Çok Okunanlar
Karakter boyutu :  18 Punto16 Punto14 Punto12 Punto
Vedat Kahyalar
Vedat Kahyalar
KÜRESEL ISINMA GELİYOR
Dünyamız hızla  ısınıyor.Eğer yarım derece daha ısınma gerçekleşirse bu dünya için felaket anlamına gelecek.Gelecek nesillere bırakacağımız dünya,  devraldığımız dünyadan; daha sıcak ,daha kirli,daha kahverengi ve daha sağlıksız olacak.
 
Aslında ;  akil insanlar, hükümetler, bilim insanlarının en önemli gündemi "küresel ısınma " olmalıydı.Ancak tüm belirtilerine rağmen bu konudaki duyarsızlığımız/ sesizliğimiz sürüyor.
 
Oysa orman yangınları ve kaybettiğimiz yeşil alan miktarları incelendiğinde,yıllar içinde belirgin bir artış olduğu açık seçik görülüyor.
 
Ormanlarımız için, tarımımız için, gıda üretimi için yepyeni ve çok önemli önlemlere ihtiyacımız var.
 
Suyun %77 sı tarımda,
Suyun %10 u sanayide,
Kalan % 13 lük kısmı evlerde ve diğer işyerlerinde kullanılıyor.
 
Küresel ısınma önümüzde duran ciddi bir problem.Bu problemin sonucu da su kaynaklarımızın azalacağı gerçeği önümüze açıkça geliyor.
 
Su kullanımında daha tasarruflu yol ve yöntemlerin hayata geçirilmesi her zamankinden daha fazla önem taşıyor.
 
Tarım ,Çevre, ulaştırma,Milli Eğitim Bakanlıkları,belediyeler,
STK 'lar ve vatandaşlar  eskisinden daha duyarlı olmalı. 
 
Atıksu arıtma tesislerinin ve kanalizasyon sistemlerinin denetimi aksatılmadan yapılmalıdır.Tarımda damlama sulama,dip sulama ve bu sektördeki yeni gelişmeler yakından takip edilmeli ve teşvik edilmelidir.
 
Küresel Isınma Nasıl Önlenir?
 
Gelecek nesillere daha yaşanabilir bir dünya bırakmak için için de bulunduğumuz dünyayı daha doğru kullanmamız gerekiyor. Küresel ısınmayı önlemek için olabildiğince toplu taşıma araçlarını kullanmak gerekir. Aynı zamanda çevreyi temiz tutmak ve gerektiği kadar tüketim yapmak, tarım ve hayvancılık işlerinde ilaç kullanımını azaltmak gerekir. Parfüm ve deodorant kullanımı da küresel ısınmayı hızlandıran etkenler arasında yer alıyor.
 
Küresel ısınma sonucunda mevsimler değişiyor ve yağış düzensizlikleri ortaya çıkıyor. Mevsimlerin ve doğanın dengesinin bozulması küresel ısınmaya bağlı olarak gerçekleşiyor. Bu nedenle herkes kendi üzerine düşen görevi gerçekleştirerek doğaya katkıda bulunmaya çalışmalıdır. Tek bir araç içinde bir kişi seyahat ederek egzozdan çıkan duman miktarını arttırmaktansa toplu taşıma araçlarını ve elektrik ile çalışan araçları kullanmaya gayret göstererek küresel ısınmanın önlenmesine katkıda bulunabilirsiniz.
 
Unutulmamalıdır ki ; gelişmiş ülke olmak ,bu felaketler gelmeden önlemleri alabilmekten geçiyor.
Bu yazı toplam 832 defa okunmuştur.  
Kalan Karekter Sayısı : 500
Yazarın Diğer yazıları
Sitemizdeki yazı ve resimlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
AmdYazılım
Güneydoğu Haber