Çok Okunanlar
Karakter boyutu :  20 Punto18 Punto16 Punto14 Punto
Prof. Novák Adana'da konferans verecek!
06 Nisan 2014 / 17:44
Prof. Novák Adana'da konferans verecek!
Sirkeli kazısını yapan Prof. Dr. Novak Adana’ya gelerek "Kilikya’da Antik Kentler ve Sirkeli" konulu konferans verecek.

Mısır Firavunu Ramses ile Tarihteki ilk antlaşmayı imzalayan Hitit İmparatoru Muvattali'nin Anadolu'daki en eski Hitit kabartmasının "Sirkeli" kazısını yapan Zurich Bern Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Mirko Novák, Adana Bölgesel Turist Rehberleri Odası’nın (ADRO) Turizm Haftası Etkinlikleri kapsamında düzenlediği "Kilikya’da Antik Kentler ve Sirkeli" konulu konferansa konuşmacı olarak katılmak üzere Adana’ya geliyor.


ADRO Başkanı İsa Akdağ, yaptığı açıklamada, 15-22 Nisan Turizm haftası dolayısı ile Çukurova’nın turizmde atağa kalkması ve kendini ispatlaması için, bölgenin; kültürel ve tarihi değerlerinin gün yüzüne çıkartılıp tanıtılmasını sağlamak adına ADRO olarak ellerinden gelen gayreti gösterdiklerimi belirtti.

"Bölge dinamizmlerini harekete geçirmek için sürekli faaliyetler yapmaktayız, 21 Şubat Dünya Rehberler Günü dolayısı ile bir ilk’e imza attık ve Bölgede ilk kez Çukurova Turizm Ödülleri adı ile yeni bir marka yarattık" diyen Akdağ, şunları kaydetti:
"Ayrıca, milli bilinci uyandırmak için 18 Mart Çanakkale zaferi dolayısı ile Tarihi Gerçekler Işığında Çanakkale Zaferi konulu konferans düzenledik. Bu kez de bölgenin asıl kılcal damarları olan ‘Kilikya’da Antik kentler ve sirkeli’ konulu konferansı düzenliyoruz. Bizim için önemli olan, Çukurova’nın tarihe mal olmuş antik isminin ön plana çıkartılması yani Kilikya ismi. Kilikya, turizmde en az Likya kadar bir marka olmalıdır.

Bölgemiz keşfedilmemiş Karun hazineleri kadar zengin ve değerli, dağlık Kilikya ve Ovalık Kilikya olmak üzere farklı iki destinasyona sahip iki kanatlı kuş gibidir. Dünyanın hiçbir yerinde deniz, tarih ve doğanın iç içe geçtiği başka bir bölge bulamazsınız. Batıdan doğuya Akdenizi süsleyen gerdanlık gibi dizili antik kentler (Anemirium, Kanlıdivane, Cennet-Cehennem, Uzuncaburç, dünyada eşi benzeri olmayan Adam kayalar, Soli Pompeipolis, Snt. Pavlus’un doğduğu şehir Tarsus ,Tepebağ, Yılankale, Anadolunun en eski antik kenti sayılan Anavarza, Kadeş antlaşmasının mimarı olan Muvattali’nin Sirkeli’deki rolyefi, Yumurtalık, liman kenti Magarsus) ve daha niceleri."

Karun hazineleri kadar zengin ve değerli olan Kilikya ve Ovalık Kilikya destinasyonlarını tanıtmak üzere Mısır Firavunu Ramses ile Tarihteki ilk antlaşmayı imzalayan Hitit İmparatoru Muvattali'nin Anadolu'daki en eski Hitit kabartmasının "Sirkeli" kazısını yapan dünyaca ünlü Zurich Bern Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Mirko Novak’ı Adana’ya getirteceklerini belirten Akdağ, ünlü profesörün 16 Nisan 2014 Çarşamba günü saat 14.00'de Ramazanoğlu Kültür Merkezi Yüreğir’de "Kilikya’da Antik Kentler ve Sirkeli" konulu konferans vereceğini bildirdi.

Akdağ, yıllarını Çukurova’ya verip Sirkeli kazısını yapan Novak’ın, her yıl yurt dışında "Sirkeli ve Çukurova günleri" etkinlikleri düzenleyerek, Çukurova’nın gönüllü turizm elçilik görevini üstlenmiş bir bilim adamı olduğunu ifade etti.
Akdağ, turizm haftası etkinlikleri kapsamında 17 Nisan 2014 Perşembe günü ücretsiz Yılankale, Anavarza, Kozan, Sirkeli, Magarsus, Eski Adana’yı (Tepebağ) kapsayan Kilikya’da Antik Kentler Gezisi düzenlediklerini de kaydetti.
Bu haber toplam 372 defa okunmuştur
Kalan Karekter Sayısı : 500
Kültür-Sanat  => Diğer Haberler
Sitemizdeki yazı ve resimlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
AmdYazılım
Güneydoğu Haber