile etmek istemiyorum
Bu yazı toplam 23111 defa okunmuştur.  
Kalan Karekter Sayısı : 500
Yazarın Diğer yazıları
Sitemizdeki yazı ve resimlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
AmdYazılım
Güneydoğu Haber