Çok Okunanlar
Karakter boyutu :  18 Punto16 Punto14 Punto12 Punto
Hüzeyfe FINDIK
Hüzeyfe FINDIK
Her Devrin Bir Mervan’ı Vardır.

Babası Hakem Hz. Peygamberin komşusu ve azılı bir düşmanı idi. Hakem, Mekke fethedildikten sonra zahiri olarak Müslüman oldu ve Medine’ye geldi. Yani Mervan’ın babası da kılıç korkusu ile Müslüman olanlardandı. İnanca bağlı bir Müslümanlığı olmayınca fırsat buldukça şirretliğini ortaya koyardı. Örneğin peygamberin arkasından yürür, kaş göz oynatarak maskaralık yapar, peygamberimiz namaz kıldığında O’nun taklidini yapardı. Allah resulü, bu saygısız adamı ve çocuklarını Taife sürgüne gönderdi.

 

  Hz. Osman halife olur olmaz, Hakem ve Mervan’ı kendisine yapılan uyarılara rağmen Taif’ten Medine’ye getirdi. Diğer iki halife tüm ısrarlara rağmen peygamberin sürgüne gönderdiği bir kişiyi affetmeyeceklerini söylemelerine rağmen, Hz. Osman akrabalarına düşkünlüğümden dolayı amcası olan Hakem’i korumuştu. Mervan bu imtiyazdan faydalanarak, kısa sürede Hz. Osman (ra)’ın damadı, veziri, sağ kolu, kâtibi, baş danışmanı, beytülmalin sorumlusu ve Medine vekili oldu. Tüm bunlara kavuştuğunda yirmi beş yaşındaydı.

 

  Mervan bu yetkilerini hayatı boyunca kötülükler yapmaya kullandı. Hz. Osman(ra)’ın bu kadar değer verdiği Mervan, O’nun şehit edilmesine sebep olan ihanet mektubunu isyancılara yazarak, onların Medine’ye geri dönmelerini sağlamıştır. Müslümanların günümüze etkileri gelen Cemal Savaş’ına sebep olanlardan biri Mervan’dı. Savaş esnasında pişman olan sahabe Talha bin Ubeydullah’ı öldürmüştü. Bu savaşta esir düşmüş, Hz. Hasan ve Hüseyin’e yalvarması üzerine onların aracılığıyla Hz. Ali Mervan’ı af etmişti.

 

  Mervan, Muaviye’nin Medine valisi olur. İlk işi, kendisinin Cemel’de canını bağışlayan Hz. Ali ve evlatlarına lanet etmek olur, hem de her Cuma namazında. Muaviye’nin emriyle Hz. Hasan’ı zehirleyen eşi Ca’deyi kiralayan kişi de Mervan’dır. Hz. Hüseyin Yezid’e biat etmeyeceğini söyleyince Muaviye’nin emriyle  Mervan O’nu tehdit eder. Cemel Savaşı’nda kendisini bağışlatan iki kardeşe borcunu böyle ödemiş olur. Zaten bu karakterden de bu beklenirdi. 

 

   İyi bir insan olan ve sadece Müslümanların hayrını düşündüğünden halifelikten çekilen2. Muaviye’yi annesi ile iş birliği yaparak boğdurdu ve O’nun yerine Emevi tahtına geçti. Daha krallığını sürdürürken yazılı bir vasiyetle iki oğlunu yerine vasi tayin etti. Kendisi daha hayattayken vasilerini yazılı olarak tayin eden ilk kral Mervan’dır Kısaca Mervan’ın hayatının her dönemi, ihanet, zulüm, küfür ve rezilliklerle doluludur.

 

  Mervan denen  bu karakteri sizinle paylaşmamın nedeni, her devir de bu insan örneklerinin mutlaka olduğu ve yaşadıkları döneme yaptıkları kötülüklerle iz bırakmalarıdır. Mervan’ı tanıdıktan sonra eminim ki, bu karakterde okuduğunuz, duyduğunuz ve tanıdığınız birileri mutlaka olacaktır. Bu insanlarda az veya çok farklı özellikler olsa da, ortak noktaları, menfaatleri gerektirdiğin de herkese aynı muameleyi yapmalarıdır. Çünkü bunlarda ilke, dava, hizmet, hoş görü, ahlak ve inanç adına hiçbir değer yerleşik olarak bulunmaz. 

Bu yazı toplam 26128 defa okunmuştur.  
Kalan Karekter Sayısı : 500
Adnan DENİZ / 24 Nisan 2014 Perşembe 08:21
Ortak olan gözlemlerimizi çok güzel bir şekilde ifade etmişsiniz.Ancak tılsımlı bir rüyadan uyanmış gibi harcama faturaları geldiğinde işin sırrına vakıf olanlar,bir süre sonra aynı yanlışları yapmanın hazzını duyuyorlar.İnsanlığın aldığı son şeklin tahlili çok isabetli olmuş.Teşekkürler....
100 %
Beğendim
Beğenmedim
Yazarın Diğer yazıları
Sitemizdeki yazı ve resimlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
AmdYazılım
Güneydoğu Haber