Çok Okunanlar
Karakter boyutu :  20 Punto18 Punto16 Punto14 Punto
'Rakı Festivali'ne Türkmenlerden tepki
13 Kasım 2015 / 09:14
'Rakı Festivali'ne Türkmenlerden tepki
Dünya Türkmenler Birliği Genel Başkanı Av. İsmail Demirdüzen, Dünya Rakı Günü adı altında duyurulan etkinliği eleştirdi.

Akdeniz Yörük Türkmen Derneği Federasyonu ve Dünya Türkmenler Birliği Genel Başkanı Av. İsmail Demirdüzen, rakının belediyeler desteği ile festivalde kutlama aracı olarak kullanılmasını tasvip etmediklerini ve bunu gizli bir reklam olarak değerlendirdiklerini bildirdi.

Demirdüzen, yaptığı açıklamada, Adana Valiliği'nin, Dünya Rakı Günü adı altında duyurulan etkinliği yasaklama kararını doğru ve yerinde bulduklarını belirtti. Demirdüzen, "Yasalar çerçevesinde vatandaşımız bireysel olarak bir başkasına rahatsızlık vermemek kaydıyla her ne kadar şahsi olarak tasvip etmesem de istediği gibi içki içebilir kişinin bireysel özgürlüğüdür. Ancak reklamı yasak olan bir maddenin festival ile reklamının yapılması yasalarımıza ve gelenek ve göreneklerimize uygun değildir" dedi.

Adana'nın tarihi mekanlarından birisi olan Kazancılar Çarşısı’nda yüz yıl kadar önce kurulan 'Kuş Pazarı' esnafının sabahları kebap ve ciğer yeme geleneği bulunduğunu hatırlatan Demirdüzen, şöyle devam etti:
"Tarihi bir öneme sahip olan bu çarşıda sonraki yıllarda da pazar sabahları aileler erken saatlerde bu kebapçılara giderek geleneği sürdürdü. Sonra da aile ya da arkadaşlar arasındaki buluşmalar cumartesi geceden başlayıp sabaha kadar sürdü ve bir festival görüntüsü aldı. Adanalıların sahiplendiği bu gelenek, son yıllarda 'Dünya Rakı Günü' denilerek başka bazı illerde de gerçekleşmeye başladı. Bu yıl da sosyal medyada yapılan çağrı ile tarih 12-13 Aralık olarak ilan edildi. 12 Aralık Cumartesi akşamı kurulacak içki sofraları ya da kaldırımlardaki çilingir sofraları 13 Aralık Pazar gününe kadar devam etmesi planlandı. Bu etkinlik Adana kamuoyunda çok ciddi bir tepkiye ve infiale sebebiyet vermiştir. Alkollü içkilerin reklamının yapılması ve onların içimini teşvik eder vaziyette tanıtılmasının yasak olduğunun bilinmesine rağmen adeta alkollü içkinin gizli reklamının yapılması rezalettir. İçkiyi, sunum izni almış yerlerde insanlar tabii ki içebilirler kişisel özgürlüktür ona kimsenin müdahalesi söz konusu olamaz. Ancak ailelerin çocukların katılacağı bir festivalin yapılması mevcut yasalarımıza ve eğitim ve öğretim sistemimize uygun değildir."

Yasalara herkes uymak zorunda olduğunu ifade eden İsmail Demirdüzen, şunları kaydetti:
"Kişisel özgürlük bir başkasının kişisel özgürlük alanına müdahale hakkı veremez. Özgürlükler sınırsız anlamına gelmez. Gelenek görenek ve yasalarımıza açıkça aykırı olan bu festivali rezalet olarak değerlendiriyoruz. Adana Valiliği'nin festival adı altında yapılmasını yasaklama kararını doğru buluyor ve destekliyoruz."

Bu haber toplam 409 defa okunmuştur
Kalan Karekter Sayısı : 500
Adana Özel  => Diğer Haberler
Sitemizdeki yazı ve resimlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
AmdYazılım
Güneydoğu Haber