Çok Okunanlar
Karakter boyutu :  20 Punto18 Punto16 Punto14 Punto
Tarlada Çalışan Kadınlara Sabun Dağıtıldı
11 Temmuz 2014 / 10:07
Tarlada Çalışan Kadınlara Sabun Dağıtıldı
MHP Çukurova Belediye Meclis Üyesi, Uluslararası İş ve Meslek Sahibi Kadınlar Federasyonu (BPW) Adana Kulübü Başkanı Mimar Ayça Katlav, tarlada çalışan mevsimlik tarım işçisi kadın ve çocukların hijyen konusunda bilgilenmelerini sağladı.

MHP Çukurova Belediye Meclis Üyesi, Uluslararası İş ve Meslek Sahibi Kadınlar Federasyonu (BPW) Adana Kulübü Başkanı Mimar Ayça Katlav, tarlada çalışan mevsimlik tarım işçisi kadın ve çocukların hijyen konusunda bilgilenmelerini sağladı.

 

BPW Adana Başkanı Mimar Ayça Katlav ve beraberindeki kulüp üyesi işkadınlarıyla birlikte ırgat olarak tarlada çalışan kadınlara tek tek sabun dağıtıp, hijyen eğitiminin ardından iftar yemeği verdi.

Misis'in Kaşlıca Nacarlı Mahallesi'nde bulunan Cevheribucak çiftliğinde tarım işçisi kadınlarla biraraya gelen Katlav, "Bizlerde şehirde çalışan kadınlarız. Sizlerle ortak paydamız kadın olmaktır. Gözlerden uzak, unutulan siz kadın tarım işçileri ile Mübarek Ramazan ayında beraber olmak istedik. Sizlerle tanışıp, dertlerini paylaşmak, sorunlarına ortak olmak ve birlikte iftar açmak istedik. Genel olarak politika belirleyicileri, karar vericiler tarafından sizler görülmeyen, duyulmayan olmuşsunuzdur. Bunun yanında yapılan araştırmalarda iki evlilikten birinin akraba evliliği olduğu, evli çiftlerin yüzde 84'ünün evlilik öncesi sağlık kontrolü yaptırmadığı, kadınların yüzde 64'ünün 19 yaşından önce evlendiği yüzde 40'ının okuma yazma bilmediği, iki aileden birinin sabun kullanmadığı, barınma ve yaşam koşullarınız göz önüne alındığında barınma yerleri ve çevrelerinde tuvalet, banyo ve çamaşır yıkama yerlerinin bulunmaması temizlik ve sağlık açısından da sakıncalar yaratmaktadır. Hepimiz biliyoruz ki tüm dünyada mevsimlik tarım işçilerinin yüzde 60'ından fazlası yoksulluk sınırının altında yaşıyor. ve yüzde 70'i de tarlalarda çocuklarıyla birlikte çalışıyor. TÜİK'in verilerine göre Türkiye nüfusunun yüzde 25'i tarım işçisi, kadınlarla ilgili veriler ise hiç iç açıcı değil. Gebeyken tarlada çalışan kadınların oranı yüzde 49, düşük yapan kadınların oranı yüzde 40'tır. ve en acısı her iki kişiden biri, temiz içme suyuna ulaşamıyor. Bu koşullarda artan çevre kirliliği ve bulaşıcı hastalıkların yayılmasına yol açıyor" diye konuştu.

FDL Eğitim ve Danışmanlık aracılığıyla Çukurova Üniversitesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı'ndan Prof. Dr. Ferdi Tanır'da verdiği hijyen eğitiminde hijyen de birinci koşulun etrafın ve kişinin kendisinin temiz olmasında olduğuna vurgu yaparak, "İnsanlar yemek yerken, tarlada çalışırken ellerini kullanır, tuvalette de ellerimizi kullanıyoruz. Yemek yemeden önce ellerimizi sabunlu su ile yıkamalıyız. Sadece el yıkama ile bir senede yakalanılacak hastalıkların en az üçte biri ortadan kalkmaktadır" dedi.

Konuşmaların ardından sabunları alan çocuklar, çeşme başında ellerini sabunlama yarışına girdiler. Başkan Ayça Katlav ellerini sabunlayan çocuklara bisküvi ve gofret dağıttı. 

Bu haber toplam 379 defa okunmuştur
Kalan Karekter Sayısı : 500
Adana Güncel  => Diğer Haberler
Sitemizdeki yazı ve resimlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
AmdYazılım
Güneydoğu Haber