Çok Okunanlar
Karakter boyutu :  20 Punto18 Punto16 Punto14 Punto
Şemsiye yöntemiyle hayata tutundu
13 Temmuz 2014 / 13:59
Şemsiye yöntemiyle hayata tutundu
Mersin'de kalp krizi geçiren ve kalp kaslarındaki yırtık nedeniyle bypass ameliyatı edilemeyen Cumali Çıkla'nın kalbindeki yırtık, “şemsiye” yöntemiyle kapatıldı.

Ameliyatı gerçekleştiren Acıbadem Adana Hastanesi Kardiyoloji Prof. Dr. Alpay Turan Sezgin, kalp yırtığı olan kişilerin yaşama şansının binde 3 olduğunu belirterek, uygulamanın Türkiye'de ender yapılan işlemlerden biri olduğunu kaydetti.
Mersin'in Tarsus ilçesinde yaşayan emekli gazeteci Cumali Çıkla (53), bir ay önce yüksek tansiyon şikayetiyle Ortadoğu Hastanesi'ne gitti. Çıkla'nın yapılan çeşitli tetkiklerden sonra kalp krizi geçirdiği, damarlarında tıkanıklık olduğu ve kalp kaslarında yırtık bulunduğu belirlendi. Acilen yoğun bakıma alınan Çıkla'ya yüksek risk nedeniyle müdahale edilemedi. 1 ay boyunca hastanede gözetim altında tutulan Çıkla, zor ve etkili bir tedavi yöntemi olan “şemsiye” yönteminin uygulanması için Acıbadem Adana Hastanesi'ne yönlendirildi. Kardiyoloji ekibinin değerlendirmesi sonucu Çıkla'ya genel anestezi yapılarak işlem uygulandı ve Çıkla'nın kalbindeki yırtık kapandı.
İşlemin bölgede ve Türkiye'de ender uygulandığını belirten Kardiyolog Prof. Dr. Alpay Turan Sezgin, “Kalbin yırtık olan kısmına kasıktan anjiyo yöntemiyle, kalbin sol tarafından girilip, sağ tarafından, boyundan bir yol açılarak, bir hat oluşturularak, tekrar boyundan şemsiyeyi ilerleterek, kalbin sol tarafında bu şemsiyenin açılarak tamamen kapatılması yöntemine dayalı bir uygulama. Bu bölgede nadir yapılan bir işlem, hayat kurtaran bir işlem. Çünkü bu hastalarda bir yıllık yaşam süresi binde 3 gibi son derece düşük bir düzeyde. Hastamızın da şansı, 1 ay süreyle bu şeyi atlatmış, iyi geçmiş. Çünkü bu hastaları genelde kalp yırtığı olduğunda ani kaybediyoruz” dedi.
Daha önce kalp hastalığı yaşamadığını belirten Cumali Çıkla ise, “Acıbadem Adana Hastanesi'ndeki doktor arkadaşlarımız, 'Senin kalbinin deliğini burada kapatabiliriz' dediler. Ben de arkadaşlara güvendim, ondan sonra da anjiyo oldum” diye konuştu.

Bu haber toplam 448 defa okunmuştur
Kalan Karekter Sayısı : 500
Sağlık  => Diğer Haberler
Sitemizdeki yazı ve resimlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
AmdYazılım
Güneydoğu Haber