Çok Okunanlar
Karakter boyutu :  20 Punto18 Punto16 Punto14 Punto
Tarihte Adana ve Çukurova Sempozyumu
18 Nisan 2015 / 17:38
Tarihte Adana ve Çukurova Sempozyumu
Adana Valisi Mustafa Büyük, 1915 Ermeni Olayları öncesinde yaşananların ortaya konulması gerektiğini söyledi.

Adana Büyükşehir Belediyesi tarafından 57 üniversiteden 170’i aşkın akademisyenin katılımıyla düzenlenen ve sunulan bildiriler sonucu 2 bin sayfalık Adana Tarihi Kitabı’nın oluşturulacağı 1. Uluslararası Tarihte Adana ve Çukurova Sempozyumu başladı.


Sempozyumun açılış konuşmasını yapan akademisyen-yazar Prof. Dr. Yılmaz Kurt, uluslararası önemdeki sempozyuma hiçbir Ermeni akademisyenin katılıp görüş bildirmemesini eleştirdi.

Çukurova Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hasan Fenercioğlu da Adana’nın barındırdığı tarihi birikimleri anımsatarak, üniversite olarak bu tip çalışmalara her zaman destek vereceklerini ifade etti.

Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Rektörü Adem Ersoy ise, Adana’nın ev sahipliği yaptığı medeniyetleri sıralayıp, üniversite olarak bu verileri topladıklarını ve en kısa zamanda dijital ortama aktararak halka ulaşacaklarını kaydetti.

Adana’yı Yüceltme ve Hizmet Vakfı Başkanı Ahmet Yıldırım da yurtdışında olduğundan toplantıya katılamayan Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü’nün şu mesajını okudu: “17 yüzyılda Anadolu’yu dolaşan Evliya Çelebi, ‘Adana, bilim ve kültür şehridir’ demiştir. Benim dönemimde Adana ekonomide, sanayide ve tarımda Türkiye’nin lider bir şehri olacaktır. Ama bilimde, sanatta ve kültürde de Türkiye’nin parlayan bir yıldızı olacaktır. Tüm belediye başkanlığı dönemlerimde bilime ve bilim insanına çok önem verdim. Bundan sonraki dönemlerde de vermeye devam edeceğim.”

“ADANA’NIN TARİHİ YENİDEN YAZILACAK”

Adana Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Ramazan Akyürek ise tarihten alınacak derslerin sağlam bir gelecek için gerekli olduğunu anlattı. 1. Uluslararası Tarihte Adana ve Çukurova Sempozyumu’nu düzenlemenin haklı gururunu yaşadıklarını belirten Akyürek, “Sıradan insanların ömrü, yaşadığı ve ölümünden sonra hatırlandığı süreyi de göz önünde bulundurursak en fazla 150 yıldır. Öldükten sonra sizi en fazla torununuzun oğlu hatırlar. Ama eser bırakanlar, hizmet edenler ebedidir, ölümsüzdür. İşte Adana için, Çukurova için varolan değerleri bir ajandada toplayacak olan bu organizasyonla Adana’nın tarihi yeniden yazılacak, Adana için çaba harcayanlar bir defa daha ebedi olacaktır” dedi.

“GEÇMİŞTE YAŞANANLAR ORTAYA KONMALI”

Adana Valisi Mustafa Büyük de tarihini bilmeyen toplumların geleceğe ümitle bakamayacağını ve geleceğini oluşturamayacağını ifade etti. Geçmişten ders alıp gelecek planlamasını ve ufkunu da bu çalışmalarla değerlendirmenin mümkün olduğunu vurgulayan Vali Büyük, şunları söyledi:

“Özellikle 100 yıl önce bu coğrafyada yaşananlar veya tartışma konusu yapılan 1915 in öncesindeki yaşananlar, Adana’da mutlaka ortaya konulmalı. hem Türk toplumuna, hem dünya topluluklarına geçmişte yaşananları da ortaya koymalıdır. Bu çalışmaların başındaki birinci lafı aslında çok büyük değer ifade etmez. O rakam ne kadar artarsa, o işin değeri o kadar daha artmış olur. O nedenle daha çok çalışmayı ve geçmişte yapılanları da sahiplenerek daha geleneksel hale getirmek ve istikrarlı bir çizgide yapılan çalışmalara değer verip muhafaza edip hepsinden istifade etmesini de hep berabere bilmemiz gerekiyor.”

Protokol konuşmalarının ardından Prof. Dr. Abdulkadir Yuvalı’nın başkanlığında, Prof. Dr. Yılmaz Kurt tarafından ‘1831 Nüfus Defterine Göre Adana Ermenileri’ ve Doç. Dr. Şeref İba tarafından ‘Türk Anayasa Tarihinde Yasama Meclisleri ve Adana Temsilcilerinin Rolü’ konulu sunumlar yapıldı.

Sempozyumda, arkeoloji, Ermeni olayları, Ortaçağ’da Çukurova, milli mücadele dönemi, cumhuriyet dönemi, sanat tarihi, kültür tarihi, yakın çağ, basın tarihi gibi pek çok alanda kıymetli bildiriler sunulacak.

3 gün sürecek sempozyumda 17-18 Nisan tarihlerindeki oturumlar Sheraton Hotel’in çeşitli salonları ve Tarihi Kız Lisesi binasında gerçekleşecek. 19 Nisan Pazar günü ise sempozyum kapsamında Adana ve çevresine gezi düzenlenecek.
Bu haber toplam 418 defa okunmuştur
Kalan Karekter Sayısı : 500
Kültür-Sanat  => Diğer Haberler
Sitemizdeki yazı ve resimlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
AmdYazılım
Güneydoğu Haber