Çok Okunanlar
Karakter boyutu :  20 Punto18 Punto16 Punto14 Punto
Hükümet nasıl kurulacak?
08 Haziran 2015 / 08:35
Hükümet nasıl kurulacak?
Resmi olmayan Milletvekili Genel Seçimleri sonuçlarına göre yeni hükümet nasıl kurulur?

AK Parti’nin tek başına hükümet kuracak kadar vekil kazanamamasının ardından akıllara yeni hükümetin nasıl kurulacağı sorusu geldi.

İlk belirlenen sonuçlara göre AK Parti 258, CHP 132, MHP 82, HDP ise 78 milletvekili ile Meclis’te olacak. Bu sonuçlarla AK Parti’nin tek başına iktidar olma ihtimali yok.

AK PARTİ
Oyunu Konya’da kullanan Ahmet Davutoğlu Ankara’ya dönmemiş, seçim sonuçlarını memleketinde takip edeceğini açıklamıştı.

Davutoğlu, Konya'da ilk sonuç değerlendirmesini yaptı. Davutoğlu, "Hiç bir güç karşısında eğilmemiz söz konusu olamaz. Milletin kararı en doğru karardır." dedi.

Davutoğlu Ankara'ya hareket etti. Davutoğlu'nun AK Parti Genel Merkezi'nde bir balkon konuşması yapıp yapmayacağı ise henüz netlik kazanmadı. Başbakan kurmaylarıyla bir araya gelecek.

MHP
Reuters'a konuşan MHP Genel Başkan Yardımcısı Oktay Vural, seçim sonuçlarını değerlendirdi.

AK Parti ile koalisyon ihtimalini konuşmak için çok erken olduğunu söyleyen Vural, şöyle dedi:
"Parti olarak hedefimiz tek başımıza iktidardı. Bu sonuçlardan sonra genel merkezimizin değerlendirme yapması daha sağlıklı... Şu an benim koalisyon ile ilgi bir değerlendirme yapmam doğru olmaz."

CHP
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu partisinin Ankara Genel Merkezi'nde açıklama yaptı. "Oylarımız düşerse istifa ederim" diyen Kılıçdaroğlu, HDP'nin barajı geçmesi ile oluşan sonuçların zaferini kutladı.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) 2011 genel seçimlerinde yüzde 25.9 oy oranına sahipti. 2011 seçimlerinin gerisinde kalan CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu zaferini coşkuyla ve "Başbakan Kemal" sloganlarıyla kutladı.

CHP Genel Merkezi'nde kısa bir açıklama yapan Kemal Kılıçdaroğlu, "Bir dönem kapandı, demokrasi kazandı. Türkiye kazandı. Bir baskıcı dönemi sona erdirdik. Seçim değerlendirmesini CHP sözcüsü Haluk Koç yapacaktır" dedi.

Kılıçdaroğlu, bu konuşmasını yaparken CHP'liler ise "Başbakan Kemal" sloganları attı. Kılıçdaroğlu öte yandan, "oy oranı düşerse neden istifa etmeyeyim?" demişti.

MEMNUNUM, İSTİFA YOK

Hürriyet'e konuşan Kılıçdaroğlu, "Şimdilik detaylı bir yorum yapmama kararı aldım. Genel hatlarıyla bir değerlendirmeyi ilerleyen günlerde yapacağım. Ancak bizim açımızdan bir sorun yok. Memnunum; istifayı gerektiren bir sonuç da değil. Şimdilik değerlendirmem bu kadar" dedi.

CHP Sözcüsü Haluk Koç, 2015 Genel Seçim'leriyle ilgili önemli açıklamalarda bulundu.
İşte Koç'un açıklamalarından satır başları:
"Bu seçimlerin asıl galibi demokrasidir, Türkiye’dir. Bu seçimin asıl kaybedeni Sayın Erdoğan’dır. Türkiye kazanmıştır, Recep Tayyip Erdoğan kaybetmiştir. İktidardan millet tarafından düşürülmüştür. Erdoğan kaybetmiştir diyorum, bunun gerekçesi var. Anayasayı ayaklar altına alarak, iktidar partisinin eş başkanı gibi tüm devletin imkanlarını kullanarak seçim kampanyasını milletin gözüne baka baka sürdürmüştür."

"AK Parti iktidarı sona ermiştir. Bekleme odasına alınan parlamenter demokrasi kazanmıştır. Sayın Kemal Kılıçdaroğlu ve CHP hükümeti kurabilecek en önemli aktör haline gelmiştir. CHP demokrasimiz için her türlü sorumluluğu üstlenmeye hazırdır. Tüm yurttaşlarımıza ve milletimize teşekkür ediyoruz."

KOALİSYON AÇIKLAMASI

'AK Parti ile koalisyon yapılacak mı?' sorusuna "Bir araya gelmemizin bir araya gelmeyeceğimiz ifade edilmiştir. Sayın Kılıçdaroğlu ifade etmiştir, AKP ile bir araya gelme ihtimalimiz yoktur." diyen Koç, 'Kılıçdaroğlu istifa edecek mi? Oy oranınızı değerlendirir misiniz?' sorularına da "Bu sonuçlara göre istifa etmesi gerekenler kendilerini balkon konuşması için hazırlayan ancak camdan bile konuşamayacak olanlardır. Artık arkasında kendisine parmak kaldıracak bir çoğunluk yoktur." sözlerini kaydetti.

HDP
Selahattin Demirtaş HDP İstanbul il başkanlığında seçim sonuçlarını değerlendirdi. Demirtaş AK Parti'yle koalisyon yapmayacaklarını açıkladı.

Demirtaş'ın açıklamalarından satır başları;
Demirtaş "Bizler Türkiye'nin ezilenleri olarak, Türkiye'nin yoksulları, emekçileri olarak barıştan, adaletten ve özgürlükten yana olanlar olarak muhteşem bir zafer ve muazzam bir başarı elde ettik. Hepimize ve bütün Türkiye'ye şimdiden hayırlı uğurlu olsun" dedi.

BU SOL'UN ZAFERİDİR
"Bu seçimde barıştan yana olanlar kazanmıştır. Bu zafer Türklerin Kürtlerin bu ülkede yaşayan bütün kesimlerin zaferidir. Bu zafer Sol'un ortak zaferidir."

Bizler seçim kampanyası boyunca ne söylediysek arkasındayız. Artık HDP gerçek bir Türkiye partisidir. Türkiye HDP'dir HDP Türkiye'dir.

Kim bize hangi gerekçeyle oy vermiş olursa olsun kimseyi mahçup etmeyeceğiz. Emanet oy verenleri mahçup etmeyeceğiz.Bu saat itibari ile Türkiye'de başkanlık sistemi tartışması son bulmuştur. HDP'nin bundan sonraki hedefi tek başına iktidara yürümektir.

KOALİSYON AÇIKLAMASI
Demirtaş koalisyon durumu hakkında, "Biz AK Parti ile içerinden veya dışarıdan koalisyon kesinlikle yapmayacağız" dedi.

Bu haber toplam 269 defa okunmuştur
Kalan Karekter Sayısı : 500
Türkiye  => Diğer Haberler
Sitemizdeki yazı ve resimlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
AmdYazılım
Güneydoğu Haber