Çok Okunanlar
Karakter boyutu :  20 Punto18 Punto16 Punto14 Punto
İbrahim Kalın: Başkanlık Sistemi İçin Referandum Yapılabilir
04 Kasım 2015 / 13:59
İbrahim Kalın: Başkanlık Sistemi İçin Referandum Yapılabilir
Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın, gazetecilerin, başkanlık sistemi sorusuna "Böyle önemli bir konu olursa, milletten ayrı düşünülemez. Referandumsa referandum" dedi.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın,Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda basın toplantısı düzenledi. Başkanlık tartışmaları ile ilgili sorulara İbrahim Kalın, "Bu tartışma milletten bağımsız düşünülemez, bunun mekanizması referandum ise referanduma gidilir" dedi.

"BAŞKANLIK SİSTEMİ İÇİN REFERANDUM YAPILABİLİR"

Başkanlık tartışmalarına ilişkin soruyu yanıtlarken 'Milletimize de sorularak' ifadeniz acaba bunu bir referandum sinyali olarak algılamak mümkün mü sorusuna İbrahim Kalın, "Böyle bir önemli konu söz konusu olduğu zaman bu tartışma milletten bağımsız milletten ayrı elbette düşünülemez bunun mekanizması referandum ise referanduma gidilir. Parlamentoda yapılacak bir takım düzenlemeler vardır. Benim altını çizmek isteğim konu milletimize danışılarak, görüşülerek onların tabi ki görüş ve kanaatleri alınarak neticelendirilecek bir konudur. Diğer önemli konularda olduğu gibi bu konularda da elbette milletimizin görüşü esastır" diye yanıtladı.

Kalın'ın konuşmasından satırbaşları şöyle:

"TERÖRLE MÜCADELEYE DEVAM"

"Terörle mücadele konusunda 7 Haziran seçimlerinden sonra olduğu gibi 1 Kasım seçimleridne sonra da gündemimizde olmaya decvam edecek. İster DAİŞ olsun ister PKKolsun operasyonlarımız devam edecektir. PKK'nın terör siyasetine, ona şirinleştirmeler yapılmasına izin verilmeyecektir. 1 Kasım seçim sonuçlarınından biri de bu olmuştur. Teröre sırtına dayayanların, siyaset yaptıklarını zannedenlerin hesapları boşa çıkmıştır.Suriye ve Irak'ta kamu düzeni ve insan hayatını tehlikeye atan DAEŞ'e karşı operasyonlarımız da kararlılıkla devam edcektir. 20 binden fazla kişiye Türkiye'ye giriş yasağı konulmuştur. Türkiye içinde yapılan operasyonlardda binin üzerinde tutuklama gerçekleşmiş ve hukuki yargılama devam etmektir. Türkiye terörle mücadeleye kararlılıkla devam edecektir. Türkiye uluslararası koalisyona da üyedir. Bu mücadele de kararlı bir şejkilde devam edecektir.

SURİYELİ MÜLTECİLER

Aylan Kürdi'nin bedeninin sahile vurmasından sonra Avrupa'da yaşanan infial, dikkatlerin buraya çevrilmesine rağmen mülteci sorununa karşı ortaya bir eylem planıo konulşabilmiş değil. Sayın Cumhurbaşkanımızın ifade ettiği açık kapı politikasına devam edecğiz. İnsları bile bile savaşın ortasında bırakamazsınız. Türkiye sorumluluk sahibi bir ülke olarak böyle bir şeye asla izin vermez. Avrupa'dan veya başka yerden yardım gelsin, gelmesin biz Suriyelilere yardıma devam edeceğiz.

AVRUPA BİRLİĞİ'NE ÜYELİK SÜRECİ VE ESAD

Avrupa Birliği'ne üyelik konusunda 6-7 başlığın açılabileceğini ifade ettik. Bunlar önümüzdeki günlerde görüşeceğiz. Suriyeli mülteci konusunda külfet paylaşımı yapılmasını temenni ediyoruz. Suriye'de siyasi bir geçiş sürecinin oluşturulması, Suriyelilere insani yardım ulaştırılması konuşulmaktadır. Ancak Suriye'nin geleceği konusunda tartışmalar devam etmektir. Beşar Esed Suriye'nin geleceğini kaldırabilecek bir lider olma özelliğini kaybetmiştir. Biz tüm tarafların Viyana 2 toplantılarında olmasını isteriz. Bur bir sorundur, kökenine inmeden çözülemez.

CUMHURBAŞKANLIĞI KÜLLİYESİ

Milletin evi olan Cumhurbaşkanlığı Külliyesi, milletin evi olarak faaliyet göstermeye devam edecektir. 29 EkimCumhuriyet Bayramı'nda olduğu gibi burada bütün vatandaşlarımızla kucaklaşma imkanımız oldu. Bu tür davetler, kabuller bundan sonra da devam edece. Külliye'yi vatandaşlarımızın ziyaretine açılması yakın zamanda mümkün olacaktır. Bununla ilgili duyuru yapılacaktır.

Cumhurbaşkanlığı Kütüphanesi ile çalışmalar devam ediyor. Bina projesi tamamlandı. Sayın Cumhurbaşkanımızın burada 5 milyon kitap hedefi vardır. Bu hedefe ulaşmak için tasnifler, koleksiyonlar alınmaya devam ediyor. Değerli yazar Mehmet Şevki Eygi kitaplarını Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ne hibe etti.

BAŞKANLIK SİSTEMİ

Bu konu Sayın Cumhurbaşkanımızın gündeme getirdiği bir konudur. Bu şahısla ilgili bir konu, Sayın Tayyip Erdoğan'ın kendi geleceği ile ilgili bir durum değildir. Anayasal olarak da güçlü bir liderdir, zaten tarihe de geçmiştir. Türkiye'deki sistem daha işler hale nasıl gelir tartışması Türkiye için verimli bir tartışmadır. Bizim için uygun olan model hangisidir, 1 Kasım seçim sonuçları da dikkate alarak, tekrar bir değerlendirmesi yapılabilir. Ama bizim bu konuda Türkiye'ye lig atlatma konusunda düşüncemiz nettir. Türkiye'nin ihtiyaçları hedefleri konusunda en uygun model hangisidir bunun üzerinde tartışma devam etmelidir, devam da edecektir. Böyle önemli bir konu olursa, milletten ayrı düşünülemez. Referandumsa referandum, Meclis'se Meclis'te görüşülür. Diğer bütün önemli konularda olduğu gibi milletimizin görüşü esastır."

ERDOĞAN VE BAHÇELİ GÖRÜŞTÜ MÜ?

"Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile Kurban Bayramı'nın ikinci günü baş başa gizli bir görüşme yaptığı" iddialarına yanıt veren Kalın, "Böyle bir görüşme söz konusu değil. Sayın Cumhurbaşkanımıza husumet besleyerek, düşmanlık yaparak, saldırarak, hakkında bir takım senaryolar yazarak, yalan yanlış haberler yaparak siyaset yaptığını zannedenler, popülarite kazanacağını, gündeme geleceğini zannedenler, 1 Kasım seçim sonuçlarını doğru okusunlar. 1 Kasım seçim sonuçları aynı zamanda bütün bu anlamsız, temelsiz, yersiz, hepimizi yoran tartışmalara da spekülasyonlara da verilmiş bir cevaptır. Artık bunları bir kenara bırakmak gerekir. Siyaseti rasyonel kuralları içerisinde, milletin tercihleri, talepleri, beklentileri doğrultusunda yapmak esastır. Devletin başı olarak da Sayın Cumhurbaşkanımızın birinci önceliği bu milletin huzurudur, bu devletin bekasıdır, bu ülkenin geleceğini garanti altına almaktır" karşılığını verdi.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'IN G-20 ZİRVESİ PROGRAMI

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın G-20 Zirvesi'ne katılacak liderlerle baş başa görüşme yapıp yapmayacağına ilişkin soruya Kalın, "G-20 Zirvesi sırasında Cumhurbaşkanımız bütün liderlerle yapacağı ortak oturumlarda zaten bir araya gelecek. Şu anda 7 ana oturum planlanıyor. Bunun iki tanesi çalışma yemeği, beş tanesi de ana oturum şeklinde. Tabii ki ikili görüşme talepleri gelmeye başladı. Şu anda da program hayli yoğun, ikili görüşmelere ayın 14'ünde yani zirveden bir gün önce başlayacağız. Şu ana kadar hemen hemen bütün liderlerden zaten görüşme talepleri geldi. Bunlar da programlanıyor. Çok yoğun bir program olacak. İki tam gün, G-20'nin kendisi var ama öncesinde ve sonrasında da biz yoğun bir şekilde bu ikili görüşmeler trafiğini hayata geçireceğiz. Zirveden 1 gün önce de ayın 13'ünde Japonya Başbakanı Şinzo Abe bir ikili resmi ziyaret için ülkemizde olacak. Sayın Abe'yle de Sayın Cumhurbaşkanımızın görüşmeleri olacak. Ayın 14'ü sabahından itibaren liderlerin Antalya'ya varış saatlerine göre ikili görüşmeleri bir şu anda planlıyoruz. Bunlar 15 ve 16'sında da devam edecek. Bazı liderler ikili görüşmeleri devam ettirmek için belki 17'sine kalabilir. Bu önümüzdeki hafta netleşecektir" açıklamasında bulundu.

Bu haber toplam 591 defa okunmuştur
Kalan Karekter Sayısı : 500
Siyaset  => Diğer Haberler
Sitemizdeki yazı ve resimlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
AmdYazılım
Güneydoğu Haber