Çok Okunanlar
Karakter boyutu :  20 Punto18 Punto16 Punto14 Punto
 Karademir'den karamsar tablo
27 Mayıs 2014 / 13:29
Karademir'den karamsar tablo
ZMO Adana Şubesi Başkanı Semih Karademir, 2014 yılında buğday rekoltesinde yüzde 30'a varan kayıp beklediklerini belirtti.

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Adana Şubesi Başkanı Semih Karademir, 2014 yılında buğday rekoltesinde yüzde 30'a varan kayıp beklediklerini belirterek "Toprak Mahsulleri Ofisi'ne 2,5 milyon ton buğday ithalatı izninin verilmesi, ülkede 2,5 milyon ton buğday açığı olacağının işaretidir" dedi.

Karademir, düzenlediği basın toplantısında Türkiye'de ilk buğday hasadının Karataş ilçesinde başladığını ve fiyatların oluşturularak piyasaya yön vermesi açısından önem taşıdığını vurguladı.

2014 yılında ülke genelinde olduğu gibi Çukurova bölgesinde de yağışsızlık neticesinde ilk hasatlarda verimlerin beklentilerin altında olduğunu ifade eden Kandemir, ülkenin yıllık buğday üretimi olan 20-22 milyon ton rakamında yüzde 20-30'luk kayıp yaşanacağının altını çizdi.

Adana'nın bu üretimin yüzde 5-6'lık kısmını karşıladığını dile getiren Başkan Kandemir, çiftçilerin buğdaydan kazanacağı paranın, Mısır, soya, pamuk, susam gibi ekilecek ikincil ürünler için kaynak oluşturacağına dikkat çekti.

Aksi durumda üreticilerin kredilere boğulacağını ve ithalatçılara gün doğacağını söyleyen Kandemir, Ziraat Mühendisleri Odası Tarla Bitkileri Komisyonu'nun yaptığı çalışmalarda 1 kilogram buğdayın maliyetinin 85 kuruş olduğunu ve yüzde 20'lik karlılık ile sürdürülebilir bir tarım için üreticinin buğdayı en az 1 TL'den satması gerektiğini kaydetti.

Toprak Mahsulleri Ofisi'nin piyasada buğday alımı yapmadığını ve fiyatla ilgili herhangi bir tasarrufta bulunmadığını öne süren Semih Kandemir, üreticilerin tüccarın inisiyatifine bırakılarak kaderine terk edildiğini ifade etti.

Destekleme priminin gözden geçirilmesini, don zararından etkilenen üreticilere getirilen kredi ötelenmesi hakkının kuraklıktan etkilenen üreticiler için de sağlanması ve Toprak Mahsulleri Ofisi'ni rekoltenin düşük olmasından dolayı ithal edilen değil, üretilen buğdaya sahip çıkmasını isteyen Kandemir, şöyle devam etti:

"Buğday şuan maliyetine yakın bir fiyata satılıyor. Yaptığımız çalışmada ovada 400 kilogram baz alındığında bu, 85 kuruş maliyet ortaya çıkıyor. Özellikle kıraç bölgelerde ve denizin içeri bölgelere geldiğimizde bu verimlerin daha düşük çıkacağını 200-250 kilogramlara düşeceğini tahmin ediyoruz. İthalatçılarla stokçulara gün doğacak, bu fiyatlar ileride yükselecek, doğal olarak un ekmek ve buğday mamullerinin tamamının fiyatların yükselmesine etki edecektir. Yem fiyatlarının yükselmesi, et fiyatlarının da yükselmesine sebep olacaktır. Türkiye'nin 2014 buğday rekoltesinin 15-17 milyon ton civarına düşeceğini tahmin ediyoruz şuan. Toprak Mahsulleri Ofisi'ne 2014 yılı için 2,5 milyon ton buğday ithalatı için müsaade edildi. Maalesef ki aradaki bu fark ithalatla karşılanacak. Buğday, pirinç, arpa. Bu müsaadenin veirlmesinin anlamı, ülkede 2,5 milyon ton buğday açığı olacağının bir işaretidir zaten.

Bu haber toplam 1,026 defa okunmuştur
Kalan Karekter Sayısı : 500
Ekonomi  => Diğer Haberler
Sitemizdeki yazı ve resimlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
AmdYazılım
Güneydoğu Haber