Çok Okunanlar
Karakter boyutu :  20 Punto18 Punto16 Punto14 Punto
‘Teressa mavisi’,‘Saimbeyli mavisi’ oldu
12 Temmuz 2014 / 13:30
‘Teressa mavisi’,‘Saimbeyli mavisi’ oldu
Türkiye'deki 400 kelebek türünden 160'ı Adana’nın Saimbeyli ilçesinde bulunuyor.

Alman bir bilim adamının Saimbeyli'de keşfedip ‘Teressa mavisi’ adını verdiği endemik kelebeği 20 sene sonra tekrar bulan Türk bilim adamları, adını ‘Saimbeyli mavisi’ koydu.
Adana Toroslar Federasyonu ve Çukurova Üniversitesi ve Bilim Teknoloji Üniversitesi işbirliği ile düzenlenen seminerde Saimbeyli’deki kelebek çeşitliliği ve güncel pazarlama yaklaşımları ele alındı. ÇÜ Biyometri ve Genetik Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi ve Rektör Danışmanı Prof. Dr. Zeynel Cebeci ile Çukurova Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Burak Nakıboğlu’nun konuşmacı olarak katıldığı seminerler yoğun bir ilgiyle izlendi.
Biyoçeşitlilik anlamında dünyada çok önemli görülen belki 100 yerden 10 yerin Türkiye’de bulunduğunu ve bu 10 noktadan birisinin Saimbeyli olduğunu belirten Prof. Dr. Zeynel Cebeci, ancak bu durumdan Saimbeyliler'in haberinin olmadığını söyledi.

“YALNIZCA SAİMBEYLİ'YE ÖZGÜ KELEBEK VAR”
Alman bir bilim adamının araştırmalarına göre Türkiye’de 10 yerden bahsedildiğini kaydeden Prof. Dr. Cebeci, “Karaçam ormanlarının altında öyle bir şey var ki yalnızca oraya özgü endemik bir kelebek var. Ve orada yaşıyor sadece. Çok dar bir alan” dedi.
İlk kez keşfeden kişinin 1992 yılında bir Belçikalı olduğunu belirten Cebeci, şöyle devam etti:
“Buraya geliyor ve bu kelebeği keşfediyor, ikinci sene geliyor incelemeler yapıyor bulamıyor. Üçüncü sene tekrar geliyor, aynı şekilde bulamıyor. 20 sene gelen giden oldu ancak bulamadılar. Ama geçen sene biz bulduk. Adını onlar Teressa mavisi koymuşlar. Biz de ‘Saimbeyli mavisi’ dedik. Şu anda Temmuz ortasında bir grup, Ağustos’ta bir grup kelebek çıkar. Her birinde 50 farklı tür sayılabilir. Yaklaşık 400 tür vardır Türkiye’de ve 160’ı Saimbeyli’den çıkar.”

“ÇOK DEĞERLİ ÜRÜNLER HALKA TANITILMALI”
Yrd. Doç. Dr. Burak Nakıboğlu ise, güncel pazarlama yaklaşımları, küçük ve orta boy işletmelerde marka yaratma ve yaratıcı pazarlama yaklaşımlarını kullanma becerilerinin geliştirilmesi, güncel müşteri beklentileri ve davranışları ile Anadolu ticaret kültürü ve modern pazarlama anlayışı arasındaki ilişkilerden bahsetti. Sunumu sonrasında soruları cevaplayan Nakıboğlu, Kozan portakalı, Saimbeyli, Tufanbeyli, Feke fasulyesi, Feke Katran mantarı gibi bölgesel ve ulusal olarak oldukça değerli ürünlerin değerlerinin halka nasıl duyurulacağı ve üreticilerinin nasıl desteklenebileceği konusunda tavsiyelerde bulundu.
Toplantıda bölgenin doğa, ekolojik yaşam, fotoğraf, gezi ve doğa sporları açısından turizm cenneti olduğuna dikkat çekildi. Bu potansiyelin değerlendirilmesi için fikir alışverişinde de bulunuldu.

Bu haber toplam 482 defa okunmuştur
Kalan Karekter Sayısı : 500
Güncel  => Diğer Haberler
Sitemizdeki yazı ve resimlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
AmdYazılım
Güneydoğu Haber