Çok Okunanlar
Karakter boyutu :  18 Punto16 Punto14 Punto12 Punto
Nihan BÜYÜKSURAL
Nihan BÜYÜKSURAL
Doğum Fotoğrafçılığı

Bu aralar bana sıkça sorulan bir soru var? Ben de doğum fotoğrafçısı olmak istiyorum. Bunun için ne yapmalıyım? Görünen o ki insanlar çokta zevkli olan bu mesleğe sempati duyuyor. Evet kesinlikle keyifli bir çalışma alanı.. Fakat kesinlikle basit değil..

Fotoğraf derneklerinin açmış olduğu Temel eğitim kurslarının yeterli olmadığını üstüne basa basa söyleyerek başlamak istiyorum. Fotoğrafta teknik bilmek yetenekli bir fotoğrafçı olduğunuz anlamına gelmez. İnsanların özel anları özen gerektirir. Aldığınız parayı hak edecek hizmeti vermekse uzun bir eğitim sürecinden, hayal gücünden ve iyi fotoğrafçı olmaktan geçer..

 Peki ne yapmalısınız?

Öncelikle kursa yazılmalısınız. Temel eğitim, İleri fotoğraf teknikleri kurslarını başarı ile bitirmelisiniz. İmkanınız varsa Doğum Fotoğrafçılığı Atölyesi`ne yazılmalısınız. Photoshop dersi almalısınız. İyi bir ekipmana sahip olmalısınız. Peki doğum fotoğrafçısı oldunuz mu?

 Hayır!

 

49397

 

  Ameliyathane steril bir yerdir. Steril kalmak zorundadır. Öncelik fotoğraf değil anne ve bebeğin sağlıdır.  Doktor sezeryan ameliyatına başladıktan itibaren konsantresini bozacak hiçbir harekette bulunmamalısınız. Peki bu kadar mı? Tabiki hayır..

 

49398

 

  Eğer kan görmeye tahammülünüz yoksa lütfen deneme için bile bu işe yeltenmeyiniz. Sonuçta gözünüzün önünde biri kesilip dikiliyor. Sırf bu denemeler yüzünden ameliyat anında bayılan fotoğrafçı (?) arkadaşlar var. Bu hem anne ve bebeği tehlikeye atan hem de doktor ve ameliyat personelini zor durumda bırakan bir durumdur.

 

49399

Doğumsonrası bebek çekimlerine başlayacaksınız diyelim.. Ebeveynlerin evlerinde kompakt makineleri ile çekebileceği fotoğraflar çekmeye çalışırsanız yaptığınız şey fotoğrafçılık olmaz. Bu insanları kandırmak ve parasını haksız yere almak olur. Bişeyler katmak zorundasınız. Yaratıcılığınızı ve teknik bilginizi birleştirip o fotoğrafları konuşturmalısınız.

 

 Yeni doğmuş bir bebeğe nasıl dokunacağınızı, anne ve babayı huzursuz etmeden nasıl çekim yapacağınızı bilmek durumundasınız.

 

49400

 

  Belki yazı çok sert gelmiş olabilir. Ama insanların bu hayatta kendilerinden bile çok değer verdikleri tek şey çocuklarıdır. Bir anne olarak bunun bilincindeyim ve ufacık bir hataya dahi mahal vermeden çalışılması gerektiğine inanmaktayım. Ve iyi bir fotoğrafçı olmak disiplinden geçer.. Bu şekilde eğitim almış biri olarak sonuna kadar bu cümlenin arkasındayım..

 

49401

Doğum Fotoğrafçısının Dikkat Etmesi Gerekenler;

 

1- Doğumöncesi çekimlerde hamilelerin yapabilecekleri hareketleri talep etmek..( Doğuma yaklaştıkça hareket imkanı sınırlı olan bayanları çokta yormamak gerek.)

 

2- Hastane odasında çekim yaparken insanları rahatsız etmeden çekim yapmak ( ki çoğu zaman enfes doğal pozlar almanıza neden olacaktır..)

 

3- Ameliyathanede bebek ve anne açısından ters bir durum yaşanırsa derhal çekime son vermek..

 

4- Ameliyathane ortamında sessiz olmak, hiçbir şeye dokunmamak, ameliyathane örtülere değmemek, hareket etmemek. ( Tek bir hatanız büyük sorunlara neden olabilir)

 

5- Bebek çekimi yaparken bebeğe dokunmanız gerekecek bundan ötürü ellerinizi sıkça yıkamak..( Bilindiği üzere birçok hastalık ellerden geçmektedir)

 

6- İnsanların anılarını onlar kadar önemsemek.. ( Çünkü onlara kalan anılar aynı zamanda sizin imzanızı taşıyor olacak.. )

 

7- Flaş kullanmamak.. ( Bebeğin gözlerine zarar verecektir.. Aynı zamanda doktoru da rahatsız edecektir. Kapalı mekanlarda flaş kullanmadan çekim yapabilmeyi öğrenmeniz gerekli. Bu da doğru ışık kullanımından geçer..)

 

8- Hızlı objektifler kullanılmalı..

 

9- Doğum dramatik bir sahne olduğundan, doğum fotoğraflarının siyah beyaz çekilmesi yada sonradan çevrilmesi daha uygundur..Ayrıca herkesin kan görmeye tahammülü olmayabilir ki bu da unutulmamalı..

 

49402

Aile size doğumun başladığını haber verdiğinde saat kaç olursa olsun onların yanında olmalısınız. Telefonunuz 24 saat açık ve ulaşılabilir durumda olmalı. Bebeğin anne karnından ilk çıkarıldığı an, göbek kordonunun kesilmesi, annenin gözyaşları ve ilk temasları çok önemlidir. O duygu geçişlerini iyi yakalamak gerekmektedir. Bebeğin kilo, baş çeviresinin ölçümü, giydirilmesi, baba ile ilk karşılaşması, aile bireylerinin mutluluk ifadeleri kaçırılmaması gereken duygu yüklü anlardır.

 

 

 

49403

Bir işi en iyi şekilde yapmak fark yaratmanıza sebep olacaktır. Standartın ötesine geçmek bu işi ne kadar önemsediğinizle alakalı. Umarım işin önemini biraz olsun ifade edebilmişimdir. Işığınız bol olsun…

 

 

Not: ‘’Doğum fotoğrafçıları Fotoğraf Sanatçısı değildir. Fotoğrafçıdır! ( Fotoğraf Sanatçısı olmak kolay bişey değildir.. )’’

 

Bu yazı toplam 33694 defa okunmuştur.  
Kalan Karekter Sayısı : 500
Sitemizdeki yazı ve resimlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
AmdYazılım
Güneydoğu Haber