Çok Okunanlar
Karakter boyutu :  20 Punto18 Punto16 Punto14 Punto
Kıbrıs Barış Harekatı'nın 41.yıldönümü kutlu olsun
20 Temmuz 2015 / 11:12
Kıbrıs Barış Harekatı'nın 41.yıldönümü kutlu olsun
Adana Barosu Başkanı Mengücek Gazi Çıtırık, 20 Temmuz 1974'le KKTC'nin tarihinin yeniden yazıldığı gün olduğunu; özgür ve bağımsız günlere kavuştuğunu söyledi.

Çıtırık, 20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı nedeniyle yayımladığı mesajda, 1959 yılında Türkiye, Yunanistan ve İngiltere arasında imzalanan Zürih-Londra Antlaşmalarıyla , bağımsız Kıbrıs Cumhuriyetinin kuruluş anayasasının onaylanmış , 1960 yılında bağımsız Kıbrıs Cumhuriyeti'nin kurulduğunu aktardı. Çıtırık, imzacı devletlere Kıbrıs Cumhuriyetinin bağımsızlığını ve toprak bütünlüğünü tanımak,  yine Kıbrıs Cumhuriyetinin taksimatı veya başka bir devletle birleşmesi durumunda garantör devlet sıfatıyla müdahale yetkisi de tanındığına dikkat çekti. 1960'dan sonra Ada'da Türklere yönelik şiddet, öldürme, tecavüz olayları artmış, zamanla sistemli hale dönüştüğüne değinen Av. Çıtırık, "15 temmuz 1974'de Makarios'a karşı Nikos Sampson tarafından darbe gerçekleştirilmiş ve adanın Yunanistan'a bağlandığı açıklanmıştır ( Enosis). Dönemin Ecevit Hükümetinin yürüttüğü diplomasi sonucunda, garantör devlet anlaşmalarının verdiği yetkiye dayanılarak adadaki gözyaşı, kan ve zulma son veren 20 Temmuz 1974 Kıbrıs Barış Harekatı gerçekleştirilmiştir" diye konuştu.

 Çıtırık, açıklamasını şöyle sürdürdü:

"Adada 1960 yılında kurulan Kıbrıs Cumhuriyet'inin , Yunanistan'a adanın bağlanması ve ilhakını isteyen EOKA'cıların Türkler'e uyguladıkları şiddet, tecavüz ve öldürme olaylarının artması sonucunda Türkiye, Londra ve Zürih antlaşmalarının verdiği garantör devlet sıfatıyla 20 Temmuz 1974'de Kıbrıs Barış Harekatı'nı gerçekleştirmiştir.Dönemin Başbakan'ı Bülent Ecevit, Başbakan Yardımcısı Necmettin Erbakan'ı rahmet ve saygıyla anıyoruz"

 "KUTLU OLSUN"

Çıtırık, Kıbrıs Türk halkının yıllar süren varoluş mücadelesini zaferle taçlandıran, kendi devlet çatısı altında egemen bir yaşama kavuşturan, "20 Temmuz 1974 Barış Harekatı"nın 41. yıldönümünü idrak etmenin büyük coşku ve gururunu yaşadıklarını" kaydetti. Çıtırık, "20 Temmuz 1974 Kıbrıs Barış Harekatı'nın 41.yıldönümü kutlu olsun" dedi

 

"YARDIMLAR KALICI İSTİHDAMA DÖNÜŞMELİ"

Adana Baro Başkanı Çıtırık, "Türkiye'nin gönderdiği kredi ve yardımların, kalıcı ve istihdama yönelik yatırımlara dönüştürülmemesi, yerinde ve doğru kullanılmaması nedeniyle KKTC nin ayakları üzerinde duramamasının nedenidir.

"RAUF DENKTAŞ BARIŞ İÇİN ÖMRÜNÜ ADADI"

"Adada kalıcı barışın yanındayız. Kıbrıs Davasına ömrünü adayan merhum Rauf Denktaş'ı rahmet ve saygıyla anıyoruz. Kahraman şehitlerimizin anıları önünde saygıyla eğiliyor, rahmet diliyoruz. Şanlı gazilerimize sağlık diliyoruz. Adada 41 yıldan bu yana kan akmamaktadır. Huzur ve güvenlik sağlanmışsa da aradan geçen bu süre zarfında, gönderilen yardımların yerinde ve verimli kullanılmaması nedeniyle toplumsal refah sağlanamamıştır.”

Bu haber toplam 356 defa okunmuştur
Kalan Karekter Sayısı : 500
Güncel  => Diğer Haberler
Sitemizdeki yazı ve resimlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
AmdYazılım
Güneydoğu Haber