Çok Okunanlar
Karakter boyutu :  20 Punto18 Punto16 Punto14 Punto
Keçiboynuzu Hasadı Başladı
13 Ağustos 2023 / 13:03
Keçiboynuzu Hasadı Başladı
Kozan ilçesinde kıraç arazilerde kendiliğinden yetişen ve son yıllarda artan ekonomik değeri ile yetiştiriciliği artan harnupta (keçiboynuzu) hasat başladı. Hasat yapan çiftçiler, 550 rakımda sıcaklığa aldırmadan zorlu mesai yapıyor.

 Adana'da çiftçiler, bir çok üründe olduğu gibi hem gıda hem de ilaç sanayinde kullanılan ve bölge halkının şifa niyetine pekmezini yaptığı keçiboynuzu diye adlandırılan harnupta hasat başladı.

 

Kozan ilçesinde kıraç arazilerde kendiliğinden yetişen ve son yıllarda artan ekonomik değeri ile yetiştiriciliği artan harnupta (keçiboynuzu) hasat başladı. Hasat yapan çiftçiler, 550 rakımda sıcaklığa aldırmadan zorlu mesai yapıyor. Verimli bir yıl geçirdiklerini belirten çiftçiler, devam eden hasatla elde ettikleri harnupun bir kısmını pekmez yapmak için kendilerine ayırıyor, çoğunluğunu ise hem gıda hem de ilaç sanayiinde kullanılması için tüccarlara kalitesine göre 40 ile 60 TL arasında satıyor.

 

 

Kuytucak Mahallesinde çiftçilik yapan emekli Mehmet Yiğenoğlu "Yanar günde harnuplarımız yetti onları gelip topluyoruz. 50 derece sıcaklıkta zorlu hasat yapıyoruz. Harnuplarımız güzel bu sene. Ballı 1 ton harnubumuz var. İlaç sanayinde, pekmez olarak kullanılıyor. Meşakkatli bir iş kırıyorsun teker teker kaynatarak yapılıyor. Pekmezi çok faydalı her derde deva. Biz tüccara veriyoruz pekmeziyle çok uğraşamıyoruz ama bu sene yapacağız. Öksürük,Akciğer kansere, astıma birebir ve bir çok hastalığa şifa faydalıdır" şeklinde konuştu.

 

Harnup toplayanlardan Hakan Özkan ise "50 derece sıcakta olsa biz Adanalıyız kebaptan vazgeçmeyiz yanar gün fark etmez Adana farkı. Adanalıyık Allah'ın adamıyık, mangalsız hayat olmaz. Harnup her derde şifa pekmez de belirli hastalıklara iyi geliyor" dedi.

 

Kaynak: İHA
Kaynak: Sondakika.com
Bu haber toplam 446 defa okunmuştur
Kalan Karekter Sayısı : 500
Güncel  => Diğer Haberler
Sitemizdeki yazı ve resimlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
AmdYazılım
Güneydoğu Haber