Çok Okunanlar
Karakter boyutu :  18 Punto16 Punto14 Punto12 Punto
Remzi DEMİR
Remzi DEMİR
21. YÜZYILDA OKUL YIK (IMI)

Mersin"in sahil ilçesi Erdemli"ye bağlı Limonlu Beldesi"nde 14 yıl önce eğitime başlayan 250 öğrenci kapasiteli ODTÜ Geliştirme Vakfı İlköğretim Okulu,yı kenar çizgisi ihlali nedeniyle Limonlu belediye ekiplerince tek iş makineleriyle yıkım kararı uygulaması, binaların çeşitli yerlerine zarar verilecek şekilde tahrip edilerekkıldı. Tam bir yıkım uygulaması olmaktan çok uzak olan operasyonu MHP"li belediye başkanı Mehmet Topkara bizzat yönetti.



Çocuklarının eğitim gördüğü okulun yıkılacağını haber alan vatandaşlar sabahın erken saatleriyle birlikte okula geldiler. Öğleden önce velilerden bir grup belediye başkanı Mehmet Topkara"yı ziyaret ederek yıkım kararını ertelemesini çocuklar için bu durumun olumsuzluk yaratabileceğini, burasının Türkiye"nin önde gelen nezih eğitim kurumlarından biri olmakla beraber otel ya da kaçak bir yapı olmadığını vurguladılar. Ancak başkanın sert tepkisiyle karşılaştıklarını ve kararı kesinlikle uygulayacağını söylediğini bildirdiler. 25.08.2011 saat 15:00 civarında önce polis ve arkasından da belediye ekipleri başkanla birlikte okula geldi. Veliler ve okul yönetimi burasının bir eğitim kurumu olduğunu ve kararın uygun bir zamana ertelenmesini istedi. Bilinçli ve aydın insanlardan oluşan veli grubu bazı basında yer alan haberlerin aksine hiçbir taşkınlık göstermedi. Belediye başkanının ısrarı üzerine yıkım emri kıyı şeridi ihlali sınırlarına taşan binaların muhtelif yerlerine zarar verilerek uygulandı.

HAZİNE ARAZİSİ 99 YILLIĞINA TAHSİS EDİLDİ

Milli Emlak Genel Müdürlüğü, bilimsel araştırmalar yapılması amacıyla ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü"ne Limonlu Beldesi sınırlarındaki denize sıfır konumdaki 272 bin metrekare araziyi 99 yıllığına tahsis etti. ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü, burada bilimsel faaliyetler için binalar yapıp, araştırmalarını sürdürdü. 1997 yılında ODTÜ Geliştirme Vakfı, bu arazide 250 öğrenci kapasiteli ilköğretim okulu inşa edip, ODTÜ Geliştirme Vakfı İlköğretim Okulu adıyla eğitime sundu. Değişen yasalarla kıyı şeritlerinin yeniden belirlenmesi ile birlikte 5 yıl önce bu okul binasının bazı bölümlerinin yı kenar çizgisi içerine girmesi nedeni ile Maliye Bakanlığı, Mersin Bölge İdare Mahkemesi"nde dava açtı. Mahkeme okulun mevzuata aykırı yapıldığını tespit edip, yıkım kararı verdi. ODTÜ Geliştirme Vakfı yetkilileri, yerel mahkemenin kararını Danıştay"da temyiz etti. Ancak Danıştay, 2008 yılında, yerel mahkemenin kararını onadı. Vakıf ve okul idaresi, Limonlu Belediyesi ile uzun süre yazışmalar yapıp, yıkımı erteletmeye çalıştı.



ODTÜ Geliştirme Vakfı İlköğretim Okulu Müdürü Seval Karakuş, mahkeme kararına karşı olmadıklarını ancak yıkımın zamanlamanın yanlış olduğunu savundu.Seval Karakuş, "Okulların açılmasına 2 hafta kala okulun yıkım kararı bizleri, velileri ve özellikle öğrencileri zor durumda bırakmıştır. Okulumuz eğitimiyle Türkiye birincileri çıkarmış, üstün başarılar elde etmiş bir okul. Biz öğrencilerimizi hiçbir zaman zor durumda bırakmayız. 19 Eylül"de burada veya başka bir yerde eğitim ve öğretimimiz devam edecek. Ama okulun açılmasına 2 hafta kala uygulanan yıkım kararı bizleri üzmüştür. Biz yıkımın şubat ayına kadar ertelenmesini istedik, ancak başaramadık. Çok, çok yazık oldu" diye tepki gösterdi.



Başkan Mehmet Topkara ise mahkemelerin kararı üzerine yıkımı yaptıklarını, bunu yapmamaları durumunda kendisi hakkında görevi ihmal suçundan soruşturma açılabileceğini dile getirdi.

 

Elbette sorulması gereken sorular var. Başkan Mehmet Topkara görevi ihmal suçundan suçlanabilirim diyor. Ancak 2008 den bu yana neden suçlanmadığı merak konusu. 21.yy"da okul yıkımı maalesef esef verici bir durum. Yasalar elbette uygulanmalı ancak gereğince ve önlemler alınarak. Bu yalnızca okula verilen bir zarardan öte Milli servete ve en önemlisi öğrencilerin duygusal durumlarına yönelik bir zarardır.

 

ODTU yetkilileri ve velileri burada pek çok başarı ve hatıranın bulunduğunu ifade ederek kendilerini en çok bu durumun üzdüğünü bildiriyorlar. Alınacak önlemler, yeni bir bina vs. gibi şeylerin kendileri için sorun olmadığını bildiren ODTU GV Özel Mersin İlköğretim Okulu yetkilileri her zaman bilinçli ve duyarlı olan velilerine teşekkür ederek günü noktaladılar. Veliler ise ODTÜ gibi bir kurumun Limonlu da bulunması onlar için çok büyük bir avantajdı; biz ODTÜ nereye giderse öğrencilerimizle ordayız, eminiz ki ODTÜ nereye giderse oranın çehresini değiştirecek ve etrafını Atatürkçü düşünce yapısı ve ilkeleriyle aydınlatmaya devam edecektir dediler.

 

Hangi yasayla ya da nedenle olursa olsun bir okulun, eğitim kurumunun yıkılması aydınlık gelecek ve çağdaş bir yaşam için gerçekten büyük bir ayıp. Yasalar ve hukuk insanların hayatını kolaylaştırmak, geliştirmek ve insanlık düzeyini geliştirmek için vardır. İçinde bulunduğumuz dönemde hayat pahalılığı, istismar, işsizlik, vatandaşın sahipsizliği ve çaresizliği, insan hakları-tüketici hakları ihlalleri, gasp, cinayet, sınav skandalları, adam kayırma, devleti dolandırma, yolsuzluk ve daha bir dizi sorunlar her gün yaşanırken yerel yönetimlerin, yasaların ve güvenlik güçlerinin 21.yy" da okul yıkımı gibi işlere zaman, personel ve kaynak ayırması ve bizzat uğraşması çok düşündürücü. Ve elbette ki karanlıklardan aydınlığa okul yıkarak değil yaparak çıkmalıyız.

[email protected]

Bu yazı toplam 25927 defa okunmuştur.  
Kalan Karekter Sayısı : 500
Yazarın Diğer yazıları
Sitemizdeki yazı ve resimlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
AmdYazılım
Güneydoğu Haber