Çok Okunanlar
Karakter boyutu :  20 Punto18 Punto16 Punto14 Punto
Türkiye-ABD ilişkilerini kurtarma adımı atıldı
06 Haziran 2018 / 13:33
Türkiye-ABD ilişkilerini kurtarma adımı atıldı
Türkiye ve ABD arasında büyük bir krize neden olan Menbiç sorunu çözüldü. Türkiye ve ABD ilişkilerini kurtarma adımı olarak görülen ve ilişkilerin sürdürülebilmesi açısından kritik öneme sahip görüşmeden 'olumlu' sonuç çıktı.

Türkiye ve ABD arasında varılan mutabakat çerçevesinde ABD Türkiye'ye 2016 yılında verdiği sözü tutacak. PKK/PYD-YPG bölgeden temizlenecek ve baskı ile kentlerini terk eden Münbiçliler şehirlerine geri dönecek. Buraların güvenliğini Türkiye ve ABD kolluk kuvvetleri sağlayacak. 

ABD ile sonunda varılan Menbiç anlaşması son derece kritik. Çünkü tarihin bu döneminde Türkiye’nin sınır ötesinde verdiği mücadele açısından bir dönüm noktası.

Nasıl ki 102 yıl önce meşhur Sykes-Picot Anlaşması’yla Ortadoğu’nun bugünkü sınırları çizildiyse... Bugünlerde de sınırlar yeniden sınanıyor. Irakve Suriye hayatta kalma mücadelesi verirken, yeni bir düzenin alarm zilleri çalıyor. Dahası, sınırlarımız boyunca oluşturulan terör koridoru, Kurtuluş Savaşı’ndan bu yana Türkiye’nin en büyük beka sorununu oluşturuyor.

 

NEDEN MENBİÇ?

Türkiye son iki yıldır askeri olarak “sorunu kaynağında yok etme” mantığıyla hareket ediyor. Yani PKK varlığını artık sadece kuzey Irak’ta değil, kuzey Suriye’de de hedef alıyor. Zaten Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı harekâtlarının hedefi de sınır boyunca uzanan bir terör koridorunu engellemekti.

Malum, PKK bağlantılı YPG’nin kuzey Suriye’de amacı, Fırat’ın doğusundaki Cezire ve Kobani kantonlarıyla, batısındaki Afrin kantonunu birleştirmek, böylelikle Doğu Akdeniz’e ulaşmaktı. Ama Türkiye bu iki harekâtla Fırat’ın batısından YPG’yi atarak bu iki hattın birleşmesini engelledi. Bir istisna hariç! Batıda temizlenmesi gereken sadece Menbiç kaldı. Dolayısıyla, YPG’nin 2016’dan beri elinde tuttuğu Menbiç, bu taktiğin tam amacına ulaşması için son derece kritik. ABD de zaten bu yüzden -Türkiye ile pazarlıklarda elini güçlendirmek için- Menbiç kartını elinde tutuyordu. Başkan Obama’nın “Menbiç’i boşaltacağız” sözünden bu yana yıllardır da bu durum sürüyordu. Şimdi ABD ile bu anlaşmaya varılmış olması, ciddi bir mihenk taşı.

SADECE MENBİÇ DEĞİL...

​Bakan Çavuşoğlu'nun yaptığı açıklamada en dikkat çeken noktalardan biri de mutabakatın sadece Menbiç'i kapsamaması idi.. Çavuşoğlu "Münbiç’ten sonra yol haritası YPG’nin kontrol ettiği diğer alanlara da uygulanmaya başlanacak. Mutabakatımız içinde bu var. Burada YPG’lilerin oluşumunu devam ettirmesini kabul edeceğimiz anlamına gelmez."dedi.

FRANSIZLAR DA ÇEKİLİYOR

Öte yandan Münbiç’teki arınma sürecine ABD, Fransa’yı da dahil etmek istiyordu ancak Türkiye’nin net tavrı üzerine ABD anlaşmayı sadece ikili gözlem modeli üzerinden şekillendirildi. ABD’li diplomatik kaynaklar, Münbiç kırsalındaki Teşrin Barajı yakınında konuşlanan küçük bir gruptan oluşanFransız askeri birliğinin de Kobani’ye taşınmasının planlandığını ifade etti.

 
 
Bu haber toplam 704 defa okunmuştur
Kalan Karekter Sayısı : 500
Güncel  => Diğer Haberler
Sitemizdeki yazı ve resimlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
AmdYazılım
Güneydoğu Haber