Çok Okunanlar
Karakter boyutu :  18 Punto16 Punto14 Punto12 Punto
Remzi DEMİR
Remzi DEMİR
DAVRANIŞ MÜHENDİSLİĞİ

Bu yıl Bolu"da Abant İzzet Baysal Üniversitesi"nde gerçekleştirilen II. Ulusal Eğitim Programları ve Öğretim Kongresi"nde Prf. Dr. Veysel Sönmez bizler davranış mühendisleriyiz diyerek sözlerine başlamıştı. Felsefe dalında da lisansı bulunan Sönmez"i n kararlı konuşmasını dinleyen herkesin eğitimci olmak isteyeceğinden eminim. “Olumsuz davranışları söndürür, olumluları oluşturur ve geliştiririz” diyordu.

 

     Mühendislik kavramını aklına getiren herkes eminim pek çok şeyi hayal edebilir. Gemi mühendisi çalışır, didinir, planlar, çizer, uygular ve sonunda pek çok kabiliyete sahip uçakları bile taşıyan ,uçurabilen bir gemi yapar. İnşaat mühendisi binaları, gökdelenleri, köprüleri, makine mühendisi aklınıza gelebilecek her tür işi yapan araç-gereç, düzenek ve makineleri, elektronik mühendisleri, bilgisayar mühendisleri insan gibi hareket edebilen robotları, fizik mühendisi atomu bile parçalayabilir ve daha aklınıza gelebilecek olağanüstü teknolojileri… Öğretmen? Bir düşünün; bütün bu düşündüklerinizi gerçekleştirebilen insanları… Burası o kadar geniş bir kazanım listesini ve karmaşıklığı kapsar ki bunu tanımlamaya çalışmak bile abesle iştigal olur. Bu nedenle burayı açıklamaya çalışmayacağım.

 

     Ancak aklınızda ki; onu bir birey olarak görmeyip isteklerinize göre öğrencinize yön verecek, sizin doğru bildiğiniz yöntemleri uygulayacak, sizin gerçekleştiremediklerinizi, içinizdeki uhteleri öğrencilerinizdee gerçekleştirebilecek, hatta sizin adınıza yaptıramadığınız her şeyi yaptıracak kişilerin öğretmenler olmadığından eminim.  Eğer sağlığınızda bir probleminiz varsa doktorunuzun sözünü dinlemeli ve gerekli ilaçları doğru olarak kullanmalısınız. Aksi halde ölümcül bir sona doğru gidebilirsiniz. Eğer öğrencinizi iyi eğitmek istiyorsanız? sorusuna cevap vermek haddimize düşmez. İnsanlar ve hatta toplumlar öğrencilerini nasıl yetiştireceklerini planlayabilir ve belirleyebilirler. Fakat bunun da aynı tıp gibi, mühendislik gibi ve hatta bunlara şekil veren eğitim gibi bilimsel temellere göre ve uzmanlarınca yapılması gerekir. O yüzden bu soruya hemen yanıt vermeyelim, iyi düşünelim. Akşam kuluçkaya yatıp sabah vereceğimiz kararlar gençlerimizin hayatını ve geleceğimizi karartabilir. Tıpkı bu gün beğenmediğimiz, kıyasıya eleştirdiğimiz eğitim sistemimizin aldığı hal gibi…

[email protected]

 

 

Bu yazı toplam 25346 defa okunmuştur.  
Kalan Karekter Sayısı : 500
Yazarın Diğer yazıları
Sitemizdeki yazı ve resimlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
AmdYazılım
Güneydoğu Haber