Çok Okunanlar
Karakter boyutu :  20 Punto18 Punto16 Punto14 Punto
HDP mitinginde patlama
06 Haziran 2015 / 16:04
HDP mitinginde patlama
Diyarbakır'da HDP'nin İstasyon Meydanı'nda düzenlediği miting sırasında patlama meydana geldi.

DHA patlamanın trafodan olduğunu açıklarken HDP'ye yakın kaynaklar bomba olabileceğini söyledi.

 

Ağır yaralı olarak Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde ameliyata alınan 16 yaşındaki Ramazan Yıldız, kurtarılamadı. Ayrıca Veni Vidi Hastanesi'nde üzerinde kimlik ve telefon çıkmadığı için ismi öğrenilemeyen 1 yaralının da yaşamını yitirdiği belirtildi. Tarım Bakanı Mehdi Eker de 100' ün üzerinde kişininin yaralandığını ve 2 kişinin öldüğünü söyledi. DİHA'nın haberine göre ise yaralı sayısı 350'yi buldu. Habere göre yaralılar arasında çok sayıda ağır yaralının bulunduğu ve bazı yaralıların da yaşamını yitirdiği bildirildi. Gazi Yaşargil Eğitim Araştırma Hastanesi'ne 40 yaralı, Selahattin Eyyübi Devlet Hastanesi'ne 140 yaralı, Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'ne 25'i acil ameliyata alınan 75 yaralı, Veni Vidi Hastanesi'nde 5'i ağır 35 yaralı ve Bağlar Özel Hastanesi'ne 60 yaralının kaldırıldığı belirtildi. Bunun yanı sıra kentte bulunan diğer özel hastanelere de çok sayıda yaralının sevk edildiği bildirildi.

 

HDP'nin Diyarbakır İstasyon Meydanı'nda bugün düzenlediği miting devam ederken saat 17.55 sıralarında, platformun karşısında bulunan bir elektrik trafosunun olduğu yerde patlama oldu.

HDP Diyarbakır milletvekili adayı Nursel Aydoğan'ın konuşmasının hemen sonrasında meydana gelen patlamada yaralananlar oldu. Patlamayla birlikte alanda büyük panik yaşanırken, patlamanın trafodan kaynaklandığı anons edildi.

TANER YILDIZ'DAN AÇIKLAMA

 

 

Ancak DHA'nın haberine göre Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, HDP mitinginde meydana gelen patlama ile ilgili “Patlama trafo kaynaklı değil. Trafoya dışarıdan bir müdahale söz konusu” dedi.

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu da Diyarbakır'da meydana gelen patlamaya ilişkin,"Yaklaşık 50 civarındaki vatandaşımızın yaralandığını ve şu anda hastanelere 20-24 vakanın taşındığını, bütün Acil Hizmetleri Genel Müdürlüğünün takip ettiğini, ambulans uçağımızın da her ihtimale karşı tedbiren acil destek içinde yönlendirdiğimizi söyleyebilirim" dedi.

Olay yerine gönderilen ambulanslarla yaralılar hastaneye taşındı. HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın saat 18.30'da konuşma yapacağı miting alanından bazıları kentin en merkezi yeri Ofis Semti'ne yürüdü. Polis bu bölgede geniş güvenlik önlemi aldı.

 

 

DEMİRTAŞ'TAN AÇIKLAMA

 

 

CNN Türk’te Ahmet Hakan’ın canlı yayınına bağlanan Demirtaş şunları söyledi:

"Konuşma yapmak için hazırlık yaptığım sırada sahneye yakın bir yerde patlama meydana geldi. 10 civarında arkadaşımız yaralı. Durumu ağır olan da var. Coşkulu heyecanlı bir mitingimizi tamamlamak isterken bu olayın olması düşündürücüdür.

Biz hep şunun altını çiziyorum: Bizim Türkiye’de barışa ihtiyacımız var.

Bu patlama neden meydana gelirse gelsin tüm halkımızı sükunete davet ediyorum.

Hiçbir yerde provokasyona mahal vermesinler.

Bu patlama umut ediyorum ki gerçek bir araştırmayla ortaya çıkar. Maalesef böylesi üzücü bir olayla mitingimizi sonlandırmak zorunda kaldık.

Trafo patlaması mı bombalı bir saldırı mı bunu daha bilmiyoruz. Ama etkili bir patlamaydı ona görüyoruz. Ağır ayaralar aldı arkadaşlarımız. Ayakları kopanlar oldu.

Ben emini Türkiye’nin her yerinden barış severlerin duaları bizimledir.

Türkiye emin olsun HDP bu tuzaklara düşmeyecek. Kentte şu anda ciddi bir gerilim yok. Bazı yerlerde küçük hadiseler olmuş arkadaşlarımız onlara müdahale ediyor.

Polisin sakin olması için gerekli görüşmeleri yaptık.

Hiçbir parti düşmanımız değildir. Eşitsizliğe adaletsizliğe rağmen bu seçimi tamamlamak istiyoruz.

Patlama anında sahnenin hemen arkasındaydım. Konuşma yapmaya başlamak üzeriydim.

Vali ve emniyet müdür aradı bilgi verdi. Olay yerine inceleme ekipleri gönderiyorlar. İnceleme yapıldıktan sonra belki açıklama yaparlar.

Bir kez daha bütün Türkiye’ye Diyarbakır halkına geçmiş olsun diyorum. Barış kazanacak bu ülkede başka ihtimal yok."

POLİSTEN MÜDAHALE

Polis ise patlama sonrasında kitleye gaz bombası ve tazyikli suyla müdahale etti. Kentteki gerginlik sürüyor.

Patlama sonrasında trafonun kapılarının içeri doğru girmesi ise bomba ihtimalini kuvvetlendirdi. Patlamayla ilgili inceleme sürerken olay yerinde bulunan demir bilyeler ise parça tesirli bomba olma şüphesini arttırdı.

 

TENCERE TAVA EYLEMİ BAŞLADI

DİHA'nın haberine göre HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın parti binasında yaptığı açıklamadan sonra Diyarbakırlılar protestolarını eylemlerle dile getiriyor. Diyarbakır'ın her tarafında araç konvoyları oluşturuluyor, kornalar çalınıyor, ışıklar söndürülüyor ve tencere tava eylemi yapılıyor.

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın sağduyu çağrısından sonra Diyarbakırlılar demokratik eylemlerle bombalı saldırıyı protesto ediyor. Kentin birçok yerinde araç konvoyu oluşturuluyor, kornalar çalınıyor, evlerde ışıklar söndürülüyor ve tencere tava eylemi yapılıyor. Demokratik eylemlere Diyarbakırlıların büyük bir katılım göstermesi dikkat çekiyor. Protesto eylemlerinin geç saatlere kadar sürmesi bekleniyor.

Öte yandan Ekinciler Caddesi üzerinde toplanan kitleye polis gaz bombalarıyla müdahalede bulundu.

Demirtaş patlama sonrasında ilk açıklamayı twitter üzerinden yaptı. Demirtaş'ın o sözleri:

 

Gazeteci Ruşen Çakır ise, mitingte iki ayrı patlama olduğunu belirterek şu mesajları paylaştı:

"Çöp kutusuna parça tesirli bomba konulmuş" denilerek sosyal medyada şu fotoğraf paylaşıldı:

Hastanelere götürülen yaralılar yerlerde tedavi edilmeye çalışılıyor.

 

 
Bu haber toplam 311 defa okunmuştur
Kalan Karekter Sayısı : 500
Türkiye  => Diğer Haberler
Sitemizdeki yazı ve resimlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
AmdYazılım
Güneydoğu Haber