Çok Okunanlar
Karakter boyutu :  20 Punto18 Punto16 Punto14 Punto
Gerginlik bitsin ekonomiye bakalım
01 Nisan 2014 / 08:31
Gerginlik bitsin ekonomiye bakalım
Gergin geçen yerel seçimlerin tamamlanmasının ardından iş dünyası, siyasilere çağrı yaptı. Özellikle yüzde 4'lük 2013 büyüme rakamına dikkat çeken patronlar, “Gerginlik bitsin. Şimdi ekonomiye odaklanalım” mesajı verdi.

Patronlar, "Büyüme rakamları Türkiye'nin orta vadeli hedeflerinin korunduğunu göstermekte. Bundan sonra reel sektöre ağırlık vererek, üretimi ve ihracatı arttırmanın çalışmalarını yapmalıyız. Küresel rekabetin giderek arttığı günümüz koşullarında, üretim ve ihracat maliyetlerinin azaltılması, reel sektörün üzerindeki yüklerin indirilmesi, girdi maliyetlerinin makul seviyelere çekilmesi öncelikli hedeflerimiz olmalı" denildi.

Artık reformlara odaklanmalıyız

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Rifat Hisarcıklıoğlu "Seçimlerde milletimiz büyük bir olgunluk ve yüksek bir katılım ile sandıklara giderek, bir defa daha demokrasiye sahip çıktı. Seçim döneminin sona ermesiyle birlikte, yeniden ekonomiye ve yapısal reformlara odaklanmalıyız. Reel sektöre öncelik vermeliyiz."

Kutuplaşma ortadan kalkmalı

Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem Yılmaz "Kutuplaşmayı ortadan kaldıracak bir siyasi tutumun ve söylemin oluşmasına siyasetin tüm taraflarının katkı vermesini umut ediyoruz. Hızla ve partiler üstü bir anlayışla demokrasimizi, ekonomimizi güçlendirecek reformlara yönelmeli."

Sonuçlar ekonomik başarıya endeksli

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan "Büyüme rakamlarının, beklentilerin üzerinde gerçekleşmiş olması çok önemli. Seçim sonuçlarının önemli ölçüde ekonomik başarıya endeksli olduğu görülmektedir. Yani seçmen, ekonomik refahı ve istikrarlı büyümeyi ödüllendiriyor. Uzun vadeli istikrarın korunması önemli."

Mevcut iktidara güçlü bir destek

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Başkanı Nail Olpak "Sonuçlar ne olursa olsun, ortaya çıkan neticede sağduyu ve aklıselim kazandı. Bu sonuçlar, mevcut iktidara güçlü bir destek anlamı taşırken, aynı zamanda, daha fazla sorumluluk da yüklemiştir. Sonuçlar, milletimizin de tercihinin bu yönde olduğunu net bir şekilde ortaya koymuştur."

İhracat gündemine geri dönelim

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi "Türkiye hızlı ve yoğun bir seçim maratonundan çıktı. Sonuçlar ülkemize hayırlı olsun. İhracat, bir ilin ve ilçenin ekonomisine büyük fayda sağlıyor. Bu bağlamda, tüm yerel yönetimlerden, ihracata daha fazla önem vermelerini ve ihracatçı firmaları desteklemelerini istiyoruz."

Yasaklar acil olarak kaldırılmalı

Turistik Otelciler İşletmeciler ve Yatırımcılar Birliği (TUROB) Başkanı Timur Bayındır "Seçimler tamamlandı. Turizm sektöründe küresel rekabet ve sektörün teknoloji kullanım oranı yüksek. Siyasi iktidardan bir süredir devam eden bazı sosyal medya mecralarındaki yasaklamaların acil olarak kaldırılmasını bekliyoruz."

Birlikte, barış içinde yaşayalım

Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı "2014 yerel seçim sonuçları ülkemize hayırlı olsun. Çok yıpratıcı bir seçim sürecini geride bıraktık. Bu ülkenin, hepimizin olduğu ve birlikte barış içinde yaşamamız gerektiği bilinci ile seçim sürecinde yaşananları arkamızda bırakmalıyız. Tüm belediye başkanlarına başarılar diliyorum."

AB sürecine odaklanalım

Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken "Kavganın galibi olmaz. Siyaset meclis içerisinde yapılmalı ve zaman kaybedilmeden Avrupa Birliği sürecine odaklanılmalı. Seçimler artık bitti. Belediye başkanları bölgelerinde yaşanan sorunlarla ilgili çözümler üretip ayrım yapmadan çalışmalılar."

Türkiye yoluna devam ediyor

Sanko Holding Yönetim Kurulu Başkanı Abdülkadir Konukoğlu "Biz zaten gündemimizi değiştirmemiştik, yatırımlarımızda herhangi bir gerileme yapmamıştık. Türkiye yoluna devam ediyor. Ak Parti Hükümeti güvenoyunu almış oldu. Bir yerde artık bu tartışmalar biter diye düşünüyorurm. Yatırımını bekleten sanayiciler de yoluna koyulur."

Dinamik ve üretken olmanın zamanı

Tüm Alışveriş Merkezleri ve Perakendeciler Federasyonu (TAMPF) Başkanı Vahap Küçük "Ülkemiz; demokrasilerin vazgeçilmezi olan seçim süreçlerinin bir tanesinden daha çıkmış bulunuyor. Seçim sonrasında çok daha dinamik ve üretken bir ekonomi oluşturmak adına işimize odaklanalım."

Seçimlerin öne alınması gerekiyor

Anadolu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan "Beklenen oldu, daha değişik bir şey beklemiyordum. Ancak bu kadar uzun bir seçim dönemini Türkiye kaldıramaz. Seçimlerin öne alınıp Türkiye'nin ekonomiye, demokrasiye, anayasa değişikliklerine odaklanması gerektiğini düşünüyorum."

Ekonomi artık dalgalanmaz

Zorlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Nazif Zorlu "Seçim sonuçlarını piyasalar önceden fiyatlamaya başlamıştı. Ekonomide bundan sonra dalgalanma beklemiyorum. TL'deki değer kaybı normale dönecektir. Türkiye ekonomisinin yüzde 3-4 büyüyeceğini tahmin ediyorum."

 

Kaynak: Hürriyet

Bu haber toplam 466 defa okunmuştur
Kalan Karekter Sayısı : 500
Ekonomi  => Diğer Haberler
Sitemizdeki yazı ve resimlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
AmdYazılım
Güneydoğu Haber