Çok Okunanlar
Karakter boyutu :  18 Punto16 Punto14 Punto12 Punto
Vedat Kahyalar
Vedat Kahyalar
MARKETLERDE ARANAN SUÇLU
Ekilebilir tarım arazileri 32 milyon hektardan 28 milyon hektara geriledi. Aslında bu tablo ;Türkiye tarım yönetiminin ve politikalarının fotoğrafını yansıtıyor.
 
 
Çiftçi mutsuz ve para kazanamıyor. Dolayısıyla kendini geliştiremiyor ve kurtuluşu tarımı terk etmekte görüyor. Çiftçi kayıt sisteminde kayıtlı olan 3 milyonun üzerinde çiftçi vardı ama şu anda 2 milyon 200 bine kadar geriledi. Çiftçinin o alandan kopmaması için para kazanabilmesi lazım, yaşamını sürdürülebilir bir ortamının sağlanması gerekiyor.
 
 
Çiftçinin üretim için  kullandığı ; Gübre pahalı, tohum pahalı, ilaç pahalı, mazot pahalı ,sulama elektriği pahalı ...Sadece bunlar mı belini büküyor çiftçinin?
 
 Vergiler yüksek, destekler yetersiz .Türk çiftçisi ;Tarım ürünleri piyasaya çıkarken  yapılan İthalatla üretimden koparılıyor ,canından bezdiriliyor. 8 üründe gümrük vergileri sıfırlandı ama bu yeni bir şey değil hemen hemen her sene yapılıyor. Sonra şikayet ediyoruz :Sebze,meyve niye bu kadar pahalı?
Marketlerde, pazarlarda etiketlerdeki fahiş fiyata suçlu arıyorsunuz ya, işte o suçlu bu yanlış politikaların tümünde çok rahat bulunabilir.
 
 
Dünyada yaşanan pandemi süreci gösterdi ki ; tarım, sağlıklı gıda ve beslenme, bağışıklığın güçlendirilmesi...geleceğin en önemli gündemlerini doldurmaya devam edecek. Böyle bir süreçte bizim uyguladığımız tarım politikalarının özensizliği, sığlığı ve yanlışlığı kabul edilemez
Küresel ısınmanın ve kuraklığının artık hissedilmeye başladığı günleri yaşıyoruz. Unutulmamalıdır ki gelecekte tarım yapmak bugünden zor olacaktır.
 
 
Hiçbir şey için geç kalınmış değil. Tarımda kullanılan  ana hammaddelerin çoğu yerli olanaklarla üretilebiliyor. Bu maliyetlerin devlet desteğiyle düşürülmesi, kullanılan mazota uygulanan vergilerin kaldırılması ve diğer vergi kalemlerinin hafifletilmesiyle birlikte bu ürünlerin dağıtımı ve son tüketiciye ulaşması konusunda rasyonel bir sistemin kurulabilmesi gerekir.
 
 
Ancak bu sayede insanımızın sağlıklı sebze, meyve ihtiyacı ucuz olarak karşılanabilir. Bu gayretler gösterilebilirse çiftçi de para kazanabilir ve tarım yapmak eskisi gibi cazip bir meslek olarak görülebilir.
Bu yazı toplam 966 defa okunmuştur.  
Kalan Karekter Sayısı : 500
Yazarın Diğer yazıları
Sitemizdeki yazı ve resimlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
AmdYazılım
Güneydoğu Haber