Çok Okunanlar
Karakter boyutu :  20 Punto18 Punto16 Punto14 Punto
THY ile Havelsan arasında dev anlaşma
14 Nisan 2016 / 18:05
THY ile Havelsan arasında dev anlaşma
Türk Hava Yolları'nın Boeing 737NG uçakları için, pilot eğitimlerinde kullanılacak ilk yerli simülatörü Havelsan üretecek.

 

 

Askeri alanda sahip olduğu simülatör tasarım, üretim, entegrasyon ve bakım tecrübesini, günümüzde hızla gelişen ve büyüyen sivil havacılık sektörü ile birleştiren Havelsan, Türk Hava Yolları'nın Boeing 737NG tipi uçakları için uluslararası D seviye sertifikasyona sahip Tam Uçuş Simülatörü üretecek.

İLK YERLİ SİMÜLATÖR ÜRETİLECEK
Bu işbirliği çerçevesinde Havelsan, Türk Hava Yolları'nın Boeing 737NG uçakları için, pilot eğitimlerinde kullanılacak ilk yerli simülatörü imal edecek. Hem düşük maliyet hem de güvenli eğitim sağlayacak bu cihaz aynı zamanda Havelsan'ın ilk sivil uçak simülatörü olacak.

THY ile Havelsan arasında dev anlaşma VİDEO

IFrame

İŞBİRLİĞİ BUGÜN RESMİYET KAZANDI
İki firma arasındaki iş birliği bugün, Türk Hava Yolları'nın Florya'daki Uçuş Eğitim Merkezi'nde gerçekleşen imza töreni ile resmiyet kazandı. İmza töreni Savunma Sanayii Müsteşarı Prof. Dr. İsmail Demir, Savunma Sanayii Müsteşar Yardımcıları, Türk Hava Yolları Yönetim Kurulu ve İcra Komitesi Başkanı M. İlker Aycı ve Havelsan Yönetim Kurulu Başkanı Yüksel Öztekin'in katılımlarıyla gerçekleşti.

THY ile Havelsan arasında dev anlaşma

"TÜRK UÇAK SANAYİNİN TEMEL TAŞLARINDAN BİRİ"
Tören esnasında konuşan Türk Hava Yolları Yönetim Kurulu ve İcra Komitesi Başkanı M. İlker Aycı, şunları söyledi:

"Bugün burada, ülke havacılığının iki önemli figürü; Havelsan ve Türk Hava Yolları, sivil havacılık tarihimizde önemli yer edineceği kesin olan bir süreci başlatıyor. Havelsan'dan teslim alacağımız, ilk yerli üretim sivil yolcu uçağı simülatörü, bu sürecin başlangıcını temsil ediyor. Uçuş eğitiminin en önemli halkası olan simülatör eğitimlerinde kullanacağımız cihazın tamamen Türk yapımı olması, bizim için son derece gurur verici. Yurtdışına bağımlılığı da azaltacak proje kapsamında, önemli bir kaynağın ülke dışına çıkışının önüne geçecek olmamız ise bizleri ayrıca mutlu ve motive eden bir faktör. Üretilen bir uçağın test uçuşlarının, önce simülatöründe yapılmaya başlandığını göz önüne aldığımızda, Havelsan'dan teslim alacağımız bu simülatörün, Türk uçak sanayinin temel taşlarından biri olacağını şimdiden söyleyebiliriz"

"THY'NİN TÜM SİMÜLATÖR VE EĞİTİM SİSTEMLERİ İHTİYAÇLARINI KARŞILAMAYA TALİBİZ"
Havelsan Yönetim Kurulu Başkanı Yüksel Öztekin ise, "Boeing 737-800 Tam Uçuş Simülatörü Projesi ile birlikte sivil uçak simülatörleri pazarına ilk adımımızı dünyanın en çok noktasına uçuş yapan ve bayrak taşıyıcı havayolumuz olan Türk Hava Yollarımız ile birlikte atmaktan gurur duyuyoruz. Bu işbirliğinin güven ve dayanışma ortamında hızla büyüyeceğine olan inancımız sonsuz. Bundan sonra Türk Hava Yollarının tüm simülatör ve eğitim sistemleri ihtiyaçlarını karşılamaya da talibiz. Bu sayede yabancı kaynaklardan sağlanan uçuş simülatörleri ve eğitim sistemleri ihtiyaçları yerli kaynaklara yönlendirilmiş olacak, aynı zamanda Türk Hava Yolları ile yapmış olduğumuz bu işbirliği sayesinde dünya sivil simülatör pazarına da sivil simülatör ihraç etme imkânını da yakalamış olacağız" ifadelerini kullandı.

THY ile Havelsan arasında dev anlaşma

İLK DEFA YERLİ ÜRETİM
Mevcutta 10 adet simülatörü bulunan Türk Hava Yolları'nın, 3 Haziran 2015'de 4 adet Tam Uçuş Simülatörü için çıktığı ihalede, dünyanın önde gelen simülatör üreticileri ile ihaleye katılan HAVELSAN, sipariş edilen 4 simülatörden birinin üretim hakkına sahip oldu. İhale süreci sonucunda 31 Ekim 2016 tarihinde işletmeye alınmak üzere, bir adet Boeing 737NG uluslararası D seviye sertifikasyona sahip Tam Uçuş Simülatörünün HAVELSAN'dan tedarik edilmesi kararına varıldı. Böylelikle, 2016 yılı sonuna kadar Türk Hava Yolları Uçuş Eğitim Merkezi'ndeki Tam Uçuş Simülatörü sayısı 14'e yükselirken, ilk defa bir yerli üretim sivil yolcu uçağı simülatörü de bu rakama dahil edilmiş olacak.

Türk Hava Yolları pilotlarının intibak, tekâmül ve yenileme eğitimlerinin düşük maliyetle ve gerçeğe yakın bir şekilde verilmesini sağlayacak EASA D seviye sertifikalı Tam Uçuş Simülatörü üretilmenin akabinde Türk Hava Yolları'na teslim edilecek.

MASRAFLAR DA DÜŞECEK
Pilotlar, eğitim kalitelerini artırmada en mühim unsurlardan biri olan simülatörlerde, yer derslerinin ardından görev yapacakları uçak tipleri dikkate alınarak eğitim almaya başlıyor. Uçak tipi ve pilotun tecrübesine göre değişkenlik gösteren saatte eğitimin ardından gerçek uçağa geçiliyor. Bununla birlikte, sivil havacılık kuralları gereği pilotlar her 6 ayda bir bilgilerini yenilemek amacıyla simülatörlerde uçuş yapıyor. Bu eğitim sırasında pilotlara her türlü hava şartları ve çevresel şartlar altında, acil durum eğitimleri veriliyor. Böylelikle olası riskler azaltılırken, eğitim seviyesi yukarı çekiliyor ve eğitim masrafları da düşürülmüş oluyor.

BUNDAN SONRA ÜRETİLECEK THY SİMÜLATÖRLERİ İÇİN DE BİR BAŞLANGIÇ
Bu işbirliğiyle birlikte, havacılık sektörünün son 10 yılda kazandığı gözle görülür ivmenin en etkin profillerinden biri olarak addedilen bayrak taşıyıcı havayolunun, artan pilot eğitim ihtiyaçlarının karşılanabilmesi adına Havelsan da önemli bir rol üstlenmiş oluyor. Askeri alanda olduğu gibi, sivil simülatör alanında da belirgin bir figür olmayı hedefleyen Havelsan'ın, bu prestijli proje ile sivil havacılık sektörüne girme kararlılığı büyük önem arz ediyor.

Boeing 737NG tipi simülatörlerinin üretiminin, bundan sonra üretilecek Türk Hava Yolları simülatörleri için de bir başlangıç olması hedefleniyor.

 
Bu haber toplam 1,032 defa okunmuştur
Kalan Karekter Sayısı : 500
Güncel  => Diğer Haberler
Sitemizdeki yazı ve resimlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
AmdYazılım
Güneydoğu Haber