Çok Okunanlar
Karakter boyutu :  20 Punto18 Punto16 Punto14 Punto
Okula Alışma Süreci Önceden Başlamalı
31 Ağustos 2013 / 09:14
Okula Alışma Süreci Önceden Başlamalı
Uzman Psikolog Nida Özşahin Terkuran, okula bu yıl başlayacak öğrencilerin anne ve babalarının, alışma sürecini en az bir hafta önceden başlatması gerektiğini söyledi
Uzman Psikolog Nida Özşahin Terkuran, okula bu yıl başlayacak öğrencilerin anne ve babalarının, alışma sürecini en az bir hafta önceden başlatması gerektiğini söyledi.

Terkuran, yaptığı açıklamada, çocukların, ilk kez okula başladıkları günlerde, okula gitmek istememe, ağlama, karın ağrısı ve baş ağrısı gibi sıkıntılar yaşayabileceğine dikkat çekerek, "Bunlar, okula uyum sürecinde çocuklarda görülebilir. Çünkü yeni bir düzen başlar ve çocuk buna ayak uydurmakta zorlanabilir. Okula başlarken 'sınıfım nasıl bir yer, öğretmenim nasıl biri, beni sever mi, okul kolay mı yoksa zor mu, beni neler bekliyor?' gibi sorular aklını kurcalar. Dolayısıyla ilk günlerde sıkıntı yaşanması normal" dedi.

OKUL ALIŞVERİŞİNİ BİRLİKTE YAPIN

Bu sorunları en aza indirmek için okul açılmadan bir süre önce harekete geçmek gerektiğini kaydeden Terkuran şöyle devam etti:

"Önceden okula gidip, çocuğa sınıfı, öğretmeni tanıtılabilir. Öğretmeniyle kaynaşması sağlanabilir. Çocukla birlikte okul alışverişine gidilebilir. Defterler ve kitaplar çocukla birlikte kaplanabilir. Okul düzenine çocuk yavaş yavaş alıştırılabilir. Uyku ve sabah kahvaltı saati, okula gidiş saatine göre bir hafta önceden değiştirilebilir. Çocuk okuldan korkuyorsa, bu anlayışla karşılanmalı. 'Korkacak bir şey yok' diyerek yargılamak yerine, anne-baba kendi hoş deneyimlerinden örnekler vererek çocuğu rahatlatabilir. Okul 'eğlenceli bir yer' olarak ve güzel yanlarıyla tanıtılabilir."

ANNE-BABA PANİK YAPMAMALI

Uzman Psikolog Nida Özşahin Terkuran, tüm hazırlık sürecine rağmen çocuğun okula gitmek istememesi gibi bir sorunla karşılaşıldığında anne-babaların paniğe kapılmaması gerektiğini söyledi. Terkuran, "Bizim için asıl önemli olan anne-babanın ne kadar kaygılı olduğu. Çocuğun problemi nedeniyle anne baba ne kadar kaygılanırsa problem o kadar olumsuz bir hal alabilir. Bu nedenle aile paniklememeli. Sakin davranmalı. Özellikle sabah okula ya da servise bırakılırken vedalaşmalar kısa tutulabilmeli. Gerekli durumlarda, anne birkaç gün çocuğunun yanında okula gidebilir. Böylece uyum sağlamasına ve kendini güvende hissetmesine destek olabilir. Öğretmeniyle ve arkadaşlarıyla ilişkisinin gelişmesi için yardımcı olabilir" dedi.

Bu haber toplam 1,266 defa okunmuştur
Kalan Karekter Sayısı : 500
Sağlık  => Diğer Haberler
Sitemizdeki yazı ve resimlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
AmdYazılım
Güneydoğu Haber