Çok Okunanlar
Karakter boyutu :  20 Punto18 Punto16 Punto14 Punto
Suriyeli değil Adanalı!
17 Ağustos 2015 / 09:43
Suriyeli değil Adanalı!
Adana’dan İstanbul’a ailesiyle birlikte çalışmak için gelen Doğan ailesi Fatih’teki tarihi surlarda yaşam mücadelesi veriyor.

Adana’dan İstanbul’a ailesiyle birlikte çalışmak için gelen Doğan ailesi Fatih’teki tarihi surlarda yaşam mücadelesi veriyor. Çadırda yaşayan aile; leğende yıkanıyor, yemeklerini dışarıda yiyor. Zor şartlar altında yaşayan Necla Doğan, “Ne yapalım? Alıştık.” ifadelerini kullanıyor.

Doğan ve beraberindeki 3 aile yaklaşık 15 yıldır her yaz çalışmak için Adana’dan İstanbul’a geliyor. Fatih’te tarihi surların önünü mesken tutan aileler burada kurdukları çadırlarda yaşıyor. Yemeklerini tenekelerin içinde yaktıkları ateşte pişiren aileler, burada temizleniyor ve tüm ihtiyaçlarını aynı yerde gideriyor. 

SURİYELİ DEĞİL ADANALI

Onları ilk görenler ülkesindeki iç savaştan kaçan Suriyeli zannediyor. Ancak konuştuktan sonra Türkiyeli olduğu anlaşılıyor. Ailenin sakinleri yoldan geçenlere Türk olduğunu, Suriyeli olmadığını bastıra bastıra söylüyor. Kendi memleketlerinde iş olmadığı için buraya geldiklerini aktaran aile İstanbul’da para biriktirip kışın evlerine dönmeyi planlıyor.

YEMEKTE TEK SEÇENEK: MERCİMEK ÇORBASI

Tüm masumluğuyla İstanbul’un yolunu tutan çocuklar da ortama uyum sağlamış. Hortumla birbirini yıkayan çocuklar, oyun oynuyor. Saçlar, kırık ayna parçasına bakılarak taranıyor. Yemekte ise tek seçenek oluyor. Genelde mercimek çorbası… Açık havada çorbalar büyük bir iştahla yeniyor. 

Yaz ayını burada geçiren ailelerin tek amacı ise burada para kazanmak ve kazandıkları paraları biriktirerek, kış aylarında memleketlerinde rahat etmek. Aileler burada ya kağıt topluyor, ya da trafik ışıklarında su veya kağıt mendil satıyor. 

‘DÜRÜST İŞ YAPMANIN ALLAH’IN YANINDA YANLIŞI OLMAZ’

Kalabalık aile topluluğu olarak İstanbul’a geldiğini belirten Necla Doğan, kışlıklarını çıkaran bazı ailelerin geri döndüğünü ifade ediyor. Kendilerinin yaz sonuna kadar İstanbul’da kalacağını belirten Doğan, “Maddi durumu iyi olan aileler geri döndü. Biz de durumumuzu düzelttikten sonra geri gideceğiz. Kışın buralarda durmak zor. Adana’da evimiz var. Yok değil. Önemli olan karnımızı doyurmak. Kağıt topluyoruz, su satıyoruz, kağıt mendil satıyoruz. Dürüst iş yapmanın Allah’ın yanında yanlışı olmaz.” diyor. 

Yemeği surların dibinde yaptıklarını kaydeden Doğan, “Banyoyu da burada yapıyoruz. Zor oluyor. Ama ne yapalım? Alıştık.” şeklinde konuşuyor. 

Bu haber toplam 251 defa okunmuştur
Kalan Karekter Sayısı : 500
Güncel  => Diğer Haberler
Sitemizdeki yazı ve resimlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
AmdYazılım
Güneydoğu Haber