Çok Okunanlar
Karakter boyutu :  20 Punto18 Punto16 Punto14 Punto
Füze İhalesinde Türkiye'ye Sıkı Markaj
17 Nisan 2014 / 16:06
Füze İhalesinde Türkiye'ye Sıkı Markaj
ABD ve Avrupalı Savunma şirketlerinin Türkiye’yi kararından vazgeçirme çalışmaları sürüyor.

Çin’in rakibi olan savunma şirketlerinin, askeri ve diplomatik temaslarının yanında Türkiye’nin büyük savunma firmalarıyla da görüşerek “Devleti bu karardan vazgeçirin” telkininde bulunduğu kaydedildi.

RAKİPLER İÇİN SON TARİH 30 NİSAN

Türkiye’nin rakip firmalara tanıdığı yeni teklif süresi ise 30 Nisan’da dolacak. 26 Eylül 2013’de yapılan Savunma Sanayii İcra Komitesi toplantısında Türkiye uzun menzilli füze ihalesi için Çin ile sözleşme görüşmelerine başlama kararı aldı.

ABD, NATO ve Avrupa’dan Türkiye’nin Çin kararına yönelik eleştirileri  sürerken rakip firmalar da  ASELSAN, Havelsan, Roketsan, TAI gibi büyük savunma şirketlerinin üst düzey yöneticileriyle görüşüyor.

ABD VE AVRUPALILAR TEHDİT EDİYOR

Edinilen bilgilere göre Türkiye’nin büyük savunma firmalarının kapısını çalan ABD’li Raytheon, Lockheed Martin ile Avrupalı MBDA, Eurosam temsilcileri, “Türkiye, Çin’den füze alırsa bazı alanlardaki ortaklıklarımız biter” notunu iletti.

Teklif yenileme çalışmalarının da olduğunu aktaran yabancı firmalar, ortak üretime de Çin kadar olmasa bile girebileceklerini kaydetti.

TÜRKİYE İLE OLAN ORTAKLIKLAR SORGULANACAK

Türkiye’nin milyar dolarlık askeri projelerinde ortak olan firmalar, yakın zamanda netleşecek Çin füzesi kararına göre ortaklık paylarını tekrar gözden geçireceklerini bildirdi. Türkiye’nin bu firmalarla savaş uçaklarından helikopterlere kadar geniş yelpazede ortaklıkları bulunuyor.

Patriot füzelerini üreten ABD’li Raytheon şirketi, füzelerin en önemli parçalarından birini ASELSAN’a ürettiriyor. Patriot füzelerinin “Antenna Mast Group (AMG)” adı verilen parçaları Türkiye’de üretiliyor.

SÜRE YİNE UZUYOR

Füze ihalesinde Çin ile masaya oturan Türkiye, 31 Ocak’a kadar beklediği yeni teklif verme süresini 3 ay daha uzatmıştı.

Milli Savunma Bakanlığı’ndan üst düzey bir yetkili, 30 Nisan’ın ardından tekrar bir süre uzatımının gündeme gelebileceğini kaydetti. Uzun menzilli Füze ihalesinde 3.4 milyar dolarla 1. sırayı alan Çin’in FD-2000 sisteminin ardından 2. sırada Avrupa’nın Eurosam SAMP/T, 3. sırada ise ABD’nin Patriot füzeleri yer alıyor. 

Bu haber toplam 381 defa okunmuştur
Kalan Karekter Sayısı : 500
Türkiye  => Diğer Haberler
Sitemizdeki yazı ve resimlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
AmdYazılım
Güneydoğu Haber