Çok Okunanlar
Karakter boyutu :  20 Punto18 Punto16 Punto14 Punto
Kot pantolon hakkında ilginç bilgiler
06 Nisan 2014 / 17:42
Kot pantolon hakkında ilginç bilgiler
Jean pantolon yapımında kullanılan kaba, dayanıklı bir kumaş olarak tanımlanan “denim”, yani “kot” ile ilgili ilginç bir gerçek

Spor giyim ve özellikle jean pantolon yapımında kullanılan kaba, dayanıklı bir kumaş olarak tanımlanan “denim”, yani “kot” ile ilgili ilginç bir gerçek ortaya çıktı.

 
Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Güzel Sanatlar Fakültesi Tekstil Tasarımı Bölümü öğrencileriyle bir araya gelen Moda Tasarımcısı Nuray Atalayman, günümüzün vazgeçilmez giysilerinden olan kot kumaşını, ünlü kaşif Kristof Kolomb’un, Santa Marina adlı gemisinin yelkeninde kullandığını ve bu kumaşın daha sonra giysi olarak hayatımıza girdiğini söyledi.

“Günümüz Denim Giysi Tasarımlarını Etkileyen Moda Tasarımları” konulu konferans, ÇÜ Güzel Sanatlar Fakültesi Tekstil Tasarımı Bölümü Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.

Tekstil Tasarımı Bölümü öğrencileri ve akademisyenlerinin katıldığı konferansın sunumunu, Moda Tasarımcısı Nuray Atalayman yaptı. Kot (denim) kumaşının günümüzde nasıl trend olduğunu ve tarihçesinde az bilinenleri anlatan Moda Tasarımcısı Atalayman, öğrencilere denim üzerinden kendi trendlerini nasıl oluşturacaklarının da ipuçlarını verdi.

KOT KUMAŞI HAKKINDA AZ BİLİNEN GERÇEKLER
Denimin tarihçesini anlatan Atalayman,'ebediyen genç kalabilen, ama aslında dünyanın en eski kumaş çeşitlerinden biri olan denimin, dünyada en çok kullanılan ve en popüler olan kumaşlardan biri olduğunu ifade etti.

Kristof Kolomb’un Santa Marina adlı gemisinin yelkeninde bu kumaşı kullandığı bilgisini de veren Atalayman, denim kumaşı hakkında az bilinen gerçekleri şöyle aktardı:
“18. yüzyılda pamuk elyafından üretilen denim kumaşından, dayanıklı olması ve çabuk yıpranmaması nedeniyle, pamuk tarlalarında çalışan köle işçilere kıyafet üretildi. 1800’lerde Amerika’da altın madencileri, dayanıklı ve kolayca yırtılmayan giysilere gereksinim duyarken, Loeb Strauss (Levi Strauss), bu ihtiyaca yönelik olarak iş önlüklerinde kullanılan denim kumaşlarından pantolon üretmeye başlamış ve denim tarihine adını yazdırmıştır. Denim, bu süreçte işçi sınıfı ile ilişkilendirilen ekonomik statü sembolü olmuştur.”

1950’lerde Elvis Presley, James Dean, Marlon Brando gibi müzik ve film yıldızlarının da etkisiyle gençlerin gözdesi olan denim giysilerin, 1960 ve 70’li yıllarda işlemeli, baskılı, aplikeli gibi tüm tasarım detaylarını taşıyabilir şekilde üretildiğini belirten Atalayman, denim giysilerin 1970’lerde pop müzik konserlerinin neredeyse üniforması haline geldiğini hatırlattı.
Bu haber toplam 3,424 defa okunmuştur
Kalan Karekter Sayısı : 500
Güncel  => Diğer Haberler
Sitemizdeki yazı ve resimlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
AmdYazılım
Güneydoğu Haber