Çok Okunanlar
Karakter boyutu :  20 Punto18 Punto16 Punto14 Punto
Kanserli kurbanlık iddiaları
19 Eylül 2015 / 11:21
Kanserli kurbanlık iddiaları
Adana İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ahmet Söğüt, kente yurt dışından gelen küpesiz ve kanserli kaçak hayvan bulunduğuna dair haberlerin asılsız olduğunu açıkladı.

Yaklaşan Kurban Bayramı nedeniyle açıklama yapan Ahmet Söğüt, vatandaşların kurban ibadetlerini sorunsuz yerine getirmelerini sağlamak üzere Kurban Bayramı süresince görevli nöbetçi ekiplerin kontrol ve denetimlerine devam edeceğini kaydetti.

Vatandaşların kurbanlık seçimlerini belirlenen 27 satış noktasından yapabileceklerini belirten Ahmet Söğüt, 33 noktada ise kurban kesimi yapılabileceğini dile getirdi. Kurban satış yerlerindeki denetimlerde bugüne kadar sağlıksız, pasaportsuz, veteriner sağlık raporsuz ve küpesiz hayvanlara rastlanmadığının altını çizen Söğüt, veteriner hekimler tarafından yapılan sağlık kontrollerinde bulaşı, salgın, ihbari mecburi ve zoonoz hastalık belirtileri gösteren bir hayvana da rastlanılmadığını ifade etti.

Son günlerde kente yurt dışından gelen kulak küpesiz ve kanserli kaçak hayvan bulunduğuna dair haberlerin asılsız olduğuna dikkat çeken Söğüt, kolluk kuvvetlerince yapılan denetimlerde yurt dışı menşeili kaçak hayvanın kente giriş yaptığına dair herhangi bir şüpheli vakaya rastlanılmadığını ve kulak küpesiz, kanserli kurbanlık hayvan olduğuna dair hiçbir bildirim bulunmadığını açıkladı. Söğüt, Adana Veteriner Kontrol Enstitüsü Laboratuarı’ndan da söz konusu kanserli hayvan tespitiyle ilgili herhangi bir geri bildirimde bulunulmadığını kaydetti.

Kurban Bayramı öncesi ve sonrasında karşılaşılabilecek her türlü olumsuzluğa karşı vatandaşları ALO 174’e yönlendiren Söğüt, kentte büyükbaş hayvan sayısının 18 bin 725, küçükbaş hayvan sayısının ise 210 bin olduğunu dile getirdi. Söğüt, vatandaşlara şu uyarılarda bulundu:
“Kurbanlık hayvan kesiminden önce Veteriner Sağlık Raporu veya Nakil Belgesi’nin bulunması gerekmektedir. Hem büyükbaş hem de küçükbaş hayvanların kulak küpelerinin, büyükbaşların ise ayrıca hayvan pasaportunun bulunması gerekmektedir. Çok zayıf, düşkün, bir veya iki gözü kör, kulakları ve boynuzları kökünden kesilmiş, dişlerinin tamamı veya çoğu dökülmüş, kuyruğu veya memesi kesilmiş olmamalıdır. Hayvanın gebe veya yeni doğum yapmış olmaması gerekir. Yüksek ateşi olan, çok genç (büyükbaş hayvanlarda 2 yaşından küçük, küçükbaş hayvanlarda 1 yaşından küçük) hayvanların satın alınmaması gerekmektedir. Sağlık yönünden belirgin belirtiler gösteren (öksürük, nefes darlığı, salya ve burun akıntısı, kötü kokulu ishal gibi) hayvanların da kurbanlık olarak alınmaması gerekmektedir. Dişi hayvanların gebe olma ihtimalleri düşünülerek kurbanlık olarak erkek hayvanların tercih edilmesi gerekmektedir.”

Kurbanlık hayvan kesimi sırasında dikkat edilmesi gereken konuları anlatan Söğüt, “Alınan kurbanlık hayvanların, ilimizde ruhsatlı olarak faaliyet gösteren mezbahanelerde veya kurban hizmetleri komisyonu tarafından belirlenen kurban kesim yerlerinde kesilmesi, kesim esnasında ehil kasapların seçilmesi, hayvana eziyet etmeden ve acı çektirmeden kesim işlemlerinin yapılması gerekmektedir. Kurbanlarınızı keserken gırtlak gövdede kalmak üzere, her iki şah damarı, yemek borusu ve soluk borusu içine alacak şekilde tek hamlede kesiniz. Kanın iyice akıtılması sağlanmalıdır. Aksi takdirde ette mikroorganizmalar kolayca üreyerek, etin kısa sürede bozulmasına yol açar. Kesilen kurbanların iç organları parçalanmadan ve en seri şekilde çıkarılmalıdır. Deri yüzülürken veya tulum çıkartma yapılırken deriye zarar verilmemelidir. Etler, kesimden hemen sonra tüketilmemeli, 12 saat soğuk bir ortamda olgunlaştırıldıktan sonra tüketilmesi ete lezzet, aroma sağlayacaktır” ifadelerini kullandı.

Kurbanlık hayvan kesiminden sonra dikkat edilmesi gereken konulara da değinen Söğüt, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
“Kesim sonucu oluşan atıkların ise mutlaka gömülmek suretiyle imha edilmesi, kedi köpek gibi hayvanlara yedirilmemesi gerekmektedir. Ayrıca kesim esnasında etin yenilmesinde şüphe duyulduğu durumlarda kurban hizmetleri komisyonu tarafından kurban kesim yerlerinde görevlendirilen veteriner hekimlere müracaat edilerek etlerin muayenesinin yaptırılması gerekmektedir. Tüm bu işlemlerden sonra kesilen hayvanların kulak küpeleri ve pasaportlarının kayıttan düşürülmesi amacıyla en yakın il ve ilçe müdürlüklerimize getirilmesi gerekmektedir. Vatandaşlarımızın hayvan sağlığı, sevk ve kayıt işlemlerinin sorunsuz yürütülebilmesi amacıyla İl ve İlçe müdürlüklerimizde kurban bayramı süresince nöbetçi veteriner hekim görevlendirilmiş olup, ihtiyaç duyulduğu takdirde veteriner hekimlere ulaşılması mümkün olacaktır. Gübre, kan ve yenmeyen iç organlar gibi atıklarla çevre kirletilmemeli, atıklar mümkünse derin çukurlara gömülmeli ya da sızdırmaz torbalarda genel çöp toplama mahallerine bırakılmalıdır.”

 

Bu haber toplam 688 defa okunmuştur
Kalan Karekter Sayısı : 500
Adana Güncel  => Diğer Haberler
Sitemizdeki yazı ve resimlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
AmdYazılım
Güneydoğu Haber