Çok Okunanlar
Karakter boyutu :  20 Punto18 Punto16 Punto14 Punto
Çocuk Nörologları buluştu
09 Aralık 2015 / 08:35
Çocuk Nörologları buluştu
Çocuk nörolojisi alanında Türkiye’nin önemli bilim insanları ve hekimleri, Adana’da bilgi paylaşımında bulundu.

Çocuk nörolojisi alanında Türkiye’nin önemli bilim insanları ve hekimleri, Adana’da gerçekleştirilen 1. Doğu Akdeniz Nörokütan Hastalıkları Günleri’nde beyin, böbrek, kalp, göz, akciğer gibi hayati organlarda tümörlere neden olan kalıtsal tüberoskleroz kompleksi hastalığını değerlendirip, tedavi yöntemleri konusunda bilgi paylaşımında bulundu.


Sempozyuma ev sahipliği yapan Başkent Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Haberal, dünya gelinde yaklaşık 1 milyon, Türkiye’de ise 10 bin civarında tüberoskleroz kompleks hastası bulunduğunu belirtip, “Bu hastalık birçok bilim dalını ilgilendirdiğinden sempozyuma katılan değerli hocalarımızın bilgi paylaşımlarını ve tartışmalarını çok önemsiyoruz. Toplantıdan çıkacak sonuçların uygulamaya geçirilmesi de önceliğimiz olacaktır” dedi.

HASTALIK HER YÖNÜYLE DEĞERLENDİRİLDİ

Türkiye Çocuk Nörolojisi Derneği, Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Nöroloji Bilim Dalı ve Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Nöroloji Bilim Dalı’nın işbirliğiyle düzenlenen 1. Doğu Akdeniz Nörokütan Hastalıklar Günleri Tüberoskleroz Kompleksi Sempozyumu, Başkent Üniversitesi Adana Uygulama ve Araştırma Merkezi Kışla Sağlık Yerleşkesinde yapıldı. İki günlük sempozyumda ender görülen, ancak beyin, böbrek, kalp, göz, akciğer gibi hayati organlar ile deride iyi huylu tümörlerin oluşmasına neden olan hastalık her yönüyle ele alındı.

“BİRÇOK BİLİM DALINI İLGİLENDİRİYOR”

Sempozyumun açılışında konuşan Başkent Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Haberal, tüberoskleroz kompleksinin nadir görülen bir nörolojik hastalık olduğunu ancak, birçok bilim dalını ilgilendirdiğini söyledi.

Prof. Dr. Ali Haberal, genele bakıldığında dünyada 1 milyon, Türkiye’de ise 10 bin civarında tüberoskleroz kompleks hastası bulunduğunu vurgulayıp, “Başkent Üniversitesi olarak sağlık alanında bir çok hizmeti sürdürürken, eğitime ve bilgi paylaşımına da büyük önem veriyoruz. Türkiye Çocuk Nörolojisi Derneği ve iki üniversitemizin düzenlediği bu sempozyum da önemli toplantılar arasında bulunuyor. Bu salonda bir araya gelen değerli hocalarımızın bilgi paylaşımları ve tartışmalarını çok önemsiyoruz. Toplantıdan çıkacak sonuçların uygulamaya geçirilmesi de önceliğimiz olacaktır” diye konuştu.

“ÇIKACAK SONUÇLAR IŞIK TUTACAK”

Türkiye Çocuk Nörolojisi Derneği Başkanı Prof. Dr. Kürşat Aydın ise konuşmasında tüberoskleroz kompleksinin genetik hastalık olduğunu ve birçok dokuyu ilgilendirdiğini dile getirdi. Aydın, hastalığın bu yönüyle hem çocuk nörolojisi, hem de onkoloji alanında her boyutuyla tartışılmasında yarar olduğunu belirtip, sempozyumdan çıkacak sonuçların günlük pratik ve akademik çalışmalara ışık tutacağını bildirdi.

Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Haldun Müderrisoğlu da 18’inci yüzyılın sonlarında Fransa’nın başkenti Paris’te yaşayan hekim Bourneville’in yazdığı kitapla tüberoskleroz kompleksinin tıp literatürüne girdiğini anımsattı. Prof. Dr. Haldun Müderrisoğlu, Bourneville’in kitabının dijital kopyasına internetten ulaşılabileceğini kaydetti.

Müderrisoğlu, 9 ve 16’ncı kromozonlardaki gen mutasyonlarının neden olduğu tüberoskleroz kompleksi ile ilgili bilgilerin güncellenmesi bakımından ve çözüme biraz daha yaklaşmaya zemin hazırlayacak olmasından dolayı sempozyumun çok yararlı olacağını bildirdi.

Başkanlığını Prof.Dr. Şakir Altunbaşak ve Prof.Dr.Faik Sarıalioğlu’nun, sekreterliğini ise Prof.Dr.İlknur Erol’un üstlendiği sempozyumda uzman hekimler ve bilim adamları tartışmalı oturumlar gerçekleştirdi.
Bu haber toplam 869 defa okunmuştur
Kalan Karekter Sayısı : 500
Sağlık  => Diğer Haberler
Sitemizdeki yazı ve resimlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
AmdYazılım
Güneydoğu Haber