Çok Okunanlar
Karakter boyutu :  20 Punto18 Punto16 Punto14 Punto
Kuraklıkla mücadele için imza
06 Ekim 2017 / 14:11
Kuraklıkla mücadele için imza
Adana’da kuraklıkla mücadele seferberliği kapsamında ÇKA ve Güney Yüreğir Sulama Birliği ortak projeye imza attı.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın koordinatörlüğünde 2008-2012 yılları ile 2013-2017 yılları için iki ayrı “Tarımsal Kuraklıkla Mücadele Eylem Planı” hazırlandı. Plan kapsamında çalışmalarını yürüten Güney Yüreğir Sulama Birliği ile Çukurova Kalkınma Ajansı “İklim Değişikliği ve Kuraklıkla Mücadelede Etkin ve Verimli Sulama Sistemleri Eğitimi” projesiyle ilgili ortak proje hazırladı.


Güney Yüreğir Sulama Birliği Başkanı İhsan Oğuz Beyarslan, proje kapsamında Türkiye’deki zengin yeraltı ve yerüstünün kaynaklarını koruma hassasiyeti yüksek nesiller yetiştirmek istediklerini belirtti.

Yaşanan iklim değişikliğinden Türkiye’yi olumsuz yönde etkilenmesinin beklendiğini belirten Beyarslan, su kaynaklarının azalması, kuraklık, çölleşme ve tarımsal üretimin azalması gibi sorunlarla şimdiden mücadele yollarının arandığını kaydetti. 

Beyarslan, “Mevcut kaynakların bozulması, suyun yanlış kullanımı sebebiyle su kaynaklarındaki yetersizlikler, kaliteli su temininin giderek zorlaşması, doğal kaynakların kullanımındaki israfın artması, insan faktörü ve su kaynaklarının her türlü risk faktörlerine açık olması, bölgemizdeki mevcut su kaynaklarını tehdit ediyor. Bir de buna zaman zaman kuraklık tehdidi de eklenince suyun etkin yönetimi daha fazla önem kazanmaktadır” dedi.

Beyarslan, projenin temel amacının Çukurova’nın en önemli ovası olan Aşağı Seyhan Ovası’nda sulamaya açılmış alanlarda tarımsal eğitim ve yayım hizmetlerinin etkinliğini artırmak olduğuna dikkat çekerek, “Gelecek nesillerin, geçmişte yapılan yanlışlara düşmesini önlemek istiyoruz. Türkiye her açıdan zengin yer altı ve yer üstü zenginliklerini sahip, kaynaklarımızı ise bu konuda hassasiyeti yüksek nesiller koruyabilir, bunun için şimdiden tedbir almak gerekiyor” diye konuştu.

Sulamayı öğretecek yayımcılar geliyor
Proje kapsamında eğitime katılan birlik çalışanlarının; sulama yayımcısı olarak görev alacağına değinen İhsan Oğuz Beyarslan şunları kaydetti:
“Sulama Yayımcısı hem sulama hem de yayım alanında kendisini yetiştirmiş, teknolojik gelişmelere paralel olarak kendisini geliştirebilen, çiftçilere sulama konusunda gereksinim duydukları bilgileri aktarmaya gönüllü, yenilikleri çiftçilerin anlaması ve kabullenmesi için çalışmayı ilke edinmiş yayım elemanlarıdır. Teknik personeller eğitimini aldıkları teorik ve uygulamalı derslerle sulama planlamasını profesyonel düzeyde yapabilir düzeye gelecektir. Eğitim alan kişiler idareye ait is ve işlemleri daha hızlı ve güvenli bir şekilde yapabilir seviyeye gelecektir. Eğitim alan kişiler arazideki sulama sonuçlarını kontrol edebilir ve değerlendirebilir bir bilgi seviyesine ulaşacaktır.”

Hizmet kalitesi artacak
Güney Yüreğir Sulama Birliği Başkanı Beyarslan, eğitim alan kişilerin sahip olduğu bilimsel ve teknik bilgilerini mesleki deneyimiyle birleştirerek çiftçinin sulamayla ilgili karşılaştığı problemi tanımasını sağlayarak, problemin çözümü için çiftçiye uygun alternatifler sunabileceklerini söyleyerek, “Çiftçiye en uygun alternatifi seçmesine yardımcı olabilecek ve çiftçiye problemi çözmek için gereksinim duyduğu yeteneği kazandırmaya çalışabilecektir. Eğitim alan kişilerin teorik ve uygulamalı eğitimler sonucunda suyun bilinçli kullanımı ve su kullanım etkinliğinin artırılması konusunda bilgi birikimleri artacak ve yeni teknolojilerden haberdar olması sağlanacaktır. Böylece kurumda çalışan personellerin teknik kapasitesi artırılmış olacak, hem de nihai yararlanıcılara verilen hizmetin kalitesi zaman, hız ve güvenilirlik açısından artmış olacaktır” ifadelerini kullandı.

Temel öncelik suyun etkinliğinin arttırılması
Beyarslan, “İklim Değişikliği ve Kuraklıkla Mücadelede Etkin ve Verimli Sulama Sistemleri Eğitimi” ile nihai hedeflerinin suyun bilinçli ve tasarruflu kullanımının sağlanması olduğunun altını çizdi. Temel önceliklerinden birinin ise doğru su kullanımını sağlamak olduğunu vurgulayan Beyarslan, basınçlı sulama sistemlerinin yaygınlaştırılmasını ve çiftçinin su kullanımındaki hatalarını en aza indirmek ayrıca çitçilerin bu konudaki yeniliklerden haberdar edilmesini sağlamak istediklerini sözlerine ekledi.

Konuşmaların ardından Birlik Başkanı İhsan Oğuz Beyarslan ile ÇKA Genel Sekreteri Dr. Lutfi Altunsu proje protokolünü imzaladı.
Bu haber toplam 774 defa okunmuştur
Kalan Karekter Sayısı : 500
Adana Güncel  => Diğer Haberler
Sitemizdeki yazı ve resimlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
AmdYazılım
Güneydoğu Haber