Çok Okunanlar
Karakter boyutu :  20 Punto18 Punto16 Punto14 Punto
Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı (KOAH)
11 Aralık 2013 / 10:51
Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı (KOAH)
KOAH’ın nefes yollarında mikrobik olmayan bir iltihaplanmaya bağlı oluşan ilerleyici bir akciğer hastalığı olduğunu belirtti.

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Adnan Usalan, Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı'nın (KOAH), toplum sağlığını tehdit etmeyi sürdürdüğünü, hastalığın dünyada yaklaşık 50 milyon kişiyi etkilediğini ve her yıl 3 milyon kişinin hayatını kaybettiğini söyledi.
Usalan, yaptığı açıklamada, KOAH’ın nefes yollarında mikrobik olmayan bir iltihaplanmaya bağlı oluşan ilerleyici bir akciğer hastalığı olduğunu belirtti.

KOAH oluşumunda en önemli risk faktörlerinin tütün kullanımı, ev içi hava kirliliği (ısınmada kullanılan yakıtlardan çıkan duman) ve çeşitli gaz ve tozlara maruz kalmak olduğunu kaydeden Usalan, “Bu hastalık çok önemli bir sağlık sorunu olmasına rağmen kamuoyu tarafından yeterince tanınmamaktadır. Hastalık müzmin bronşit ve amfizem olarak da bilinir. Dünya Sağlık Örgütü, 2030 yılında KOAH’ın tüm dünyada en önemli ölüm nedenleri arasında 3’üncü sırada olacağını öngörmektedir” dedi.
Son çalışmaların dünyada KOAH’lı hastaların ancak yüzde 25-50’sinin tanı aldığını gösterdiğini belirten Usalan, "Türkiye verilerine göre ülkemizdeki en önemli ölüm nedenleri arasında 3’üncü sırada olan KOAH’ın görülme sıklığı 40 yaş üstü yetişkinlerde yüzde 20’dir. Bir diğer deyişle toplumumuzda 40 yaş üstü her 5 kişiden birinde KOAH vardır. Oysa 10 KOAH hastasının sadece biri doktora başvurmuş ve doğru tanı alabilmiştir. Bu durumda, ülkemizde bulunan 5 milyona yakın KOAH'lı hastanın sadece 500 bini kendisinde hastalık olduğunu bilmektedir" diye konuştu.
Toplumun KOAH konusunda yeterli bilgiye sahip olmamasının, hastalığın erken tanısını ve etkin tedavisini güçleştirdiğini kaydeden Usalan, “Oysa basit ve ağrısız bir test olan ‘nefes ölçüm testi’ ile kişinin KOAH olup olmadığı kolayca saptanabilmektedir. KOAH’ın erken tanısı, hastalığa bağlı sakatlık ve ölüm oranlarını azaltacaktır. Bu nedenle, risk grubundaki kişilerde müzmin seyirli öksürük, balgam ve nefes darlığı yakınmalarından en az birini yaşayanların, bir göğüs hastalıkları hekimi tarafından görülüp nefes ölçüm testi yaptırması gerekir” ifadelerini kullandı. 

Bu haber toplam 551 defa okunmuştur
Kalan Karekter Sayısı : 500
Sağlık  => Diğer Haberler
Sitemizdeki yazı ve resimlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
AmdYazılım
Güneydoğu Haber