Çok Okunanlar
Karakter boyutu :  20 Punto18 Punto16 Punto14 Punto
Suriye'den Giren Kaçak Akaryakıt Piyasayı Kötü Vurdu
09 Temmuz 2014 / 08:38
Suriye'den Giren Kaçak Akaryakıt Piyasayı Kötü Vurdu
Suriye'den giren kaçak akaryakıt nedeniyle sadece motorin pazarında bu yıl yaklaşık 2.5 milyar liralık bir gelir kaybı yaşanacağı öngörülüyor

Suriye ve Irak’ta yaşanan iç karışıklıklar, Türkiye’de petrol piyasasını etkilemeye devam ediyor.

Suriye’den Türkiye sınırına döşenen boru hatları aracılığıyla ya da kamyonlarla getirilen kaçak motorin, iç piyasada 1.1 ila 1.8 liradan satılıyor.

Suriye’den giren kaçak akaryakıt nedeniyle Türkiye motorin pazarında bu yıl yaklaşık 2-2.5 milyar liralık gelir kaybı yaşanması bekleniyor.

PAZARI KÖTÜ ETKİLİYOR

BP Türkiye Akaryakıt Genel Müdürü Martin Thomsen, Suriye’den Türkiye’ye kaçak akaryakıt girişinin arttığını ve bu yıl yüzde 4-4.5 arasında tahmin edilen pazar büyümesini 1.5-3.0 puan arasında aşağı çekebileceğini söyledi.

KAYIP BÜYÜK

Motorin pazarının yaklaşık 86 milyar lira olduğu dikkate alındığında, bu oran yaklaşık 2-2.5 milyar liralık bir kayba tekabül ediyor. Akaryakıtta yüzde 60 civarındaki vergi oranları düşünüldüğünde, 2.5 milyar liralık kayıp, 1.5 milyar lira civarında bir vergi geliri kaybı yaşanılacağını da gösteriyor.

GÜNEY İLLERİNDE DURUM VAHİM

Kaçak akaryakıt satışının sınır illeriyle sınırlı kalmayıp, Konya’ya kadar uzandığını anlatan Thomsen, “Özellikle güney bölgelerinde çok büyük satış kayıpları var. Adana ve Hatay civarından başlıyor ve Konya’ya kadar piyasayı etkiliyor. Bu üçgen piyasayı etkiliyor” dedi. 

Bu haber toplam 955 defa okunmuştur
Kalan Karekter Sayısı : 500
Ekonomi  => Diğer Haberler
Sitemizdeki yazı ve resimlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
AmdYazılım
Güneydoğu Haber