Çok Okunanlar
Karakter boyutu :  20 Punto18 Punto16 Punto14 Punto
 Pastörize süt tüketimi yaygınlaştırılmalı
21 Mayıs 2015 / 11:41
Pastörize süt tüketimi yaygınlaştırılmalı
GIDAMO Adana Şube Başkanı Alparslan, kayıtdışı olan süt ürünlerinin önemli bir gıda güvenliği sorunu olduğunu belirtti.

TMMOB Gıda Mühendisleri Odası (GIDAMO) Adana Şube Başkanı Şehmus Alparslan, sokak sütü olarak tanımlanan, tamamen denetim ve kayıtdışı olan süt ürünlerinin önemli bir gıda güvenliği sorunu olduğunu belirterek, kalite ve verimlilik açısından daha faydalı olduğu bilinen pastörize süt tüketiminin yaygınlaşması için çaba gösterilmesi gerektiğini bildirdi.


Alparslan, 21 Mayıs Dünya Süt Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada sütün, içerdiği besin öğeleriyle insanlar için mükemmel bir gıda maddesi olduğunu belirterek, yeterli ve dengeli beslenme için gerekli olan temel besin maddelerinin önemli bir kısmının sütte tek başına bulunduğuna dikkati çekti.

Türkiye’de çiğ süt üretimi arttığı halde üretilen çiğ sütün kalitesi açısından önemli sorunlar yaşandığını ifade eden Alparslan, süt üreticilerinin çiğ sütteki fiyat dalgalanmalarından önemli ölçüde etkilendiğini söyledi.

Üretimdeki dalgalanmalardan kaynaklı fiyat değişimlerini düzenlemek adına yapılan özellikle süt tozu teşviklerinin büyük süt işletmeleri için kısmen yararlı olduğunu ancak küçük işletmelerle süt üreticilerinin bu olanaktan yeterince yararlanamadığını belirten Alparslan, “Bunun bir diğer sonucu ise karışımıza sokak sütü olarak çıkmaktadır. ‘Sokak sütü’ olarak tanımlanan, tamamen denetim ve kayıt dışı olan süt ve ürünleri halen piyasada önemli bir hacme sahiptir. Bu ise önemli bir gıda güvenliği sorunu olarak karşımızda durmaktadır. Hem kalite, hem de verimlilik açısından daha faydalı olduğu bilinen pastörize süt tüketiminin yaygınlaşması için çaba gösterilmesi zorunludur” diye konuştu.

GIDA MÜHENDİSLERİ ODASI’NIN ÖNERİLERİ

Süt ve ürünlerinin aleyhine, bilimsel hiçbir kaynağa dayanmayan iddiaların, konu hakkında bilimsel-mesleki yetkinliğe sahip olmayan kişiler tarafından paylaşılmasının toplumda süt ve ürünlerine karşı kuşkuların oluşmasına neden olduğunu dile getiren Alparslan, Gıda Mühendisleri Odası’nın süt konusundaki önerilerini şöyle sıraladı:
“Kaliteli süt üretimi için süt hayvancılığı ile uğraşan çiftçi ve köylü desteklenmeli, kırsal kalkınmaya önem verilmelidir. Okul sütü projesi eğitim öğretim yılının sadece bir yarısında değil her iki dönem için uygulanmalıdır, Okul sütü uygulamasına yerel işletmelerin dahil edilmesi sağlanmalıdır. Süt üreticilerinin bir araya gelmesini sağlayacak teşvikler oluşturulmalı, kooperatifler desteklenmelidir. Pastörize süt üretiminin yaygınlaşması teşvik edilmelidir. Yerel yönetimler süt ile ilgili süreçlere dahil olmalı, pastörize sütün tüketiciye ulaştırılmasında etkili ve sonuca odaklı organizasyonlar planlamalıdır. Sütün çiftlikten sofraya olan sürecinin tamamının izlenebilirliği sağlanmalı, üreticilerin bu konudaki çalışmaları desteklenmelidir. Süt ve ürünlerindeki denetim artırılmalı, sokak sütü ve kayıt dışı üretime izin verilmemelidir. Gıda mühendislerinin teknik bilgisinden; üretiminden denetime her aşamada yararlanılmalıdır. Bu anlamda Gıda Mühendisleri Odası tarafından bakanlığa önerilen ‘Yetkilendirilmiş Gıda Danışmanı’ sistemi uygulamaya konulmalıdır. Tüketiciler üzerinde ciddi yanılgılara neden olan bilgi kirliliğinin önlenmesi konusunda, süt ve ürünleri alanında uzmanlaşmış meslek grupları ile işbirliğine gidilmeli, toplumu doğru şekilde bilgilendirme konusunda çaba sarf edilmelidir.”
Bu haber toplam 393 defa okunmuştur
Kalan Karekter Sayısı : 500
Sağlık  => Diğer Haberler
Sitemizdeki yazı ve resimlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
AmdYazılım
Güneydoğu Haber